JohnnyCage

Június végén jelenik meg az AMD Thoroughbred

A márciusnak vége, és az AMD nem jelentette be első 130 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiával készülő Athlon XP processzorait. A Thoroughbred kódnevű chipek a legfrissebb hírek szerint csak június második felében debütálnak.

Egyes, az alaplapgyártókhoz közeli hírforrások szerint az új gyártástechnológiával készülő Athlon processzorok teljesen kompatibilisek lesznek a jelenlegi Socket-A alaplapokkal, így az ilyen alappal rendelkező felhasználóknak jó esélyük van arra, hogy nem kell lecserélniük alaplapjukat, amennyiben a Thoroughbred Athlon XP processzorra szeretnének váltani. Az új processzorok fogadásához mindössze egy BIOS frissítés szükséges, amely lehetővé teszi, hogy az alaplap helyesen felismerje a chipet.

A nagymértékű kompatibilitás azonban azt is jelenti, hogy a Thoroughbred Athlon XP processzorok semmilyen architektúrális újítást nem fognak tartalmazni elődjeikhez képest. A chipek másodszintű (L2) cache memóriájának mérete nem változik a jelenlegi 256 KByte-ról, és a rendszerbusz (FSB) órajele is marad 266 MHz. A 130 nm-es technológiára váltás tehát mindössze alacsonyabb gyártási költségeket, illetve magasabb órajelet hoz az új chipekkel. Az AMD a -gyártástechnológiát kivéve- változatlan belső felépítés miatt tartja meg az Athlon XP nevet is. Mivel a 180- és 130 nm-es technológiával készített Athlon XP chipek azonos órajelen egyező teljesítményre képesek, a modellszámozási eljárásán sem változtat az AMD.

Az első Thoroughbred Athlon XP, amely június második felében jelenik meg, a 2400+ modelljelzést fogja kapni, valós órajele pedig 1,933 GHz lesz. A chippel egyidőben megjelenik két alacsonyabb órajelű Thoroughbred változat is, amelyek modelljelzése 2000+, illetve 2200+ lesz. Az azonos modelljelzésű Palomino Athlon XP processzorok gyártása ezzel egyidőben befejeződik.

A 130 nm-es technológiával készülő Athlon XP-k megjelenése előtt az AMD még kiad egy 180 nm-es csíkszélességű Palomino Athlon XP processzort, amelynek modelljelzése 2200+ lesz, valós órajele pedig 1,8 GHz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CybearBoy #31
    Jaja, teljes mértékben csatlakozom az előttem szóló AMD pártiakhoz. Tényleg jó ez így, ahogy az AMD csinálja, mert nekem sincs kedvem minden egyes új procihoz új alaplapot is venni, inkább maradjon ua a cache, meg hasonlók, ha így is bőven übereli a vele 1 kategóriában lévő P3/P4-eket. Verielnek meg azt üzenem, hogy az 1740-es XP igen is lealázza 2,2-es P4-et, de teljesen! De ha neked ennyi pénzed van, amit csak úgy kiszeretnél dobni az ablakon, akkor vegyél egy lassab P4-et, és élj vele boldogan...
  • Supergamer_real #28
    Veriel. Ha mar kimasolsz egy mondatot a szovegembol akkor azt a tobbi mondattal egyutt tedd, ez igy valoban felreertheto.Erveket igaz nem nagyon lattam a mondanivalodban.A merci-szuzikis hasonlat nemtudom honnan jott.

    Ad1 meg mindig tob iNTELt vesznek mint AMD-t.Tehat akkor az iNTEL a szuzuki?

    Ad2 Ha ezt a gondolatmenete(de)t folyatanank akkor a szuzukinak (jelen esetben AMD) gyorsabbnak kellene lennie a mercedesnel az esetek nagy reszeben.Kiveve talan ablaktorlesnel (Internet Creation)..

