JohnnyCage

Bizonytalan a DRAM ipar helyzete

A Nihon Keizai Shimbum jelentése szerint a DRAM memóriák közeljövőbeli ára több kritikus tényező alakulásától függ. Ezek a Windows XP sikere, a Micron Technology/Hynix üzlet, a gyártók bővítési tervei, és a PC-k iránt mutatkozó piaci kereslet.

A DRAM árak 2001-ben drasztikusan leestek, az utóbbi időben azonban ismét felemelkedtek. A 128 Mbites PC133 SDRAM chipek nagykereskedelmi ára Japánban jelenleg 4 dollár körül mozog, más piacokon akár 4,50 - 5 dollár is lehet. Az elemzők szerint a közelmúlt folyamatos áremelései elsősorban a DRAM memóriák iránti kereslet növekedésének tudható be, amelyet többek között a Windows XP operációs rendszer viszonylag nagy memóriaigénye gerjesztett.

Az amerikai memóriagyártó Micron Technology, és Dél-Koreai riválisa, a Hynix Semiconductor közötti üzlet szintén jelentős befolyással lehet az egész DRAM iparra. Mint ismeretes, a Hynix el szeretné adni memória üzletágát a Micronnak, és amennyiben ez megtörténik, a Micron technológiai fejlesztései miatt a Hynix gyárai egy időre várhatóan leállítják a termelést. Mivel azonban a Hynix mintegy 20 százalékot képvisel a globális DRAM iparból, a gyárak ideiglenes leállása komoly hiányokhoz, és jelentős áremelésekhez vezethet.

Egyes elemzők azonban másképp látják a helyzetet. Szerintük a Micron/Hynix üzlet sikere esetén a Micron mintegy 20 százalékkal csökkenteni tudná előállítási költségeit, amely újból árversenyt indíthatna a piacon. Ebben az esetben az árak újból csökkenni kezdenének.

A DRAM árak emelkedése lehetővé teszi a memóriagyártók számára, hogy folytassák azokat a befektetéseket, amelyeket a közelmúlt súlyos veszteségei miatt kénytelenek voltak leállítani. Amennyiben a vezető gyárak, mint a Micron és a Samsung a tavasz folyamán növelni tudják gyártókapacitásukat, a DRAM piac ismét túltelítetté válhat, amely árcsökkenést eredményezne. Az elemzők szerint a közeljövőben azonban mindenképp az árak további emelkedése várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Supergamer #3
  "Meg valami, Dozer NEM MINDEN AMD HAMMER TARTALMAZ MAJD MEMORY CONTROLLERT!Az integralt alaplapi (es
  nem procis!) megoldasoknal a kontroller meg mindig elerheto lesz (csak az alapalapon).Igy az ebbe valo CPU-kban NEM
  LESZ MEMORY CONTROLLER."

  Ez biztos, hogy teves info. A hammer nagyban epit az integralt memvezerlore; ha lenne olyan hammer amiben nincs
  memvezerlo, az mar nem is lenne hammer."

  Dozer gondoltam megvalaszolom neked itt a kerdest.
  A hir tobb mint valoszinuigaz, mert tobb komoly/vezeto ujsag (kulfodi, nem netes) is leadta.Ezek tervek.Lehet, hogy a piacrakerules idejeben nem lesz elerheto, de ezzel a megoldassal olcsobb processort+alaplap parosralehetne szert tenni.Pont az otthoni piac miatt.Arra nem gondoltal, hogy a konyvtaros neninek nem kell ezer proci, ezer memory controllerrel.Neki boven eleg egyetlen egy proci egy memory controllerrel, es BIZTOS, HOGY OLCSOBB a memory controllert az alaplapra tenni mint a magba integralni.

  Masfelol eleg alaposan utananeztem es meg sehol sem cafoltak meg a hirt azota.