JohnnyCage

A kalózok kerültek a középpontba a zeneipar idei összejövetelén

A lemezkiadók és egyéb zeneipari cégek képviselői kedden megrendezték idei összejövetelüket, hogy nyilvánosságra hozzák a globális zeneipar elmúlt évi eredményét.

Az idei rendezvényen azonban a legfőbb témát nem az eladási toplisták, vagy a legnagyobb sztárok biztosították. A figyelem ehelyett a zeneipar helyzetét egyre inkább megnehezítő illegális zeneterjesztés és másolás problémájára összpontosult.

Az esemény, amelyet az International Federation of the Phonographic Industry (IFPI - Nemzetközi Zeneipari Szövetség) rendezett meg egy londoni szállodában, átfogó képet alakított ki a zeneipar képviselőinek helyzetéről, illetve az egyes lemezkiadók elképzeléseiről.

Nem okozott meglepetést, hogy a lemezkiadók óriási károkról beszélnek az internetes fájlcsere szolgáltatások által támogatott illegális zeneterjesztés, illetve a lemezek számítógépes CD írókkal történő illegális másolása miatt. Az IFPI jelentése szerint 2001-ben a zenekalózok illegális tevékenysége által okozott kár elérte a 4,2 milliárd dollárt. A zeneipar a legrosszabb eredményét 2000-ben érte el, amikor az eladások 5 százalékos visszaesését követően a bevételek 37 milliárd dollárt tettek ki. A "szenvedés" azonban tavaly is tovább folytatódott, amikor az ipar összbevétele az elemzők szerint további 10 százalékot esett vissza elsősorban a két legnagyobb piac, az Egyesült Államok, illetve Japán gyengélkedése miatt.

A szakértők szerint óriási problémát jelenthet, hogy a fiatal generáció immár természetesnek veszi, hogy egy-egy új albumot nem a lemezboltban keres, hanem az internetes fájlcsere szolgáltatásokon. "Van egy egész generációnk, amely úgy gondolja, hogy a zenének ingyenesnek kellene lennie, ez pedig nem egy elfogadható üzleti modell a lemezkiadók számára" - mondta Hank Forsyth, a Dresdner Kleinwort Wasserstein médiaelemzője.

A szakértők szerint legalább 5 év kellhet ahhoz, hogy a lemezkiadók internetes zeneszolgáltatásai, névszerint a Pressplay és a MusicNet számottevő bevételt kezdjenek termelni, mivel a felhasználók "természetesen" szívesebben alkalmazzák az ingyenes, és egyben illegális változatokat.

A kalózmásolás elleni harcban hatékonyabb fegyvernek tűnnek a különféle audió CD másolásvédelmi technológiák, amelyek azonban meglehetősen negatív visszhangot váltottak ki a vásárlókból. Ennek fő oka, hogy a másolásvédett lemezek többsége nem játszható le számítógépes meghajtókban.

A szakértők szerint azonban nem kizárólag a számítógépek által támogatott illegális zeneterjesztés okolható a lemezkiadók visszaeső bevételeiért. Az általános gazdasági visszaesés szintén negatív hatással volt a lemezkiadók eladásaira, és a helyzetet az alternatív szórakozási lehetőségek, például videójátékok is nehezítették.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Brett Shaw #15
    Van itt még valami. Ezt a veszteség dolgot azért egy picikét átértékelném. Szóval: van egy lemez 5000Ft-ért. Nem veszem meg, mert nincs rá pénzem, vagy van rá, de annyira nem jó, hogy ennyit fizessek érte. Tehát lemásolom. Ha, tegyük fel van rajta másolásvédelem - nem tudom másolni -, akkor inkább lemondok a lemezről, de SEMMIFÉLEKÉPP nem venném meg. Tehát tőlem nem látnának pénzt se igy, se úgy. Valóban olcsóbban kéne adni a lemezeket, ez lenne a meglodás, nem a multik dugig lévő zsebét tömni még több pénzzel.
  • Csatti #13
    Szerintem a kiadok egyszeruen tul eltek onmagukat :), egy csomo dinoszaurusz, akikre mar nincsen szukseg. Az a resz viszont velemenyem szerint is tarthatatlan, hogy a tenyleges zeneszek ne kapjanak penzt a munkajukert, mivel ok megdolgoztak erte. Valami alternativ megoldasra volna szukseg, hogy a zene sokkal olcsobb legyen de a zeneszek ettol meg kapjanak lovet.
  • Supergamer_real #4
    Ez minden 2002ben gyartottakra igaz.De lesz ez meg rosszabb is mert a Philips is kitalalt valami uj masolasvedelemet, de az meg a Sonynak nem tetszik, de ebbol meg 2 honapon belul ugysem lesz semmi.
  • Supergamer_real #3
    Egy univerzalis megoldas az uj masolasvedelemre pl Celen Dion CD.
    www.feurio.com/English/index.shtml innen lezuzzatok a Fenurio cd-iro progit.Ez minden problema nelkul lemasolja.Eddig tartott ez a vedelem is.
  • Turmoil #2
    Vagy még szebb lesz, amikor megjelennek azok a szamítógépes CD-olvasók, amelyek asztalinak hazudjak magukat, vagy inkább azok az asztali lejátszók, amelyek CD olvasóként kapcsolhatók a számítógépekhez, visszafelé meg 5.1-es hangfalrendszerként muködnek.