    Ellenben az altalad szuzukinak nevezett AMD sok teruleten elorebb van a "mercedesnel".A cachemeretrol csak annyit az AMDnek mintha jobban bejonne a nagyobb L1es cahe kissebb L2es mint az iNTELnek az ellenkezoje.Bar ezt eleg sok mas is befolyasolja...
  • PyRex #27
    Amugy meg nem ertem pl. Borg-ot. Aszongya semmi folenye nem lesz az AMD-nek. Hammer szo mond valamit? 3400+ -szos orajelevel, bovitett 3DNOW! es SSE2 utasitaskeszletevel 32/64 bites modjaval MINDENT alazni fog. Iden oktoberben. Akkor az intel kb. a 2,9/3GHz-es P4-nel fog tartani. A hammert nem lehet majd lesarkazni, jobb lesz a hoelvezetes es vegre 100% rendes hovedelem lesz benne. integralt memoriavezerlo, egyeb nyalanksagok, stb. Alaplap a north bridge hianya miatt olcsobb is lesz es maganak a procinak az eloallitasi koltsege nem elsz tobb, mint a mostani athlon xp-ke! Akkor mirol is beszelunk? Hat konyorgom: oktoberben az AMD olyat fog rugni az intelbe ezzel a procikaval, hogy csak na... :)

    PyRex
  • PyRex #26
    Ja. Az elobbi viszont gyorsabb es olcsobb. Szerintem is lehet gondolkozni...

    PyRex
  • Power #25
    Mit is fog csinálni az Intel a SOI ellen? Mert nem rég még hevesen támadták, hogy nem is jó, meg nem ér semmit, aztán meg valami koppintáson dolgoznak, de még nincs kész. Szóval, amint ősszel az AMD bevezeti a SOI-t előnybe fog kerülni, mert drasztikusan csökkeni fog a hőleadás.
  • Tomcat.no1 #24
    Na!
    Mistral árak (ami volt nekik)
    P4 1.9Ghz =79.1eHUF
    Athlon XP 1900+ =62.8eHUF
  • Tomcat.no1 #23
    Nos ha az árak igazak is akkor is mint lejjebb mondtam a 0.13-as technológia bevezetésével megint drasztikusan olcsobb lessz az AMD
  • Veriel #22
    Az arakat egy masik SG hirbol copyztam ide.
    Azt irod, a Suzuki vs. Merci hasonlat csak Mo-ra igaz.
    Ja, de az Intel vs. AMD is itt jon elo jol.

    En mindig azt mondom, hogy 100%-ig megertem, ha valakinek nincs penze, es az olcsobb AMD procit veszi, viszont fanatikus, hozza nem erto ember az, aki ha nyerne a lotton, nem Intelt venne.

    Na most a ket hatareset (kizarolag az AMD-t tudja megfizetni es tok mindegy neki, mennyibe van) kozotti embereknel dont az, hogy mennyi a penze es mennyire fontos neki a minoseg.
  • Veriel #21
    Na ez mar kisse fanatikus volt ;)
    Nehogy mar a 2,2-hez akard hasonlitani az 1740-es AMD-t. Annyira azert meg az almaitokban sem jo ;))
  • NasaTm #18
    Ez a Suzuki vs. Merci max. Magyarorszagra igaz. Szoval rossz a hasonlatod. Amugy ezeket az arakat honnet vetted ? A masik az, hogy itt mindenki eroteljesen arrol beszel, hogy mi a helyzett a Magyar piacon amikor ezeknek a cegeknek a Magyar piac csak masodlagos ha nem harmadlagos uzleti befektetes. Az Intel az elso a vilagon egyenlore ezt meg az AMD joideig nem fogja tudni megdonteni max. Magyarorszagon, de olvasd feljebb mit irtam errol. Jellen pillanatban az AMD csak a 6. leggnagyobb proceszor gyarto a vilagon. En amugy drukolok az AMD-nek, hogy minnel jobb es olcsobb proceszorokat fejleszen ki a kozeljovoben.