61
  • Johann
    #61
    Köszönöm a tanácsokat én már pár éve Linux-ot használok! :)
  • Johann
    #57
    Ja és mielött jönne valaki megint az átlag felhasználókról szóló dumával, hozzáfüzöm azt, hogy egy rendszergazda, vagy windows guru is felhasználónak számít, és nem szükséges rájuk olyan dolgokat eröltetni ami nekik nem tetszik, pl. varázslók és egyéb eröforrásemésztö videokkal teletömködött baromságok! Legyen választási lehetösége mindenkinek! Aki pedig elöször ül a számítógép elé az kapja meg azt amit most is nyújt egy Windows, és örüljön neki! De én hagy tegyek már olyan dolgokat vele amit szeretnék, és ne olyat amit az MS szeretne hogy én tegyek! :)
  • Johann
    #56
    Nem adom le az általános iskolában (bár ök biztos jobban megértenék! :)), mert ez az egész per tulajdonképpen arról szól, hogy modulárissá tegyék a Windows-t! Mármost ennek viszont ez az alapja, vagyis amire rávilágítottam! Ha én úgy akarom ne legyek rákényszerítve mondjuk az Explorer (nem IE!) ablakkezelöre, ha nekem nem tetszik, hanem legyen választási lehetöségem! Ettöl még maga a rendszer (mag) lehet Windows! (Ez csak egy példa volt nem kell meglovagolni,hogy nem erröl szól az egész ügy! :))
    Például, ha most történetesen nekem nem tetszik a KDE felület akkor meg van a lehetöségem, hogy az XY által készített IceWM-et, vagy esetleg a Ximian féle GNOME felületet használjam!
    Arra pedig hogy nincs Flash szerkesztö a Linux-ra csak azt tudom mondani, hogy a Macromedia-n mulik hogy ir-e rá! Magától nincs semmi! Mindent meg kell csinálni nem? :)
  • zplayer
    #52
    johann, egy aprosagot elfelejtettel azt a beforditast egyszeru emberek nem tudjak / nem akarjak(!) megcsinalni..... ezen gondolkozz el egy kicsit. Nem veletlenul vannak a disztribuciok.pl mondjuk nem veletlenul van yast a suseban.. Es mit mondjak aldasos dolog.

    a windowshoz valo hozzaszolosad > Itt userekrol van szo. Es linuxon nincsen program. Jo levelezesre kisebb szovegszerkesztesre aprobb feladatokra, (altalanos usereket nezzuk) es fuccs. Ebreszto! Mutass nekem egy flash designert ra. Flash annyira elterjedt es nincs ra egy db flash proggy. Sorolhatnam de minek.

    ezt az oprendszeres szoveget talan add le az altalanos iskolaban. :)) "tamadas".. na nekem eleg is volt..
  • Johann
    #47
    zplayer: Már vártam ezt a támadást! Akkor most tisztázzuk a dolgokat! A Linux nem más mint egy rendszermag! Végülis nevezhetjük operációs rendszernek is, mivel annak a feladatát látja el, de nincs közvetlen kapcsolata a felhasználóval! Vagyis Shell program nélkül nem is foglakozik velünk!És ennyi! A Linux NEM CSINÁL semmi mást, mint a rendszermag feladatot látja el, kezeli az eszközöket, és kiosztja az eröforrásokat!!! A többi alkalmazás, program amik futnak rajta többnyire Unix-ra készültek, és semmi közük a Linus Torvalds féle fejlesztéshez, vagyis a Linux-hoz! Ez nem a ló túloldala, hanem a puszta tény! Ök nem integrálnak bele semmit, nincs benne Explorer, meg MPlayer, meg semmi olyan ami nem oda való! Ezt meg kell értenie mindenkinek aki a Linuxot támadja, mert nincs tisztába az egész filozófiájával! A programok már az egyes disztibuciók terjesztésével foglalkozó cégek keze munkája által kerülnek a CD-re (RedHat,SuSE), vagy nem cégek (Debian) által!
    Lényeg az, hogy sokan rosszul látják, és egy egészként kezelik a Linux-ot, holott az önmagában, kiegészítö programok nélkül egy felhasználó számára nem is használható!
    De most már remélem mindenki látja, hogy a Linux esetében az Oprendszer valóban csak az oprendszer feladatát látja el, és nem mást!
    És a legfontosabb, ha valami nem tetszik és fölöslegesnek találod a kernelben, akkor ujrafordíthatod, és így meg van a lehetöséged arra hogy szabadon dönts arról mit használsz és mit nem!

