Franczy

AMD: kérdések és válaszok

A CPU Times website munkatársainak a napokban sikerült egy interjút készíteniük Damon Muznyval, az AMD egyik jeles képviselőjével, így most röviden tekintsünk bele ebbe a beszélgetésbe!

- Mi a helyzet a szerverekbe szánt Duron processzorokkal?

- Az AMD vezetősége úgy döntött, hogy a Morgan magos Duron MP processzorok forgalombahozatalát elhalasztja, ugyanis az AMD úgy gondolja, hogy a felhasználók igényeit tökéletesen kielégítik a jelenleg forgalomban lévő hasonló kategóriás AMD termékek (Athlon MP).

- Ez a döntés mennyiben befolyásolja majd az AMD azon korábbi tervét, miszerint az AMD mielőbb szeretné megoldani a 0,13 mikronos gyártási technológiákra történő átállást az olcsóbb kategóriába tartozó számítógépek piacára szánt processzorok esetében is? Az Appaloosa magos MP processzorok 2002 első negyedévében ténylegesen megjelennek majd?

- Úgy gondolom, hogy a Duron MP chipek debütálásának elhalasztása semmilyen hatással nincs a 0,13 mikronos csíkszélességre történő átállásra. Ez ügyben egyébként mindenkit biztosíthatok afelől, hogy mind az AMD Athlon, mind az AMD Duron processzorok esetében hamarosan sor kerül majd a technológiaváltásra.

- Ezek szerint a 0,13 mikronra történő átállás körül minden rendben van az AMD háza táján? Mit gondol, az AMD meg tudja előzni az Intelt a tekintetben, hogy elsőként az AMD összes processzora készül majd 0,13 mikronos gyártási technológiával?

- Az AMD-nél minden a legnagyobb rendben halad az új gyártási technológiára történő átállást illetően, azonban úgy vélem, nem az én tisztem, hogy megmondjam, hogy az Intel mikor tér át teljesen ezekre az új technológiákra. Terveink szerint egyébként a 2002-es esztendő folyamán szeretnénk megoldani, hogy az összes AMD processzor 0,13 csíkszélességgel rendelkezzen.

- A 0,13 mikronos gyártási technológiára történő átállás milyen előnyöket jelent majd a felhasználók számára? A Thoroughbred és Appaloosa mag nagy változást hoz majd? Az új AMD processzorok ára nem emelkedik jelentős mértékben?

- A 0,13 mikronra történő átállás nem hoz magával architektúrai változtatásokat, egyszerűen arról van szó, hogy csökkentjük új processzoraink magméretét, mely természetesen számtalan előnnyel jár. Ezen előnyök közé sorolható a kisebb áramfelvétel, kisebb hőtermelés, nagyobb működési frekvencia, valamint az sem elhanyagolható szempont, hogy adott szilíciumszeletekből a kisebb magméretű chipek esetében több processzort lehet majd gyártani, mely kétségtelenül jó hatással lesz az új AMD processzorok árára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #3
    Még mindig jobb mint ha úgy reklámozna mint az intel, no meg egy kis zsarolással rábírná az alaplapgyártókat a saját procijára.
  • tomcs #2
    igazad van, az egesz egy fel oldalban megfogalmazott "nem tudom." mert olyan informacio ami eddig ne lett volna kozismert nincs benne.