awender

Harmadik nap - a vád napja

Meghallgatásának harmadik napján Bill Gates szembesült a kilenc szembenálló állam egyik legsúlyosabb, legmeghatározóbb bizonyítékával: egy moduláris, komponens alapú Windows XP verzióval, melyet a Microsoft saját kezűleg készített és melyről azt állítja, nem lehetséges a kivitelezése - nem létezik.

Az XP verzió - Windows XP Embedded - olyan speciális alkalmazások számára készült, mint amilyenek a pénztárgépek, ATM automaták, WEB padek. Minden különösebb nehézség nélkül azonban akár bármely PC-re is feltelepíthető.

Az XP Embedded és az asztali XP rendszerek - XP Home Edition, XP Professional Edition - közti különbségek azonban csupán technikai jellegűek. A Microsoft azt állítja, hogy az XP Embedded csupán egyszeri telepítésre alkalmas, utána az Embedded-et használó fejlesztők már nem telepítenek kiegészítőket, programokat a rendszerre.

Mindazonáltal az XP Embedded puszta létezése rendkívül gyanússá teszi a Microsoft azon állítását, mely szerint egy olyan XP verzió készítése, mely moduláris lenne lehetetlen és az operációs rendszer működésképtelenségéhez vezetne.

A keresztkérdések tüzében a védelem szembesítette Gates-et ezzel az ellentmondással: "Tehát, tud e egy otthoni PC-n olyan XP operációs rendszert telepíteni ezzel az eszközzel, hogy azon az összes jelenleg támogatott alkalmazás fusson rajta?" - kérdezte Steven Kuney ügyész Gates-et.

"Igen és nem" - válaszolt Gates - "Nem tud csak úgy egyszerűen odamenni és telepíteni egy programot." Ezután Gates kifejtette, hogy az XP Embedded nem egy általános célú operációs rendszer, hanem egy olyan eszköz, melyet egyedi célú hardvereszközökre lehet telepíteni. Ezután Kuney megkérdezte, lehetséges lenne e, hogy egy fejlesztő olyan XP Embedded verziót készítsen, mely PC-re telepítés után Microsoft Office alkalmazásokat futtatna.

"Technikailag lehetséges," - ismerte el Gates. Az egyetlen hiányzó darab egy olyan alkalmazás telepítő rutin lenne, mely az XP desktop verziókban létezik. A kód egy elég elhanyagolható és kis rész az operációs rendszer fennmaradó részéhez hasonlítva.

Az XP Embedded lehet talán a Microsoft elleni per kulcsa. Hiszen a Microsoft ismételten és folyamatosan arra panaszkodott, hogy a komponensek közti szoros kapcsolódás miatt nem lehetséges egyes részeket leválasztani a rendszerről. Ezzel szemben a Microsoft készített egy XP Embedded verziót, melyből az Internet Explorer és a Media Player gond nélkül leválasztható. A szövetségi államok csupán azt kérik a Microsoft-tól, hogy adjon lehetőséget a felhasználóknak és PC gyártóknak a választásra. Kuney rámutatott arra is, hogy az XP Embedded licenszszerződésében megtiltja a fejlesztőknek asztali XP verziók készítését – annak ellenére, hogy a termékkel ez könnyedén végrehajtható lenne.

Bár Kuney többször és sikeresen bizonyította, hogy Gates érvelése eltúlzott és csillagászati korrelációkat sejtet, Gates mindvégig megőrizte nyugalmát.