    A Windows-hoz nem szólok hozzá mert nem is érdekel! :)
  • zplayer
    #46
    >johann akkor nezd meg hova fejlodik a linux, akkor most mar a linux sem operacios rendszer? mert az alapjan amit mondtal ha van egy operacios rendszered az mindenre jo csak eppen az emberek 99 szazaleka nem tudja hasznalni. Azert ne essunk at a lo tuloldarara.. Mert ha grafikus/tervezo/akarki vagy azer ne kelljen mar szorakozni a dolgokkal ennyit. Nem veletlenul fejlodnek a linux disztribuciok is ebbe az iranyba. Mert igeny van arra, hogy egyszeruen hasznalhato legyen. Konnyen, gyorsan.

    ami pedig az mst illeti a outlookon kivul (azt is csak kenyelembol) nemigen hasznalok semmit se, mert ugy ahogy van szar. meg internet explorert is csak ritkan. Nem felek a tervezo/rajzolo programjuktol, mert sejtem tre lesz. Mint ahogy a frontpage es a tobbi is, osszehasonlitva mas cegek termekeivel. Abban viszont egyetertek ha valaki nem tudja van mas is akkor ra van utalva. De kerdem ki az aki nem tudja? Ennek az eselye az internet terjeszkedesevel az uj generacioval egyre kisebb. Az emeberek olyan szoftvert szeretnek hasznalni ami hasznalhato...
  • Johann
    #44
    Turmoil és Bálint örülök hogy vannak még itt olyanok akik ténylegesen értik a probléma gyökerét, és nem felhasználó szemszögéböl figyelik az eseményeket! Sokan nem látják hogy ennek az egésznek késöbb isszuk meg a levét! Nem beszélve a sok tönkretett cégröl akik mind az MS-nek köszönhetik hogy most küszködnek és kénytelenek pereskedni!
    Igen is fel kell lépni az MS ellen, mert én sem szeretnék Microsoft emblémájú hütöszekrényt,vagy esetleg MS márkájú autót venni, mert csak az lesz kapható! Mert nagyon oda tartanak! De szerencsére a beágyazott XP egy halott gondolat a részükröl, így az MS hütö és a karóra kihúzva! Oda legalábbis kicsi az esélye hogy beférköznek! Bár ahogy eddig haladtak és amilyan pofátlan eszközeik vannak, nem árt aggódni egy kicsit! :)

    Másrészt meg kell még említenem, ha az MS azt mondja hogy a Windows=operációs rendszer, akkor annak csak a hardverek müködtetésével, és az eröforrások megfelelö kihasználásával kell törödnie! Ezzel feladata lezárult! Az hogy milyen alkalmazásokat használok, az nem függ az operácios rendszeremtöl, tehát nem is lehet része annak! Erröl szól ez az egész ügy!
    Ha már beleintegrál mindent akkor az már nem operácios rendszer, hanem egy hibrid valami!

    Na, csak ennyit most így hirtelen... :)
  • awender
    #43
    De
  • sztavrosz
    #40
    Csak segíteni akarok! http://www.cd.hu/fw/vis/elemzesek/msft_011126.pdf Itt láthatod, hogy a Microsoft piaci kapitalizációja (részvényszám*árfolyam) 345 milliárd USD volt 64,1 dolláros részvényárnál (2001 nov 26.). Ha egyéb ilyen jellegű kérdésed van, akkor tozsdehirek.ini.hu fórumjába vagy írj a [email protected]!
  • sztavrosz
    #39
    "Jelenleg az MS piaci értéke kb. 300 milliárd dollár, azaz annyi, mint az IBM az Intel meg még néhány cég együttvéve. Ezzel tudtommal a világ legértékesebb cége." Ez így nem igaz, General Motors, General Electric, Royal Dutch Shell, Ford, Exxon mind értékesebb cég mit a Microsoft! "a faszfej media erre a szerencsetlenre szallt ra es a tobbi pocsfejt (Intel, IBM, stb) bekenhagyja" A történelmi ismereted kicsit hiányos, ugyanis az IBM-nek több mint 10 évig tartó antitröszt pere volt (ezért fejlődött úgy a PC ahogy).
  • dr
    #35
    mar nem azert,de miert van az,hogyha az xp-vel automatikusan indulo msn explorert vagy mi a szar el akarom tavolitani,vagy akar a flipper jatekot,egy ini filet at kell irni,mert abban ezek HIDDEN szoval szerepelnek,szal nem jelennekl meg az eltavolitasnal?
  • Draco
    #34
    Hat nem tudom.. En most gyorsan megneztem az XP-emben a programok eltavolitasa menut. Es hiszitek vagy sem talaltam ott egy Windows komponensek eltavolitasa fulet. Beleneztem es taddam az IE-t meg a tobbit szart is el lehet tavolitani gyorsan egyszeruen par kattintassal. A masik meg hogy en azthiszem a General Motors joval nagyobb ceg mint az MS. Mondjuk lehet hogy ezt igy nem lehet hasonlitani mert MS ugyebar Nasdaq-os ceg General Motors meg Dow Jones ha jol tudom
  • Supergamer_real
    #33
    Egy ev boven eleg arra egy epeszu embernel, hogy megtanulja, hogy hogy mukodik az XP (arra a szintre amihez ez kell, pl installalas eleg is).

