JohnnyCage

Az Intel növelte részesedését az AMD-vel szemben

Az Intel Corp. elsősorban alsókategóriás Celeron processzorainak köszönhetően az elmúlt hónapokban növelni tudta piaci részesedését az AMD rovására. Az AMD-nek ugyanakkor sikerült magasabb árszintet elérnie processzoraival.

Az elmúlt év utolsó negyedében az Intel jelentős mértékben növelte költséghatékony (olcsó) Celeron processzorainak eladásait, és visszaszerzett abból a piaci részesedésből, amelyet az AMD vett el a társaságtól korábban, közölte Dean McCarron, a Scottsdale-i (Arizona) központú Mercury Research piackutató cég elnöke.

Az Intel a legfrissebb adatok szerint 80,6 százalékos részesedéssel bír az x86-alapú processzorok piacán, az AMD részesedése pedig 18,5 százalék. A Microsoft Xbox konzoljába eladott Pentium III processzorokkal együtt az Intel részesedése 81,2 százalékra nő, az AMD részesedése pedig 18 százalékra csökken, közölte McCarron.

A vezető szerint az Intel növekvő piaci részesedése elsősorban a társaság költséghatékony processzorok piacán végrehajtott agresszív lépéseinek köszönhető. A Celeron processzorok drasztikus árcsökkentése azonban jelentősen visszavetette az Intel chipek átlagárát (ASP - Average Selling Price). Az AMD ezzel ellenben vesztett némi piaci részesedést, viszont jelentős mértékben növelte chipjeinek átlagárát. Mindez elsősorban azzal magyarázható, hogy a gyártó olcsó Duron processzorainak kereslete visszaesett, jelentősen növekedtek viszont a csúcskategóriás, és jóval drágább Athlon XP modellek eladásai. "Mindez tulajdonképpen nem is alakult olyan rosszul az AMD számára" - tette hozzá McCarron.

Az AMD 2001 egészét tekintve 4 százalékkal, 20,2 százalékra növelte piaci részesedését a piacvezető chipóriás Intel rovására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hahoocsi #18
    Az Intelesek meg azt, hogy csődbe mennek. (Mármint az AMD)
  • fotel #17
    Amikor a K6-ot elindították azt mondták hogy 2000-re 33%lesz a részesedésük
  • Hahoocsi #14
    Az AMD részesedése 20,2% volt tavaly. Az egész évben összesítve. 18,8% pedig a karácsonyi 3 hónapos időszakban volt. Konzekvencia: olvasni tudni kell...
  • Laalee #11
    azert szegeny c3 at ne nevezzuk mar tb sebesegünek :) örulne ha a p3 szintjet elerne
  • KIP #9
    aki meg dicsekszik a tudasaval az foleg nem lehet okos...
  • KIP #8
    pediglen a Duron jo proci, sa ki Celeront vesz
    az meg is erdemli...
  • Kis-Bob #1
    Egy kis intel reklám.Beszennyezik az AMD-t a hozzánemértők számára.