JohnnyCage

Dell: Az amerikai kereslet nőtt, fellendülés azonban nincs

Az amerikai vállalatok a közelmúltban az előzetesen vártnál több PC-t vásároltak a piacvezető Dell Computertől, mindez elsősorban azonban a riválisok visszaesésének, és nem piaci fellendülésnek tulajdonítható.

A Dell vezetői egy elemzői konferencián elmondták, hogy az idei év második felében kismértékű növekedés várható a szerverek, PC-k, és adattároló eszközök piacán. Az elemzők által várt fellendülés a világ legnagyobb PC gyártója szerint azonban még legalább másfél év távolságában van.

Michael Dell, a Round Rock-i (Texas) központú Dell Computer alapító vezérigazgatója szerint a társaság május 3-án véget érő, első 2002-es költségvetési negyedéve az amerikai vállalatoknak köszönhetően a vártnál valamivel jobban alakul. A vezető szerint a cégek végre megkezdték számítógépes rendszereik felújítását. - Az eredmények azt mutatják, hogy a társaságok zöld utat adtak a korszerűtlen számítógépek cseréjét célzó projekteknek, a kereslet pedig növekedik - mondta Dell.

A Dell részvényeinek árfolyama a csütörtök folyamán 2 százalékkal emelkedett, és jelenleg 26,75 dollár körül mozog.

A piac egészét tekintve a vállalatok technológiai kiadásai az elmúlt néhány negyedévben rendkívül alacsonyan maradtak. A Dell a társaság elmúlt költségvetési negyedévében ennek megfelelően meglehetősen szerény bevételekről számolhatott be az üzleti PC-k piacán, ellenben a magánfelhasználók számára készített PC-k üzletágával, amely igen jó eredményt ért el az időszakban.

Steven Fortuna, a Merrill Lynch piackutató cég egyik elemzője hasonlóképp látja a piac helyzetét, mint a Dell vezetői. Fortuna szerint az amerikai piac az elmúlt év haramdik negyedéve óta stabil eredményeket mutat. - Úgy vélem, kijelenthetjük, hogy jelenleg csak kismértékű, ideiglenes növekedés tapasztalható a piacon - mondta az elemző. - A jelek szerint azonban a helyzet további romlására sem kell számítani - tette hozzá.

A Dell Computer a napokban pozitív irányban módosította a társaság május 3-ával végződő költségvetési negyedévének várható piaci eredményét. A társaság jelenleg mintegy 7,9 milliárd dollár bevételre számít a negyedévben, amely kismértékben elmarad ugyan az elmúlt negyedév 8,06 milliárd dollárjához képest, a visszaesés azonban kisebb mértékű a korábban vártnál. A Dell az első negyedévben részvényenként 16 cent nyereségre számít.

A társaság növekedésének ütemét tekintve a Dell négy, esetleg öt éven belül meg szeretné duplázni éves bevételeit. Hogy ez milyen hamar valósul meg, az a társaság vezetői szerint nagymértékben függ a piac újbóli fellendülésének ütemétől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!