JohnnyCage

Újabb problémák az audió CD-k másolásvédelmével

Celine Dion legújabb albuma az örömre és aggodalomra egyaránt okot ad a lemezkiadó Sony Music számára. Az új lemez vezeti az eladásai listákat, Európában ugyanakkor súlyos problémák merültek fel az alkalmazott másolásvédelmi technológiával.

Az új Celine Dion album másolásvédelmi technológiája amellett, hogy megakadályozza a lemez számítógépes meghajtókban való lejátszását, a rendszer összeomlását is eredményezi, amennyiben a felhasználó megpróbálja PC lejátszani azt. Egyes Mac felhasználók egyenesen azt állítják, a lemez tönkretette számítógépük CD meghajtóját.

A Sony dilemmája hűen tükrözi a zeneipar jelenlegi, meglehetősen komplikált helyzetét, amikor a lemezkiadóknak a tehetségek felfedezése, illetve a slágerek megteremtése mellett az illegális másolatokat készítő zenekalózok rohamosan növekedő számával is meg kell birkóznia.

Az ipari szakértők azonban úgy vélik, a lemezkiadók a kalózmásolatok terjedésének megakadályozása érdekében tett lépéseikkel elidegeníthetik maguktól a legfiatalabb generációt, amelyre viszont szüksége lenne a társaságoknak a Pressplay és MusicNet online zeneszolgáltatások sikeréhez.

"Amennyiben a lemezkiadók online előfizetői bázist szeretnének létrehozni, a legrosszabb, amit tehetnek az, hogy olyan terméket adnak ki, amely lefagyasztja a számítógépet" - mondta Aram Sinnreich, a Jupiter Media Metrix egyik elemzője. "Egy ilyen lépés garantáltan lenullázza az online rajongói tábort" - tette hozzá.


A Sony Music a Celine Dion: A New Day Has Come című albumot Németországban, valamint számos további európai országban, ahol a CD-írók elterjedtek, olyan másolásvédelmi technológiával látta el, amely megakadályozza a lemez lejátszását a számítógépes meghajtókban.

A Sony Music egyik szóvivője szerint a CD-n egyértelműen fel van tüntetve, hogy nem játszható le PC és Mac számítógépeken. A szóvivő szerint a lemez valóban a rendszer lefagyását okozhatja, cáfolta azonban azokat a híreket, miszerint a másolásvédett lemez tönkretenné a meghajtókat.

Az illegális másolatok elterjedésével a zeneipar legrosszabb rémálma vált valóra a tavalyi évben, amikor az eladások mintegy 10,3 százalékkal visszaestek az Egyesült Államokban. A Record Industry Association of America (RIAA - Amerikai Lemezkiadók Egyesülete) szerint egy februári felmérés során a vásárlók 23 százaléka válaszolt úgy, hogy nem vásárol műsoros audió CD lemezt, mivel ingyen letöltheti a zenét az internetről, vagy lemásolhatja ismerőse lemezét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #25
    de meg ha olyan bazi jol keres, akkor is elerheti a fizetese az 1500-2000 usd t ez meg kint a betanitott munkas :)
  • Diver #23
    AtisH, hol vagy?
  • Supergamer_real #22
    Az altalanos megoldas vagy az optikai kabel vagy egy 2002ben gyartott philips gyartmanyu cd iro.

    Mint mar mondtam a philipsnek eleg lett abbol, hogy a pl a Sony hagyja, hogy rategyek a cd logot a pl Cactus Shieldes CD-kre, mert egyes aztali lejatszokban sem mukodik. Igy az uj iroi egyszeruen "kikerulik" a masolasvedelmet es termeszetesen minosegvesztes nelkul keszitenek masolatot a cdkrol.Ez meg a Sonynak nem tetszik.

    Az optikai kabel meg a mindenki altal ismert bar kozel sem olcso megoldas, no nem mintha a cd iro olyan nagyon olcso lenne.Optikai kabel a HiFibe majd a gepbe ha van megfelelo hangkartyad.
  • lacibacsi #14
    Celine nem tartozik a kedvenceim közé, de azért minden új albumát egyszer-egyszer meghallgatom. Így volt ez a mostanival is, ami másolásvédelem ide, vagy oda, már a megjelenés elott egy héttel elérheto volt a neten (legalább öt mp3 oldalon), a legkülönfélébb minoségben grabbelve.

    Ennyit a másolásvédelemrol....
  • galocza #13
    mint az már szóba került jobb helyeken 1 biztonsági kópiát készíthet az ember fia magának. ezt megakadályozzák ezzel a hózással, úgyhogy nyugodtan be lehet kapni.
    mért nem készítenek előbb ellophatatlan autókat és olyan kést amivel nem vághatjuk el az anyósunk torkát ha sokat dumál? mert azt nem 1 nagy multi bánja... (na jó, nem túl jó asszociáció, de hétfő reggel van)
  • b #12
    na, aki sakirát hallgat az meg is érdemli. :>
  • braindance #10
    A Shakira is ugyanilyen, nem ette meg a gépem. Úgyhogy inkább átvettem MD-re. :)

    Ne haragudjanak már, de tartsák meg maguknak a 6000 Ft.-os cd-ket.
  • pascal #9
    Aha. Akkor bocs a Audio CDk védelméhez kicsit hurka vagyok :)
  • pascal #7
    NA! De télleg én is a kütyümön játszom le a CDket, nincs is rendes CDlejátszóm, igaz főleg mp3at hallgatok de attól hogy valaki a gépen hallgatja a zenét attól még egyáltalán nem biztos hogy le is akarja másolni!! Majd ha kifejlesztik hogy lemásolni ne lehessen csak hallgatni akkar alkalmazzák addig pedig ne a vevőkön kísérletezzenek. De ha már szóba is jött hogy megvan egyes helyeken mp3 ban: a Daemon Tools 3.02 létrehoz egy virtuális CD meghajtót és bármijen ISO filet belepakol ráadásul szimulálja a Safedisk, Secrurom és Laserlok másolás védelmeket (ezek a legelterjedtebbek). Szóval sony suxx
  • bala_ #6
    hehe, érdekes volt látni megszerzett mp3-mak és a scannelt borítón , hogy pc-n nem játszható le!:))Ennyit a másolásvédelemről...Hahha