Franczy

A Microsoft győztesen került ki a csatából

Az elmúlt órákban a világ szinte összes hírügynöksége beszámolt arról, hogy a Microsoft és az amerikai igazságügyi minisztérium képviselőinek pénteken sikerült megegyezniük a Microsoft trösztellenes ügyeivel kapcsolatban, mely történést a szakértők egyöntetűen a Microsoft diadalmas győzelmének tekintenek. A megállapodás a Microsoft szempontjából többek között azért tekinthető egyértelmű győzelemnek, mert a két fél által elfogadott anyagban a Microsoftra nézve csak néhány nagyon lágy megszorító intézkedés található. Magyarul minden jel arra mutat, hogy az immár több mint három éve zajló Microsoft antitröszt perben véglegesen el lehet felejteni a cég feldarabolására vonatkozó korábbi ítéleteket, melyeket egyébként a közelmúltban egyszer már semmisnek nyilvánított egy bírói testület.

Az amerikai igazságügyi minisztérium és a Microsoft vezetői által elfogadott tervezet szerint a szoftveróriás ígéretet tesz arra, hogy a jövőben nem tesz olyan lépéseket, és nem köt olyan szerződéseket, melyek esetleg arra irányulnának, hogy nyomást gyakoroljanak más cégekre, vagyis a cég megígéri, hogy semmilyen monopolizációs tevékenységet nem folytat a jövőben. A Microsoft legfontosabb termékére, a Windows operációs rendszerre a tervezet szinte ki sem tér, ami azt jelenti, hogy a legújabb Windows, a Windows XP esetében semmilyen megszorító intézkedésre nem kell számítani. Ez sokak számára egyébként meglepő lehet, ugyanis a közelmúltban számos olyan híresztelést lehetett hallani, miszerint a Windows XP-t meg fogják nyírbálni, sőt egyesek el szerették volna érni, hogy az új operációs rendszer ne jelenjen meg október 25-én.

Az igazsághoz tartozik, hogy a Microsoft trösztellenes pereiben még nem mondták ki az utolsó szót, ugyanis a pénteken tető alá hozott, a Microsoft és a szövetségi kormányzat által jegyzett anyagot a Microsofttal pereskedő tizennyolc amerikai államnak is el kell még fogadnia, ráadásul ezt követően a peres ügyek tárgyalásával megbízott kerületi bírónőnek, Coleen Kollar-Kotellynek is áldását kell majd adnia az egész ügyre, bár sokak szerint ezek már csak formaságok.

"Úgy gondolom, hogy bár a megállapodás túlmutat azon, amit mi korábban gondoltunk, mégis helyes, hogy megszületett, ugyanis segítségével az ipar és a gazdaság továbbra is folyamatosan előre tud majd mozdulni. Tisztában vagyok azzal, hogy a Microsoft termékek sikere egyesekben ellenérzéseket támaszt, azonban úgy vélem, hogy a most aláírt megállapodás helyes választ adott minden korábban felmerült kérdésre, a Microsoft pedig továbbra is zavartalanul folytathatja fejlesztési munkálatait" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bill Gates, a Microsoft elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marque #20
    Amiatt még nem törik Rád; viszont hiába van "fajtiszta" windózod, ha pl.warez beütésű cdr halmok között ücsörögsz amikor Ljönnek érted.. :)
  • marque #18
    "Így aztán szophatunk"

    Persze mindig az a szar ami épp van, azért a jelen helyzetben én nem tudom mi keserít el ennyire.. A windowsok már egy ideje használhatók, stabilak, 1re gyorsabbak, a legtöbb dolog kompatibilis velük/csak velük. Nem olcsó a win, de ad1 az 50-60 rongyos csilivili [havontaújuló] alaplapokra meg a 19-es moncsikra sokaknak telik és nem sajnálják rá, akkor egy 28-45 e Ft-os MS OS-től miért kéne kiborulni. Főleg hogy egy jól+termett linux [v.más] se 2 fillér. Ad2 ez volt a duma, valójában ugye legtöbbünknek full ingyenbe´ van.
  • CAD #14
    Nos, van linux, van mac... Hat, en nemtom hany ember venne kezebe linuxot, asziszem, hogy meg a legjuabb Suse csilli villi graffal, magyar nyelvel sem tudja felvenni felhasznalo baratsagban a versenyt MS Win-el. Ez meg nem is lenne akkora baj, de meg ha csak ugy hasznalni akarod is bele kell nyulkalnu fileokba, ami hosszu es maceras... de ugorjunk. Hiaba adnak hozza 5-6 CD-t telis tele programokkal... akkor is a legfontosabb programok, amelyek altalnosan elogadottak (es altalba ms termekeke azok is), bizony csak Win-re, vagy esetleg mac re leteznek (viszont mac mar felig MS-e, szal ha macet veszed, akkor is MS zsebet tomod). Szoval a linux kivallo op rendszer... de sztem se jatszani nem lehet vele, es rengeteg kivallo program nincs meg ra, amely viszont kellene (es most nem csak MS termekekre gondolok). Webszervernek elso osztalyu, de mint felhasznaloi oprendszer, csapni valo.

    Masik dolog: ha feldaraboltak volna MS-t, es tegyuk fel windows visszaszorul... szerinted ma hany oprendszer, ha szabvanya, es hany progjamjat kellene ahhoz ismerned, hogy pl elhelyezkedj valami informatikahoz kapcsolatos allasba... rengetegbe. Nezd meg most milyen fejetlenseg van... csomo win9x-s ms program döcög NT 5-on és XP-n... es ha lenen 4-5 oprendszer? - uristen, gondolj bele, be is hulyulnek.
  • etzel #8
    Már ne haragudj, de nem fáj, ha ilyen hülye vagy????
    Akik szerinted "nevetséges vetélytársak", az a Sun, AOL, Novell...

    Itt messze nem erről van szó, hogy tudnak-e jobbat alkotni v. sem, hanem arról, hogy az MS kőkeményen visszaélt piaci helyzetével, és ez nem is egyszer fordult elő. Szerintem nagyon elszomorító, hogy ilyen ítélet születhetett.
  • WGL #4
    amig emberek elnek ezen a bolygon addig ettol nem kell tartanod
  • MuERTe #2
    Rábasztunk :(