    Amugy mint peldakent emlitettem, hogy itt is elonye van az MSnek mert 0 tudassal nana, hogy senki sem all neki mas bongeszot telepiteni..
  • Supergamer_real
    #31
    Zsozsi, ne haragudj de szerintem ez ugy ahogy van baromsag.Ilyen sehol sincs.Amit az MS csinal eletveszelyes.Szanj ra egy evet - ertelemszeruen nem rolad beszelek - vagy egy felet es kezdj el komolyan foglalkozni a temaval (szamitasechnika).El lehet sajatitani egy ev alatt is olyan szintre ami elfogadhato.Az autoknal sem ugy mukodik a dolog, hogy hat... en csak kormanyozni szeretnek, mas meg nyomja a gazt, meg sebesseget valt helyettem.Minimalis szinten erteni kell(ene) a mukodesehez is.A titkarnonek is tudnia kell(ene), hogyan inditsa el a Wordot, Excelt nem csak azt, hogyha megnyomja az "A" betut az "A" betu lesz a kepernyon is.

    Vagy a pilota, hat en csak kormanyozni szeretnek, a kerekeket huzza be valaki mas, a fekszarnyakkal is mas bajlodjon...stb... erre is van rengeteg extrem pelda.
  • Supergamer_real
    #30
    Akkor osszefoglalom a lenyeget, mert ez igy kisse zavaros.

    A problema pontosan az, hogy az MS inetgralta az oprendszerebe az IE-t.

    Pro: Miert baj az, ha mindent megkap a User egy csomagban, meg akkor is ha hibas?

    Contra:Mert azok a cegek akik ebbol elnek meg kiszorulnak a piacrol, mert alaphelyzetben minek farassza magat az ember uj bongeszo telepitesevel a abban is vannak hibak, tehat biztos nem jobb.

    - konkluzio1: errol a reszrol az osszes konkurencia kuszorult, plus az MS automatikusan megnyerte a lama usereket maguknak mert az ilyen indulas az internere varazsloval mindenkit be lehet hulyiteni, fuggetlenul attol, hogy latott-e mar PC-t.

    - konkluzio2: ha az ms mondjuk Netscapet integralt volna akkor most a Netscape lenne ugyanebben a helyzetben.Ez az az pont ahol az MS torvenysertest kovetett el.Ilyen dolgokba nem szabadna beleszolnia.De hat hol az igazsag?Ott, hogy a sajat OPrendszerebe mindenki olyan programot integral amilyet akar?A tobbiek meg ha hasznalni akarjak az OPrendszert mint platformot(pl Netscape), akkor fogadjak el a hatranyos helyzetuket?

    "Igy legalabb csak egy rendszerre kell fejleszteni"

    De miert lenne ez az MS rendszere?Itt szurt ki a tobbiekkel az MS mert ha normal piaci verseny lenne konnyen meglehet, hogy ez sohasem kovetkezett volna be.A modern rendszerek pontosan ugy mukodnek, hogy mindenki csak egy apro reszre koncentral... igy ha a sok kicsi kulon mukodik egyutt is mukodnek(legalabbis kellene nekik).Valoszinunek tartom (de persze nem vagyok jos), hogy egy olyan ceg kepes (lett volna) jobb bongeszot irni aki csak ezzel foglalkozik.Ellenben az MS ezerfele dologgal foglalkozik, majdnem mindet el is szurja de mindenki elfogadja mert ha mar egyszer benne van az oprendszerben akkor legalabb nem kell utana jarni.

    A kovetkezo ket ilyen terulet - ez gondolom mindenki szamara vilagos - a WMA es az MP3 esete.Kivancsi vagyok, hogy kuzoletek hanyan hasznalnak mar WMA-a MP3 helyett annak ellenere, hogy itt mindenkinek nagy a szaja a forumon.

