JohnnyCage

Az európai IT cégek egyelőre nem költenek

A nagyobb, európai technológiai cégek egyelőre kerülik a beruházásokat, és bár az ipar feltehetően már elérte mélypontját, a társaságok 2003 második félévéig várhatóan nem változtatnak stratégiájukon.

Legalábbis ez áll a Gartner Dataquest piackutató cég csütörtökön kiadott jelentésében.

Jelenleg kevesebb társaság tervezi csökkenteni költségvetését, mint fél évvel ezelőtt, a piackutató cég egyelőre azonban növekedésre sem lát jelet. "4,4 százalékos költségvetésbeli növekedésre számítunk Európában az idei évben" - mondta Steve Prentice, a Gartner elnökhelyettese, és kutatási igazgatója. "Amennyiben az inflációt is belekalkuláljuk, ez gyakorlatilag semmilyen növekedést nem jelent" - tette hozzá a vezető. A 2001-es évben ugyanez a növekedés 5-6 százalékos volt.

Egy másik piackutató cég, névszerint az IDC nemsokkal korábban 6 százalékos növekedést jelzett előre az európai IT cégek körében.

"A dolgok várhatóan csak 2003 végétől kezdenek majd javulni, vagyis egy kicsit később, mint azt az emberek várják" - mondta Prentice, aki szerint a csütörtökön kiadott jelentés azt mutatja, hogy nagyjából ugyanannyi IT cég tervezi csökkenteni költségvetését, mint amennyi növelni készül azt. "A jelek a visszaesés végére utalnak ugyan, de az újbóli növekedésnek egyelőre semmi nyoma."

A Gartner Dataquest szerint a társaságok emellett másképp is osztják el költségvetéseiket, mint korábban. A jelentés szerint a cégek kevesebbet költenek a különféle hardverekre, valamint az infrastruktúrákra, viszont többet áldoznak az integrációra, vagyis az olyan megoldásokra, amelyek összekötik ezeket a rendszereket. "Mindez azt jelenti, hogy a hardvergyártók az elkövetkezendő 12 hónapban továbbra is nehéz helyzetben lesznek" - áll a jelentésben.

A következő jelentős lépés, amit az IT ipar el szeretne érni, az a web-alapú szolgáltatási rendszer elterjesztése. A web-alapú szolgáltatások egybeintegrálnák a társaság összes műveletét, egyelőre azonban még éveket kell várni, mire valóság válhat belőlük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!