JohnnyCage

Barrett: Helyre áll a PC piac

Bár a kommunikációs eszközök piaca továbbra is visszaesést mutat, a PC piac a közelmúltban elkezdett stabilizálódni, mondta Craig Barrett, az Intel vezérigazgatója az IDF konferencia megnyitóján.

"Nem tudom megmondani, hogy mikor ér véget a recesszió, de az nyugodtan kijelenthetem, a számítógépek piaca stabilizálódott, igaz a tavalyinál alacsonyabb szinten" - mondta Barrett a társaság technikai előrehaladását kiemelő, négy napig tartó Intel Developer Forum konferencián tartott nyitóbeszéde során. "Joggal várható, hogy a PC szektor gyorsabban helyre fog állni, mint a kommunikációs eszközök piaca."

Barrett nyitóbeszéde lényegében hasonló volt a tavalyi IDF-en tartott nyitóbeszédéhez, a vezetőn ezúttal azonban sokkalta erősebben lehetett érezni az optimizmus jeleit. Az Intel vezérigazgató szerint a világ továbbra sem fog tudni kilábalni a recesszióból, de a társaságok olyan ígéretes eszközöket fognak kínálni a felhasználóknak, amelyek újból a piac fellendülését fogják eredményezni. Barrett szerint az internet további növekedése rákényszeríti a vállalatokat, hogy továbbfejlesszék háttérrendszereiket, amely szintétn fellendülést fog eredményezni a számítógépek piacán. Az egyik fő kérdés ugyanakkor az lehet, hogyan tudják a vállalatok technológiájuk alkalmazására venni a végfelhasználókat.

A technológiai ipar számára a közeljövőben rendkívül fontosan lesznek azok az ázsiai, és egyéb piacok, amelyek jelenleg is igen gyors fejlődési ütemet mutatnak. Ilyen piacok Kína és India, ahol jelenleg 12, illetve 3 PC jut ezer emberre. Viszonyításképp az Egyesült Államokban, és Németországban 611, illetőleg 297 számítógép jut ezer emberre. Mint Barrett elmondta, az Intel bevételeinek 70 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származik, és ez az arány ráadásul tovább nő, ezért a társaság igen komoly figyelmet fordít más országok piacára is.

Bár az Intel vezető szerint a kifejlődött PC piaccal rendelkező országok is növekvő keresletet fognak mutatni a számítógépek iránt, az igazi növekedés Kínában és Kelet-Európában várható.

Az iparnak az optimizmus ellenére számos akadályt le kell győznie a közeljövőben. A szélessávú (broadband) kommunikációs megoldások elterjedése kulcsfontosságú a további fejlődéshez, és a biztonság is egy olyan terület, amely az elkövetkezendő években igen komoly szerephez jut a PC piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!