A nap végén, a bíróság előtt az újságírók kisebb falunyi tömegének azt nyilatkozta: "Örülök, hogy lehetőségem nyílott arra, hogy a bíróság elé tárjam az álláspontom. A Microsoft már régóta nagyon keményen dolgozik az ügy megoldásán."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johann #61
    Köszönöm a tanácsokat én már pár éve Linux-ot használok! :)
  • Johann #57
    Ja és mielött jönne valaki megint az átlag felhasználókról szóló dumával, hozzáfüzöm azt, hogy egy rendszergazda, vagy windows guru is felhasználónak számít, és nem szükséges rájuk olyan dolgokat eröltetni ami nekik nem tetszik, pl. varázslók és egyéb eröforrásemésztö videokkal teletömködött baromságok! Legyen választási lehetösége mindenkinek! Aki pedig elöször ül a számítógép elé az kapja meg azt amit most is nyújt egy Windows, és örüljön neki! De én hagy tegyek már olyan dolgokat vele amit szeretnék, és ne olyat amit az MS szeretne hogy én tegyek! :)
  • Johann #56
    Nem adom le az általános iskolában (bár ök biztos jobban megértenék! :)), mert ez az egész per tulajdonképpen arról szól, hogy modulárissá tegyék a Windows-t! Mármost ennek viszont ez az alapja, vagyis amire rávilágítottam! Ha én úgy akarom ne legyek rákényszerítve mondjuk az Explorer (nem IE!) ablakkezelöre, ha nekem nem tetszik, hanem legyen választási lehetöségem! Ettöl még maga a rendszer (mag) lehet Windows! (Ez csak egy példa volt nem kell meglovagolni,hogy nem erröl szól az egész ügy! :))
    Például, ha most történetesen nekem nem tetszik a KDE felület akkor meg van a lehetöségem, hogy az XY által készített IceWM-et, vagy esetleg a Ximian féle GNOME felületet használjam!
    Arra pedig hogy nincs Flash szerkesztö a Linux-ra csak azt tudom mondani, hogy a Macromedia-n mulik hogy ir-e rá! Magától nincs semmi! Mindent meg kell csinálni nem? :)
  • zplayer #52
    johann, egy aprosagot elfelejtettel azt a beforditast egyszeru emberek nem tudjak / nem akarjak(!) megcsinalni..... ezen gondolkozz el egy kicsit. Nem veletlenul vannak a disztribuciok.pl mondjuk nem veletlenul van yast a suseban.. Es mit mondjak aldasos dolog.

    a windowshoz valo hozzaszolosad > Itt userekrol van szo. Es linuxon nincsen program. Jo levelezesre kisebb szovegszerkesztesre aprobb feladatokra, (altalanos usereket nezzuk) es fuccs. Ebreszto! Mutass nekem egy flash designert ra. Flash annyira elterjedt es nincs ra egy db flash proggy. Sorolhatnam de minek.

    ezt az oprendszeres szoveget talan add le az altalanos iskolaban. :)) "tamadas".. na nekem eleg is volt..
  • Johann #47
    zplayer: Már vártam ezt a támadást! Akkor most tisztázzuk a dolgokat! A Linux nem más mint egy rendszermag! Végülis nevezhetjük operációs rendszernek is, mivel annak a feladatát látja el, de nincs közvetlen kapcsolata a felhasználóval! Vagyis Shell program nélkül nem is foglakozik velünk!És ennyi! A Linux NEM CSINÁL semmi mást, mint a rendszermag feladatot látja el, kezeli az eszközöket, és kiosztja az eröforrásokat!!! A többi alkalmazás, program amik futnak rajta többnyire Unix-ra készültek, és semmi közük a Linus Torvalds féle fejlesztéshez, vagyis a Linux-hoz! Ez nem a ló túloldala, hanem a puszta tény! Ök nem integrálnak bele semmit, nincs benne Explorer, meg MPlayer, meg semmi olyan ami nem oda való! Ezt meg kell értenie mindenkinek aki a Linuxot támadja, mert nincs tisztába az egész filozófiájával! A programok már az egyes disztibuciók terjesztésével foglalkozó cégek keze munkája által kerülnek a CD-re (RedHat,SuSE), vagy nem cégek (Debian) által!
    Lényeg az, hogy sokan rosszul látják, és egy egészként kezelik a Linux-ot, holott az önmagában, kiegészítö programok nélkül egy felhasználó számára nem is használható!
    De most már remélem mindenki látja, hogy a Linux esetében az Oprendszer valóban csak az oprendszer feladatát látja el, és nem mást!
    És a legfontosabb, ha valami nem tetszik és fölöslegesnek találod a kernelben, akkor ujrafordíthatod, és így meg van a lehetöséged arra hogy szabadon dönts arról mit használsz és mit nem!

