awender

William H. Gates III - a védelem koronatanúja

Bill Gates, a Microsoft főembere, szoftvertervező főmérnöke a tegnapi nap folyamán egy rendkívül gondosan előkészített, illusztrációkkal, grafikonokkal, folyamatábrákkal bővített 155 oldalas tanúvallomást nyújtott át a bíróságnak. A bíróságon teljesen udvarias volt, sőt fraternizáló - alkalomadtán mosolygott és jóízűen nevetett. Teljesen tisztában volt az üggyel kapcsolatos valamennyi ténnyel. Sokszor a feltett kérdésre részletekbe menő technológiai magyarázatot adott. Szumma szummárum, nem azt az embert láthattuk viszont, aki négy évvel ezelőtt egy videóklipről szólalt meg. Mintha nem is a valódi Bill Gates lett volna - az agilis, energikus üzletember, akinek kevés türelme a nála kevésbé intelligensebbekkel szemben.

Gates egy sziporkázó kis közjátékot vitt Washingtonba. Egy olyan ügyben, melyben kilenc amerikai állam támadja a Microsoft-ot. Az ügy még két három hónapig fog tartani, és a végeredmény mindenképpen ellentmondásokkal terhes lesz.

Gates megjelenése mindenképpen a meghallgatások legérdekesebbike volt. Bár néhány pontban azért mondanivalója előre megjósolható volt. A vallomása valahogy túl előkészített volt, mintha ügyvédek és szóvivők serege írta volna... ami valószínűleg így is volt. A tanúk padján Gates mereven ült, minden kérdésre gyorsan és határozottan felelt. Picit sántított, hogy mindenképpen a Microsoft azon állítására hivatkozott folyamatosan, melyben cáfolták azt, hogy a Windows modulárissá tehető. Volt néhány nagyon találó megjegyzése is. Az egyikben például kérte a bíróságot, határozzák meg a Middleware* fogalmát.

"A Microsoft teljes mértékben elkötelezte magát aziránt, hogy minden bírósági végzést végrehajtson úgy, ahogy az az ügyben meghatározva van. De ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha a a jogorvoslat világosan meghatározott és a határidők kivitelezhetőek."

Bár a tanúvallomás híja volt minden teatralitásnak, Gates több rendkívül érdekes megjegyzést is tett vallomása során a keresztkérdések tüzében:

- A Microsoft több vállalat termékét klónozta, többek közt a Netscape Navigator-t, AOL szolgáltatásokat, bizonyos TV szoftver megoldásokat is. Gates azt állította, ez a viselkedés teljes mértékben megengedett abban az esetben, ha a kódot nem illegálisan szerezték meg és nem sértettek szerzői jogokat.

- A vállalat szándékosan olyannak programozta a Microsoft Office-t, hogy a vele készített Web oldalak csak az Internet Explorer-ben jelenjenek meg pontosan. "Azt megengedni, hogy az Office dokumentumai más emberek által készített böngészőkben jól leképezhetőek legyenek, egyike a legrombolóbb dolgoknak, melyet a vállalattal szemben tettünk volna. Ez az az eset, ahol az Office-nak nem szabad olyat csinálnia, mely a Windows-nak árthat."

- Gates azt is állította, hogy a Windows-zal szemben támasztott, vád által képviselt követelések a Windows funkcionalitását 1992-es állapotokra vetné vissza, és ott is hagyná. Ezzel pedig esélyt adna a versenytársaknak, hogy termékeikkel felülmúlják a Windows-t. Ez a lépés megpecsételne a Windows piac sorsát és azonnali hatállyal a 15000 windows-zal dolgozó ember felét ki kellene rúgnia.

- Azt kérni a Microsoft-tól, hogy a versenytársak rendelkezésére bocsássa a Windows forráskódját, "történelmi méretű" intellektuális javakkal szemben elkövetett lopás lenne. Ez sok olyan cég álma, akik a Windows-t klónozni szeretnék és saját képmásra formálni. Gates felhívta a figyelmet arra is, hogy az AOL Time Warner, Gateway, Novell, Oracle és Sun Microsystems tűkön ülve várják, hogy kezükbe kaparinthassák a forráskódot.

(*Middleware: alapvetően két eltérő felhasználói programot összekapcsoló felület, pl: DCE, RPC, ORB stb.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • John Rambo #16
    egy kodek feltevese is egy-ket klikk. Akinek meg ez tul kenyelmes, hasznaljon mast >:) nem kotelezo sexpojlert meg ms mplayert hasznalni
  • Supergamer_real #11
    Ez sajnos igaz.Mondjuk azt, hogy az XPbol nem lehet kiszedni az Xploert nem allitanam ilyen bartan.Ezt minden windowsnal lehetett hallani, majd el is lehetett tavolitani oket (no persze nem az Add/remove applications menupont alatt) .Szerintem csak ido kerdese, hogy mejlenjen a Winlite XP-s valtozata es akkor annyi az Xplorernek.Csak sajnos idokozben ez a kerdes is megoldodott, mert - ha tetszik ha nem - az Netscape mar nem versenykepes (a jelenlegi allapotaban).

    A kovetkezo per valoszinuleg a Photosop haza tajekarol erkezik mert a kov windowshoz professionalis rajzprogramot akarnak adni.A WMA az egyetlen MS termek amire eselyt latok, hogy soha sem fog elterjedni.
  • Supergamer_real #8
    Eleg sok hozzaszolasbol derul itt ki, hogy a legtobben 5 evnel hosszabb ideje nem foglalkoznak a szamitastechinkaval.Ha lehet az ilyen emberek ne nagyon szoljanak bele ebbe a temaba mert ebbol ket dolog kovetkezett (az MS teman belul).

    A legtobben nem ertik miert fikazzak az MS$.Ha aki a kezdetek ota MS programokkal sziv az tudja.(A kezdet nem a winXP vagy nt 2k advanced server... hanem jo par evvel azelott volt)

    A masik veg, amikor valaki meglatja, hogy szidjak az MS-t es azt hiszi attol lesz os is szakerto, hogy o is elkezdi szidni(amit mellesleg az egy eve vasarolt elso PCjen teszi).

    Aki szerint meg az MS uzletpolitikaja korrekt... nezzen a tukorbe, mert ha tetszik ha nem ekkora tokevel a hata mogott csak "hizni fog".Ha most nem allitjak le oket mar senki sem fogja.

    ennyi...
  • 9CS #3
    Nem értem ezt a baromságot. Ki a fene kényszerít bárkit a Win használatára? Ott a többi cuccos tessék azzal szívni, ha nem tetszik a Microsoft oprendszere. Ezt nem bírják felfogni a gyagya pereskedők. No nehogymá csak azért kelljen használnom Linux-ot (amivel persze semmi bajom csak nem ismerem), mert már az is baj, hogy még a betűket is egérrel szúrom be.