JohnnyCage

A notebookok tartják egyenesben a PC piacot

Az NPD Techworld jelentése szerint az Egyesült Államok PC piacát elsősorban a hordozható számítógépek mentették meg egy igen borús negyedik negyedévtől.

A tavalyi év utolsó negyedében a meglehetősen erős karácsonyi vásárlószezonnak köszönhetően a notebook számítógépek eladásai mintegy 21,5 százalékkal növekedtek a megelőző, 2000-es év azonos időszakához képest. Az asztali számítógépek eladásai ugyanezen idő alatt 19,9 százalékkal estek vissza.

Az NPD Techworld piackutató cég napokban kiadott jelentése szerint a notebook számítógépek keresletének növekedése lehetővé tette, hogy az ipar összeségében az asztali rendszerek keresletének drasztikus visszaesése ellenére is talpon maradjon.


Az otthoni felhasználóknak köszönhetően a negyedik negyedév végülis nem volt olyan rossz, mint az egész 2001-es év, mondta Steve Baker, az NPD Techworld egyik elemzője. "A negyedik negyedév a notebook mennyország volt a PC gyártók számára" - tette hozzá.

Az eladott nagyszámú notebook jelentősen megnövelte a PC ipar összbevételeit, amely így 3,5 százalékkal felülmúlta a 2000-es év eredményét. Amennyiben azonban az eladott asztali rendszereket nem vesszük bele a bevételekbe, jóval nagyobb, 11 százalékos növekedés mutatkozik.

Az elemzők szerint a notebookok térhódításában komoly jelentőséggel bírt az eszközök ára, amely az elmúlt évben átlagosan mintegy 200 dollárral lett alacsonyabb. Amíg 2000-ben egy átlagos notebook 1655 dollárba került, 2001-ben már 1444 dollárért megvásárolható volt egy azonos kategóriáju rendszer. Mivel egy általános, LCD kijelzővel ellátott asztali számítógép is hozzávetőleg 900 - 1000 dollárba kerül, ez az ár egyre inkább megfizethetővé válik a felhasználók számára. Baker mindemellett azt is elmondta, hogy azok a felhasználók, akik már rendelkeznek otthonukban egy vagy több PC-vel, legközelebb inkább egy notebookot vásárolnak, mint mégegy asztali rendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #1
    > azok a felhasználók, akik már rendelkeznek otthonukban egy vagy több PC-vel, legközelebb inkább egy notebookot vásárolnak, mint mégegy asztali rendszert

    huh, ez békör bácsi nagyon okos ember lehet. :)