JohnnyCage

Óriások csatája: A SUN pert indított a Microsoft ellen

A SUN Microsystems a napokban pert indított a Microsoft ellen többek között a társaság Java szoftverének kezelése miatt, és amennyiben megnyeri azt, a cég akár 1 milliárd dolláros kártérítést is kaphat.

A perrel a SUN egyes hírek szerint a Microsoft Internet Explorer forráskódok, illetve a Windows operációs rendszer, és a magasabb szintű Microsoft szoftverek közötti interfészek nyilvánossá tételét is el szeretné érni. A társaság egyik fő célja mindezek mellett, hogy a bíróság előzetes végzésben kötelezze a Microsoftot a Java Windows XP-be, illetve Internet Explorerbe építésére.

A SUN Microsystems által, a kaliforniai San Jose-ban bejegyeztetett per kibővíti a Microsoft ellen irányuló szövetségi, és állami antitröszt pereket, amelyek elsősorban az Internet Explorer, és a Netscape webböngészők esetére összpontosulnak, a szerver operációs rendszerek hasonló kérdéseit azonban nem érintik.

Michael Morris, a SUN jogi képviselője elmondta, a társaság megpróbálja meggátolni, hogy a Microsoft az operációs rendszerek terén fennálló monopól helyzetével visszaélve saját szoftvereit az internet kötelező tartozékává tegye, "és a társaság által felügyelt pontokat állítson fel az internet elérésben". Mint Morris elmondta, a SUN a .Net Windows-ból való eltávolítását szeretné elérni. "A Microsoft a .Net rendszert arra akarja felhasználni, hogy a PC operációs rendszerek piacán fennálló vezető pozíciójával visszaélve kibővítse monopóliumát minden internetes eszközre és szoftverre" - áll a SUN vádiratában.

"Jó lenne már túljutni ezeken a kérdéseken, amelyek döntő többségében a tavaly lezárt per kapcsán már megállapodás született" - mondta Jim Desler, a Microsoft egyik szóvivője. "Sajnos az ilyen pereskedéseknek a szoftverfejlesztők, és a felhasználók látják kárát."

A Microsoft a Java kérdésében minden felelősséget a SUN-ra hárít: "A Windows felhasználók milliói nap, mint nap könnyedén érik el a Java technológiát. A Java technológia széleskörben elterjedt, és azok a felhasználók, akik nem fogadják el, nem a Microsoft tettei miatt döntöttek így, hanem a SUN saját hibái miatt" - mondta Desler.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #55
    >> Nem valaszoltal az IE nem szabad Java muszaj dologra

    Írtam:
    >> Ez a 'pereljünk be mindenkit, akit lehet' játék sem szép
    Ez szerintem elegendő válasz.

    A forráskódok ügyében az előző hozzászólásom harmadik pontja továbbra is érvényes.

    Az állami monopolizmus ellenszere a közvélemény - ez odakint sokkal nagyobb hatalmat jelent, mint itthon. Vietnam idején - kis túlzással - elegendő volt.

    Az, hogy az MS a kezdeti '95, '98 híres instabilitásától eljutott a mai PC rendszereik szintjére, valamint, hogy beindították a számítógépes biztonság fokozását előirányzó programjukat, közvetlenül az alternatív rendszerek terjedésének - és tulajdonságainak - a következménye.
    Mindezeket sokkal olcsóbban el lehetett volna érni, ha az említett célokat már a kezdet kezdetén figyelembe veszik, és ennek megfelelően tesztelik a rendszereiket. Egy ekkora programtervezési hibát mifelénk minden oktatási intézményben egy hatalmas karóval szokás honorálni: nem tudom, ezügyben odakint milyen a helyzet.
    Az, hogy mennyire tartanak az alternatív rendszerek előretörésétől, lemérhető azon, hogy mennyire támadják őket.
    Az pedig, hogy ez a támadás nem a törvényhozáson keresztül történik, állami segédlettel, a jelenleg folyamatban levő pereknek köszönhető. Bár, erre is voltak/vannak kísérletek: az EU-ban folyamatosan forszírozzák a szerzői joggal kapcsolatos kívánságaikat - amik a felhasználók totális jogfosztását jelentik -, és az USA-ban is van egy törvényjavaslat, ami az open-source rendszerek kinyírását jelenti. Tisztességes eszközök?

    Office: mondd meg, kérlek, miért nincs az MS-féle office-programok egyikében sem korrektül kidolgozva a UNIX alatt írt szövegek olvashatósága? Vagy a korábban elég elterjedtnek számító TeX formátum támogatása? Hm?

    >> A torteneszek szerint nem.

    Elég durva csúsztatás összehasonlítani az MS elleni támadásokat az orosz helyzettel. Gratulálok annak, aki ezt le merte írni. Jó vastag csizmatalpat lehetne csinálni az arcbőréből.

    Amire az általad idézett részlet céloz, arra sokkal élőbb párhuzam a századeleji szicíliai maffia: a helybelieknek ők biztosították a munkát, az előrelépés lehetőségét, az élelmet. Valahogyan mégse tekintjük őket pozitív szereplőnek, mert egyszersmind gondoskodtak a totális kiszolgáltatottságról is.