    Vegezetul a winXP kov valtozataba professzionalis rajz/tervezoprogramot kivan integralni az MS.Ebbol mindenki levonhatja a megfelelo konzekvenciat.
  • zplayer
    #28
    szerintem is hulyeseg az egesz, vegul is nem kotelezo hasznalni, at tudod allitani melyik bongeszo legyen a default. ugyanugy az emailezo proggynal is. Szerintem ez nem egeszen megalapozott. Ami pedig a kodolast illeti az internet explorer ugy van megcsinalva, hogy maj mindent tamogat, az opera, netscape, mozilla, pedig egy szabvany fele mozdultak el. Az hogy miert nem megy a 777sms operan normalisan nem abban keresendo, hogy az opera szar, hanem a programozok benasagaban. Nincs semmi kulonos az oldalon amit ne lehetne IGENYES kodolassal minden browseren futattni normalisan. Persze az az "igenyes" kodolas marha sok idobe kerul mig kiismeri az ember mi megy mi nem mindeegyiken egysegesen. (Ezer jo a Flash :))
  • I.C.ram
    #24
    Gondolkodjatok emberek! azt hiszitek hogy csak a Microsoft ilyen genyo a kicsikkel szemben??? csak azert mert a faszfej media erre a szerencsetlenre szallt ra es a tobbi pocsfejt (Intel, IBM, stb) bekenhagyja !
  • JTBM
    #18
    Szerintetek a Sony és a Blaupunkt miért nem pereli be az Audit és a többi autógyárat, amiért a kocsikat már beépített CD lejátszókkal szállítják? Hiszen sok ember nem cseréli le a gyárit a tényleg jobb Sony és Blaupunkt CD lejátszókkal. Ez az egész per csak azért van, mert az IT még új és mindenki a zavarosban halászik. Az MS-nek joga van saját mp3 lejátszót, böngészőt, tűzfalat és képnézegetőt beletenni a saját software-ébe. Akinek meg nem tetszik, az lecserélheti másra.
  • Turmoil
    #17
    Nyugi már mindenki!!!
    Teljesen jogos a per. A részvényeseket leszámítva senkinek sem jó, hogy monopólium van.
    Böngészok: nem az IE az etalon, hanem a szabvány, amit az M$ kicsit másként értelmez, mint a világ. A dolog egyszeru, a világ nagy része Windowst használ és kapja hozzá a böngészot (hiába bugos, hetente kell frissíteni azt is, stb...), ami így a legelterjedtebb, és ezért lesz*rja a szabványokat. Ha mindenki (és nem kivétel az M$) elfogadott szabványok szerint fejlesztene, akkor mindegy lenne, hogy ki milyen böngészot használ, csak egyféle módon kellene az oldalakat fejleszteni, és mindenkinél látható lenne normálisan a 777sms is.
    Egyéb szoftverek: egyszeruen hihetetlen, hogy a világ beveszi Billy stratégiáját. Elgondolkodott már valaki azon, hogy mekkora hatalom az, ha M$ sziftver fog futni a legtöbb PC-n, PDA-n, mobil telefonon, hutoszekrényen, stb... Bill ezt tervezi és a világ asszisztál neki.
    Egy normális világban senkit nem lehetne kényszeríteni, hogy M$ cuccokat nyomasson a gépére. Legyen egy oprendszer és legyen egy alkalmazáscsomag, amit vagy felrakok, vagy nem, de ha nem, akkor is muködik a gépem, és szabadon összeállíthatok egy olyan rendszert, amilyet akarok. Kiválaszthatom a nekem tetszo böngészot, média lejátszót, levelezorendszert, fájlkezelot, stb... És ez kompatibilis lenne a haverom rendszerével, akinek ugyanaz az oprendszere, de más programokat rakott fel. Na ez az, amit az M$ nem enged, és rákényszerít, hogy ha M$ oprendszered van, akkor minden más cuccod is M$ legyen. És ezt nem lenne szabad megengedni, mert itt már nem a piac, nem a vásárlók, hanem az eladók diktálnak. Azt hiszem mindenki van itt olyan értelmes, hogy ezt felfogja:)
    Nem csak az M$-sel van baj, hanem a világgal, de azért sok múlik rajtuk is!
  • Dikkma
    #9
    Légyszi nézz meg velük akár csak egy 777sms-t, Operával biztos nem megy, Netscape-pel megy. Másik javas meg azzal nem megy. Legyen 8 böngészőm?
    Miért?
    Nekem jó ez a windows úgy ahogy van.
  • Kosh
    #8
    nagyon jó alternatívák vannak webezésre az exploreren kívül:

    Opera 6.0.1
    Netscape
    Mozilla 1.0

    persze van egy nagy hibájuk: nem közvetlen szálakkal integrálódnak az OS-be és így kevesebb támadási felületet is adnak a net irányába....
  • zplayer
    #7
    duke azert teged is...
  • Long_Gun
    #3
    " A keresztkérdések tüzében a védelem szembesítette Gates-et ezzel az ellentmondással: "
    Nem a vád?
  • RoadkilleR78
    #2
    A fszom ki van ezzekkel már komolyan. Miért lesz az nekünk jó, hogy ha felrakjuk a rendszerünket, akkor még le kell töltenünk a netről a 70 Mb-s Exploler telepítőt is. Mert nem hiszem hogy sokan választanák a Neccképet. Mondjuk Media Player nélkül még valahogy megleszek :-)