    A Windows-hoz nem szólok hozzá mert nem is érdekel! :)
  • zplayer #46
    >johann akkor nezd meg hova fejlodik a linux, akkor most mar a linux sem operacios rendszer? mert az alapjan amit mondtal ha van egy operacios rendszered az mindenre jo csak eppen az emberek 99 szazaleka nem tudja hasznalni. Azert ne essunk at a lo tuloldarara.. Mert ha grafikus/tervezo/akarki vagy azer ne kelljen mar szorakozni a dolgokkal ennyit. Nem veletlenul fejlodnek a linux disztribuciok is ebbe az iranyba. Mert igeny van arra, hogy egyszeruen hasznalhato legyen. Konnyen, gyorsan.

    ami pedig az mst illeti a outlookon kivul (azt is csak kenyelembol) nemigen hasznalok semmit se, mert ugy ahogy van szar. meg internet explorert is csak ritkan. Nem felek a tervezo/rajzolo programjuktol, mert sejtem tre lesz. Mint ahogy a frontpage es a tobbi is, osszehasonlitva mas cegek termekeivel. Abban viszont egyetertek ha valaki nem tudja van mas is akkor ra van utalva. De kerdem ki az aki nem tudja? Ennek az eselye az internet terjeszkedesevel az uj generacioval egyre kisebb. Az emeberek olyan szoftvert szeretnek hasznalni ami hasznalhato...
  • Johann #44
    Turmoil és Bálint örülök hogy vannak még itt olyanok akik ténylegesen értik a probléma gyökerét, és nem felhasználó szemszögéböl figyelik az eseményeket! Sokan nem látják hogy ennek az egésznek késöbb isszuk meg a levét! Nem beszélve a sok tönkretett cégröl akik mind az MS-nek köszönhetik hogy most küszködnek és kénytelenek pereskedni!
    Igen is fel kell lépni az MS ellen, mert én sem szeretnék Microsoft emblémájú hütöszekrényt,vagy esetleg MS márkájú autót venni, mert csak az lesz kapható! Mert nagyon oda tartanak! De szerencsére a beágyazott XP egy halott gondolat a részükröl, így az MS hütö és a karóra kihúzva! Oda legalábbis kicsi az esélye hogy beférköznek! Bár ahogy eddig haladtak és amilyan pofátlan eszközeik vannak, nem árt aggódni egy kicsit! :)

    Másrészt meg kell még említenem, ha az MS azt mondja hogy a Windows=operációs rendszer, akkor annak csak a hardverek müködtetésével, és az eröforrások megfelelö kihasználásával kell törödnie! Ezzel feladata lezárult! Az hogy milyen alkalmazásokat használok, az nem függ az operácios rendszeremtöl, tehát nem is lehet része annak! Erröl szól ez az egész ügy!
    Ha már beleintegrál mindent akkor az már nem operácios rendszer, hanem egy hibrid valami!

    Na, csak ennyit most így hirtelen... :)
  • awender #43
    De
  • sztavrosz #40
    Csak segíteni akarok! http://www.cd.hu/fw/vis/elemzesek/msft_011126.pdf Itt láthatod, hogy a Microsoft piaci kapitalizációja (részvényszám*árfolyam) 345 milliárd USD volt 64,1 dolláros részvényárnál (2001 nov 26.). Ha egyéb ilyen jellegű kérdésed van, akkor tozsdehirek.ini.hu fórumjába vagy írj a [email protected]!
  • sztavrosz #39
    "Jelenleg az MS piaci értéke kb. 300 milliárd dollár, azaz annyi, mint az IBM az Intel meg még néhány cég együttvéve. Ezzel tudtommal a világ legértékesebb cége." Ez így nem igaz, General Motors, General Electric, Royal Dutch Shell, Ford, Exxon mind értékesebb cég mit a Microsoft! "a faszfej media erre a szerencsetlenre szallt ra es a tobbi pocsfejt (Intel, IBM, stb) bekenhagyja" A történelmi ismereted kicsit hiányos, ugyanis az IBM-nek több mint 10 évig tartó antitröszt pere volt (ezért fejlődött úgy a PC ahogy).