    Azon, hogy a távközlési monopólium megszüntetése után ugrásszerűen javult a szolgáltatás minősége, nem változtat semmit, hogy ki mennyit fizetett ilyen-olyan állami tisztségviselőknek. Vagy közgazdászoknak, publicistáknak.

  • Pheel #50
    Hát most inkább ne mondjam meg, hogy mi vagy! Ez nem a Windows gyengesége! Ez minden programozási nyelv leírásában benne van. És amúgy sem a Windowsról, hanem a Java-ról írták.
  • Rive #48
    1. A monopólium lényege, hogy nincs olcsóbb alternatíva. Innentől kezdve lényegtelen, hogy szellemi termék az alapja, vagy természetes erőforrás - vagy esetleg az ópium, mint a kínában a gyarmati időkben. Egy totális monopólium nem tud szétesni a piac keretei között.

    2. Szerencsére jelen helyzetben volt alternatíva - így aztán az MS-nek is össze kellett magát szednie. Látszik is a javulás. Alternatíva - és perek - nélkül viszont erre semmi se kényszerítette volna őket.

    3. A forráskódok ügye jelenleg egy égbekiáltó MS hazugság miatt van terítéken. Egy olyan állítást, amit Ballmer tett, bizonyítani kell. Erre pedig csak a forráskódok alapján van lehetőség. Itt bizony önmagukat ejtették csapdába.

    4. Szerinted mennyibe kerül az IT piacnak a cracker-tevékenység, ami a gyenge biztonsági megoldások következménye?

    5. Irtam:
    >> Ez a 'pereljünk be mindenkit, akit lehet' játék sem szép
    ... de erre már csak akkor kerül sor, amikor valaki megszegte a játékszabályokat. Ez jelenti az igazi visszatartó erőt a tisztességtelen magatartás ellen. Ennek megvan az ára, kétségtelen. A másik alternatívának is, és nem kisebb.

    6. Törvényes keret. Ja. Az az MS rugta fel elsőnek. Most meg issza a levét. Ez van.

  • Rive #46
    A 'kopott komcsi duma' alapján szedte szét az USA kormánya az említett monopóliumokat. A többi a történészekre tartozik. Szerintük megérte.
  • Pheel #45
    Erről a scriptről meg annyit, hogy nekem azonnal kidobott egy ablakot az explorer, hogy nálam le van tiltva az ActiveX, szóval ez nem fog menni. LOL :))) Ártsatok, ha tudtok :))))
  • Pheel #44
    A SUN gyakorlatilag mást sem csinált az utóbbi időben, csak perelt. Kell ez nekünk?
  • Rive #42
    NO COMMENT! A tiszta piaci verseny már megmutatta mire képes... Elég sokba került, mire az USA-ban sikerült szétszedni a távközlési monopóliumot, az olajkartelleket, vagy éppen az acél-monopóliumok visszaszorítását is említhetném...
    Ez a 'pereljünk be mindenkit, akit lehet' játék sem szép, viszont hathatós gátakat jelent a tisztességtelen piaci magatartás ellen.
    Ha nincs igazi verseny, nem fut fel a Linux, akkor sokkal többért vehetnénk a sokkal szarabb programokat a sokkal gazdagabb MS-től: fulladj bele!
  • Gabest #38
    Hoppá, ez olyan jól sikerült, hogy beleintegrálódott az oldalba :)
  • Gabest #37
    "http://www.liquidwd.freeserve.co.uk/ - elindit egy shellt... es? Ennyi, mast nem tud csinalni..."

    LOL, ez valóban nem. De próbáld meg egy üres html fájlba ezt beletenni és utána nyisd meg:


    Megy ez mindennel ;)
  • CAD #36
    http://www.liquidwd.freeserve.co.uk/ - elindit egy shellt... es? Ennyi, mast nem tud csinalni... egybknt ezzel rombolni nem fogsz tudni, hanem megnyit 500000 db ilyet, akkor alt+ctrl+del ... kijelolod, es lelovod.. 2 mp.

    "Jaj "véletlenül" az MS által "szabványosított" javaval megy csak." - ez nem java, ez egy egyszeru javascript, aminek vajmi keves koze van a sun-hoz.

    Egybknt meg mint mondtam, ki oli meg az autogyarakat, mert az autoba beleteszi a szelvedot, a gumikat, a radiot, es a vilagito berendezeseket is? :)

    Egybknt Java weben mar egy ideje szinte total halott, van egy ket hely ahol hasznalhato, de alapvetoen mindenki tartozkodik tole, es a CGIvel, vagy grafikai esetekben Flashel probalja helyetesiteni, es mit mondjak, az elobbi ket dolog, webes celokra magasan java felett van... (hanslyozom webes).

    En azt hiszem hogy a sitebuildereknek nagyon is jo, hogy szinte cask IE-re kell fejleszteni, mert nincs attol idegesitobb, mint amikor 2-3 bongeszore kell optimalizalni az oldalt, ezzel pl: az oldal meretet esetenkent sajnos az optimalizalas miatt tobszorosere novelve (kis tulzassal).

    En szemelyserint elegedett vagyok IE-vel, es nyilvanvalo hogy opreanak vannak funckioi amit ie nem tud alapbol (pl az a felnyilo ablakok gondja), de es ha epp olyan oldalt nezel, ami pop-up-os designra van epulve, es egynel tobb is megjelenik?