Franczy

Töretlen az AMD térnyerése

Az Advanced Micro Devices vezetői az AMD és a legnagyobb konkurens Intel között immár huzamosabb ideje folyó processzorpiaci háború egy újabb AMD által megnyert csatájaként tekintenek arra a Dataquest-féle legfrissebb piackutatási tanulmányra, mely kimondja, hogy az AMD az utóbbi időkben olyan jól teljesített, hogy a személyi számítógépek több szegmensében is sikerült növelnie piaci részesedését, természetesen a sokkal nagyobb méretekkel rendelkező chipgyártó rovására. A Dataquest cég legfrissebb tanulmányára hivatkozva az AMD képviselői a napokban bejelentették, hogy míg az AMD 2000-ben még csak 18 százalékos részesedéssel rendelkezett a Windows operációs rendszerrel ellátott személyi számítógépek piacán, addig 2001-ben a cég ugyanezen piacbeli részesedése már elérte a 22 százalékot.

Az AMD képviselői a mostani bejelentés kapcsán hangsúlyozták, hogy a cég egyes piaci szegmensekben különlegesen jól teljesített az elmúlt hónapokban, így többek közt mindenképpen figyelmre méltó, hogy 2001 utolsó negyedévében az Egyesült Államokban a kisvállalkozások számára eladott személyi számítógépeknek már több mint 37 százalékában volt AMD gyártmányú processzor, mely adat különösen annak ismeretében értékelendő nagyra, hogy az AMD ebben a piaci szegmensben 2000 utolsó negyedévében még csak mintegy 20 százalékos részesedéssel rendelkezett, vagyis az egy év alatti növekedés mértéke meghaladja a 17 százalékot. A közepes méretű vállalkozások által vásárolt asztali számítógépek piacán az AMD processzorok a tavalyi év negyedik negyedévében 28 százalékos részesedéssel rendelkeztek. Összehasonlításképp a cég egy évvel korábbi részesedése még csak 11 százalékos volt, vagyis az AMD térnyerése többek közt ebben a piaci szegmensben is töretlen.

A Dataquest-féle felmérésből arra is fény derül, hogy a Sunnyvale-i (Kalifornia) székhelyű chipgyártó az Egyesült Államok oktatási intézményei által vásárolt számítógépek piacán a tavalyi év végén 17 százalékos részesedéssel rendelkezett, mely részesedés több mint 5 százalékkal kedvezőbb az egy évvel korábbi hasonló adatnál. Az AMD 2001-ben óriási sikert könyvelhetett el az amerikai kormányzati hivatalokban használatos számítógépek piacán is, mely piaci szegmensben a cég egy év alatt duplájára, egész pontosan 32 százalékra növelte piaci részesedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Supergamer #26
    Kar volt itt ossze vissz okorsegeket beszelni a Threadingrol.
    Eleve ott kezdodik, hogy van 3 nagy csoport amibe be lehet sorolni a Threading eljarasokat.Az iNTEL fele megoldast meg senkinek sem sikerult (legalabbis a SUN adatai szerint) normalisan megcsinalni.
    Nem valoszinu, hogy az iNTEL utolag egedelyezni fogja a hasznalatat, mert meg volt boven mit javitani rajta.Ha valakit erdekel leirhatom bovebben/reszletesebben is, hogy mi hogy mukodik, de az anyazasokat elkerulendo, amig nincs valaki akit erdekel, ezt most kihagyom..
  • HealerGOD #25
    Tudtommal az AMD a K7-es sorozat után nem fizet semmit, a K6 és az azt megelőző sorozat után viszont valóban fizetett. Az SSE és SSE-2 után szintén nem fizet, hanem az Intellel kötött keresztliszensz szerződés alapján használhatja fel azokat, cserébe gyakorlatilag technológiákkal fizet.
  • Tomcat.no1 #20
    Bár nem vagyok szakértő de ha ez tényleg létezik és tányleg úgy van ahogy írod akkor nem értem mi köze a belső adatkezelésnek az op-rendszerhez????
    A másik az, hogy akkor már csak megjelent volna valami program vagy op-rendszer vagy esetleg windows service pack, nem????????????
    Nos, akárhogy is legyen, jelenleg az AMD AthlonXP procik azonos frekin 100%, hogy gyorsabban mennek mint az Intel legjobb asztali gépekbe szánt prociai és még olcsobbak is!!!
  • killahdog #19
    na mit találtam :)
    egy PC g*** nevu lap hasábjain olvasva:
    a jackson tehcnologiárol:
    "..... Az SMT - Simultaneous Multihreading - már benne van minden Willamate ls Northwood technologiával készülő pentium 4-ben is, más kérdés azonban az, hogy ezt az Intel eggyenlőre letiltja. Várni kell olyan operácios rendzserre - esetleg meglévő op rendszer fejlesztésre -, valamint olyan alkalmazásokra, melyek ezt a technologiát támogatják...."
    Meg ez igy elötte volt:
    "Miután proci idejének jó részét nyugalomban tölti, felmerült annak a lehetösége, hogy egy idöben több feladaton is dolgozzon, igy kihasználtsága ugrásszerüen megnőne."

    Csak nem mondtam akkora hulyeséget :)
  • killahdog #16
    Ja tényleg nemtom volta itt SG -n szo a 4ghz P4 röl ami igaz hogy folyékony hidrogén hutötte de léghutéssel 3,5GHZ :) ezt az 2800+ ra :))))))
  • killahdog #15
    ja :) mint tudjuk ezzel az amd procival a futésszámla is megoldodik :) ugy teccik az a teszt ahol kilángolt az amd üdvöskéje :) az intel meg leállt mindneféle kár nélkül :) c-c-c-c Apropo lehe thulyeséget mondok:
    De minden P4 prociban van a "jackson" technologia ami azt a célt szolgálja hogy a processzor egyszerre több muveletet tudjon végezni a szabad eröforrásokkal vagy vlaami hasonlo majd ha érdkele vlaakit jobban megnézem. AMI lényegében akár meg 3x ozhata a proci sebességét... HOL VAN ILYEN AMD ben ? :) Szerintem nem véletlen fizetunk annyit az Intel ért... AMUGY ez a jackson technologia még eggyenlöre levan itltva mindegyik pentium 4 esben mivel nincs rá operácios rendszer. Szal nézzetek ennek utánna szerintem amdXP sek (manapság tulzottan is) nagy pofikája lekonyul :)
  • CybearBoy #14
    Akkor már az MMX-ér is kéne fizetnie, nem?
    Amúgy te vagy az, finn barátom? :)
  • Tomcat.no1 #11
    Na j de meddig kell ezt a büntit fizetniük???????
  • Laci73 #6
    Hello Hadnagy!
    Pár pontosítás. A Nagy Kék (Big Blue) az IBM. Akikre Te gondolsz, az Intel (a Nagy I) valóban "licenszdíjat" kap MINDEN eladott AMD prockó után, bár ez inkább egyfajta bírság. Bírósági döntés alapján kell az AMD-nek ilyen módon fizetnie, mivel annak idején a 486 és Pentium processzorok architektúráját az Inteltől "kölcsönözték".
  • Lt. Stinger #3
    Hiába, ugyanis a nagy kék 2 minden egyes eladott AMD mikroprocesszor után részesedést kap (alias liszenszdíj) :P