JohnnyCage

Novell: Felajánlottuk segítségünket a Microsoftnak

A Novell egyik vezetője a bíróságon elmondta, hogy a társaság felajánlotta segítségét a Microsoftnak az antitröszt perben, amennyiben a társaság segít a Novell hálózati szoftverének Windows-zal való összehangolásában.

Carl Ledbetter, a Novell technikai igazgatója a Microsoft jogi képviselőjének kérésére elmondta, a társaság még 2000 februárjában közölte a Microsofttal, a kormánytisztviselők tudtára hozza, hogy a Microsoft megjavult, amennyiben az segít kiküszöbölni a Novell együttműködési problémáit a Windows-zal. "Reméltük, sikerül meggyőznünk a Microsoftot, hogy komoly segítség lehet jogi problémáik megoldásában, ha együttműködnek velünk" - mondta Ledbetter.

Ledbetter azon két tanú egyike, akiket a bíróság meghallgatott a Microsoft ellen irányuló antitröszt per kapcsán. Mint ismeretes, a per azért indult a szoftveróriás ellen, mert az állítólag illegális eszközökkel igyekezett fenntartani monopól pozícióját. Bár tavaly novemberben egyszer már megállapodás született a 4 éve húzódó ügyben, kilenc amerikai állam nem volt hajlandó azt elfogadni, és tovább harcol.

A Microsoft jogi képviselője Ledbetter vallomására reagálva elmondta, hogy a Palm jelenleg például domináns pozíciót tölt be a kéziszámítógépek piacán, és a társaságnak mégsem akadtak együttműködési problémái a Microsofttal.

A Microsoft vezetőügyvédje megpróbálta bebizonyítani, hogy Ledbetter vallomása, miszerint a szoftveróriás visszatartott bizonyos információkat a rivális internet szerver szoftvert fejlesztő Novelltől, nem hitelt érdelmő. "Carl egyértelművé tette, hogy amennyiben belemegyünk a Novell ajánlatába, beszél az Igazságügyi Minisztérium illetékeseivel, valamint bizonyos szenátorokkal" - mondta Michael Lacovara, a Microsoft jogi képviselője, idézve Marc Kupersteintől, a szoftveróriás egyik vezetőjétől. Ledbetter elutasította a vezetőügyvéd vádjait, azt azonban elismerte, hogy a társaság felajánlotta segítségét a Microsoft együttműködési szándéka esetén.

A Microsoft már régóta azzal vádolja fő riválisait, név szerint a Novellt, az Oracle-t, és a SUN Microsystems-t, hogy tulajdonképpen az egész antitröszt pert ezen társaságok gerjesztették.

A kilenc állam, amely nem fogadta el a novemberi megállapodást, azt szeretné elérni, hogy a Microsoftnak egy "butított" Windows változatot kelljen forgalmaznia, amelyben a számítógépgyártók kicserélhetnének olyan szoftvereket, mint például a webböngésző. A szoftveróriásnak emellett nagyobb betekintést kellene engednie a Windows belső forráskódjaiba a rivális szoftvercégeknek.

Az elmúlt napokban egyébként Michael Mace, a Palm Inc. egyik vezetője is a Microsoft ellen vallott, és elmondta, a szoftvercég visszautasította a Palm azon kérelmét, hogy a társaság hozzáférést nyerhessen bizonyos Windows fejlesztőeszközökhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kako #14
  Az, hogy feltelepitettel egy linuxot, es nem tudod, miert nem megy a CTRL-C+CTRL-V, meg nem azt jelenti, hogy ertesz is hozza. Erdekes modon, nekem 6 szerverem megy, nemelyik mar egyhuzamban tobb mint egy eve, es ami kikapcsolasra tudja kesztetni, csak az, ha mar merul az UPS aramszunet eseten, ami sajnos nem ritka nalunk.
  Arra, hogy mennyire nem fagy az XP, csak annyit, hogy nekem a munkahelyi gepemet ez ekesiti, hetente legalabb ket csontfagyi, ma reggel egy allitolag nem letezo kek-halal tarkitotta a hetkoznapomat, egy allitolagos "Hardvare malfunction" kepernyovel, ujrainditas utan erdekes modon nincs hardvare malfunction. Ez az en tapasztalatom.
 • killahdog #13
  használok :) és nem szervernek :) szeretek állitgatni.. :) lehet ez az oka mindennek
 • Dömper Ármánd #12
  killahdog, te biztos használsz linuxot? Mert nekem nem úgy tűnik. Az öcsém egy linux szervert üzemeltet, aminek a legutóbbi áramszünetnél 200 napos volt az uptime-ja, ami azért kicsit több mint 4 hónap. Egyébként itthon nekem Win2k-m van, és tényleg meglepően stabil, már fejleszteni is lehet alatta.
 • killahdog #11
  JZO és CYBERBOY :))) fogadjunk nagyon elvagytok szállva hogy debian vagy valami hasonlo linux megy a gépeteken, és egyszer hallotátok hirböl hogy XP és "fuuuuuuu microsoft fuuuuuu" :)
  98SE (special errors) hetente 2x telepitgettem :) Ja igen....... azis nemakar fagyogatni ezen a gépen... Szerintem azért az is számit milyen a config alatta...
 • killahdog #10
  Novell mikroszaft eggyütmüködés ? :) na lássuk.
  Nekem meg ne fikázzátok itt a windows-s t :) Xp re felvna rakva minden... tehát upnp frissités stb... ööööö mondok egy érdekességet lassan 4 hónapja hogy NEMFAGYOTT MÉG LE ! mondjuk szerintme jolérzi magát.... 512RAMBUS... 1,7 P4... meg 70GB... de izé akkoris kurva stabil :) ennyit a linux se birja -->mind2 rendszert használom és ugy mondom....<--
 • CAD #4
  Sztem meg amerikaiak segge aladd sok a zööödhásúú aztan nem tudnak mit kezdeni magukkal, igy tiltakoznak, perelgetnek, es basztatjak egyast mert idiotak. Sztem win2k >> xp vonal nagyon is igeretes, en 2000 elejetol win2k-t, kesobb tavaly szeptemberol xp-t hasznalok... rendkivul stabil volt nekem mind a ketto, es reinstallra sem volt szukseg (vagyis 2k-nal meg ritkasan igen, de xp az nagyon tiszta haziallat).
 • CybearBoy #2
  Hova indult el szerinted??? Csak nem az XP-re célzol? Mert az szerintem egy nagy rakás sz*r...