JohnnyCage

nVidia - AMD szövetség a chipkészletek piacán

Már korábban elterjedt az interneten az a hír, miszerint a grafikus chipeket és alaplapi chipkészleteket gyártó nVidia szoros együttműködésben dolgozik az AMD-vel a chipsetek kifejlesztésén. Az információt utóbb maga az nVidia is megerősítette.

A grafikus chipeket gyártó óriás az elmúlt napokban először ismerte el hivatalosan, hogy az nVidia és a processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) cégek között régóta tartó, szoros parnerkapcsolat áll fenn, amely a PC alaplapi chipkészletek kifejlesztésére összpontosult. Az AMD másszóval támogatta az nVidia belépését a chipkészletek piacára. Bár az nVidia első ilyen megoldásai, az nForce 220 és 420 chipsetek magas áruk, illetve a hosszas késések miatt végülis nem arattak osztatlan sikert, első próbálkozásra mégis elég ütőképesre sikeredtek. Abban, hogy az első nForce változatok végül képesek voltak ilyen fejlettségi szintet elérni, komoly szerepe volt az AMD-nek is.

Az nVidia első probálkozása a chipkészletek piacán az Aladdin TNT2 chipkészlet volt, amelyet a társaság a tajvani ALi-val (ACER Labs. Inc.) közösen fejlesztett ki. Az Aladdin TNT2 chipset fejlesztésében az nVidia szerepe az integrált grafikus mag biztosításában kimerült, a társaság azonban hamarosan saját megoldás fejlesztésébe fogott. Dan Vivoli, az nVidia marketing részlegének egyik vezetője a közelmúltban elmondta, hogy a társaság AMD-vel kötött szövetsége valóban létezik. A társaság korábban nem erősítette meg a SNAP elnevezésű szövetség létezését, mert partnere így kívánta.

Az AMD és nVidia cégek szoros együttműködése a chipkészletek piacán azt sejteti, hogy az utóbbi társaság az alaplapi chipsetek egyik vezető gyártójává kíván előlépni. Erre utal az is, hogy az nVidia a közelmúltban kiadta az nForce integrált grafikus magot nem tartalmazó 415-ös változatát. Az nVidia legnagyobb riválisaként számontartott grafikus chipgyártó ATI Technologies szintén tervbe vette a chipkészletek piacának meghódítását. A társaság szövetségese az AMD-rivális chipóriás Intel Corp..

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bekomman #20
    AMD+Nvidia
  • galocza #19
    amd+3dfx (amire nekem kell arra jó 8) )
    utána meg inkább nvidia...
  • Csatti #15
    AMD+nvidia
  • Laalee #13
    mi lenne... amd+nvidia bar igazabol radeont akrtam csak bazidraga a radeon vivo...
  • Troll #12
    Intel + egyeb!
  • Zerg #11
    Ja, ha egyebkent mar ennyien elkezdjuk irni, hogy kinek mie van otthon, esetleg erdemes lenne egy szavazast inditani a SG-en, hogy kinek milyen parositasa van otthon. Ugyis reg volt mar ilyaen szavazosdi itt!
    Pl lehetnenek a kovetkezo kategoriak:
    AMD + ATi
    AMD + nVidia
    AMD + egyeb
    Intel + ATi
    Intel + nVidia
    Intel + egyeb

    Ez uton kerek elnezet a Kyro es mas kartya tulajoktol, csak ugy gondoltam, hogy az ATi ill. nVidia termekekbol fogy a legtobb, es sokkal tobb csoportnak sincs igazan ertelme!
    Nektek mi a velemenyetek errol?

    Zerg
  • Zerg #10
    Hat akkor mar eni is leirom:
    AMD + ATi :)
  • Pheel #8
    Ez a PowerVR a régi Cyrix MX-es időszakra emlékeztet :)
  • Veriel #1
    Az milyen jo gep lehet. AMD+NVidia.
    Meg is erdemlitek ;)