Franczy

A Microsoft köteles kiadni a forráskódokat

A Microsoft peres ügyeiben eljáró szövetségi bíró arra kötelezi a szoftvercéget, hogy a közelmúltban napvilágot látott Windows XP és Windows XP Embedded operációs rendszerek forráskódját tegye elérhetővé a vele pereskedő kilenc amerikai állam, valamint a bíróság szakértői számára. Mint ahogy arról a napokban beszámoltunk, az óriáscéggel immár hosszú évek óta perben álló amerikai államok beadványban kérték a szövetségi bíróságot, hogy az utasítsa a Microsoftot a Windows operációs rendszerek forráskódjának elérhetővé tételére. A Microsoft a beadvány beadásakor úgy vélekedett, hogy a bíróság elutasító választ ad majd rá, és a cég képviselői azt is elmondták, hogy a Microsoftnak esze ágában sem áll, hogy bárki részére nyilvánosságra hozza a Windows XP forráskódját. Ezek szerint a Microsoftnak most csalódnia kell, ugyanis Colleen Kolar-Kotelly bírónő határozatban utasítja a szoftvercéget arra, hogy az említett szoftverek forráskódját a bírósági ügyek rendezéséig a felperesek számára elérhetővé tegye.

A mostani forráskód nyilvánosságrahozási ügy mozgatórugója az, hogy a pereskedő amerikai államok már hosszabb ideje azon dolgoznak, hogy a bíróság kötelezze arra a Microsoftot, hogy jelentessen meg egy olyan, minden eddiginél olcsóbb és egyszerűbb Windows operációs rendszert, mely többek között mentes az olyan sallangoktól, mint például az integrált webböngésző, vagy internetes levelezőprogram. A Microsoft az eddigiekben határozottan ellenállt az ilyen javaslatoknak, mondván, hogy a Windows operációs rendszer forráskódja olyan összetett, hogy lényegében nem lehet az államok által javasolt, úgymond kiherélt Windows-t kivitelezni, most azonban várhatóan nem tehet mást, mint hogy rendelkezésre bocsátja a bíróság által előírt forráskódokat.

Érdekesség, hogy a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows XP az eddigiekben nem játszott főszerepet az immár több mint négy éve zajló Microsoft-féle trösztellenes perekben, és a szakértők most azon a véleményen vannak, hogy a Microsoftot mindenképpen kényesen érinti, hogy a bírósági tárgyalótermekben immár a Windows XP is előtérbe került. A Microsoft a bíróság mostani határozatát követően egyébként már sokkal visszafogottabban nyilatkozott a Windows XP forráskód elérhetővé tételével kapcsolatban, ugyanis Jim Desler, a Microsoft szóvivője többek között azt nyilatkozta, hogy a Microsoft a Windows XP forráskód kezelésével és vizsgálatával kapcsolatban szoros együttműködést kíván folytatni a felperesekkel. Az persze már más kérdés, hogy a hatályos bírósági határozat értelmében mást nem is nagyon tehetne a szoftvercég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • galocza #40
  ez már annyit ér, mint halottnak a csók. pár éve igenis lett volna értelme a böngésző leválasztásának az oprendszerről. akkor még igencsak kiélezett volt a küzdelem az ie és a netscape között. ha akkortó normális ütemben fejlődhetett volna a netscape, akkor ma tényleg lenne VALÓDI választási lehetőségünk. a másik ami nem tetszik (ez csak rémlik, ha nem jól tuddom, lehet javítani): ugye a sun megcsinálta a java szabványt. az ms az iebe viszont a sajátját tette bele amely "véletlenül" nem teljesen kompatibilis. mivel előnyre tettek szert a böngészőharcban, az oldalak is ezzel kombatibilisek, a netscape-pel meg operával meg nem (pedig azok az eredeti sunos dolgot követik). ezzel is alávágtak a másik kettőnek. tehát több, egymást erősítő, vitatható lépésnek a következménye az ie mai egyeduralma.
 • fotel #39
  HA valakinek nem tetszik ne használja, és ha még mindig windows-zik akkor ott a netscape (igaz hogy inkompatibilis néhány site-al mert nem fejlesztenek rá) de ottvan - nem értem miért fáj ez az US egy-két államának...


  Egyébként sorry - gondolom tudjátok hogy az a beszólás egy amd vs intel topicba ment
 • Pheel #37
  IE nélkül sima Explorer sem nagyon lenne...
 • Pheel #35
  Miért is lenne az jó nekünk? Hogy a felrakott oprendszer mellé még kelljen installálni egy mázsa utility-t is, hogy egyáltalán használni lehessen. Én is rakok fel egy csomó cuccot, de nézz már meg egy titkárnőgépet. Ebből van a legtöbb.
 • fotel #33
  sorry- multitask rendszer révén összekevertem két topicot :((((((
 • fotel #32
  KUSSMÁR!

  MINDENKI AZT VESZ AMIT AKAR

  EZ EGY KBIASZOTT HÍR HOGY MI IS JÖTT MOST KI - KEDVES AMD-sek nem KELL MEGVENNI

  INTELESEK MEG NYUGIMÁN - ha valaki AMD-t akar akkor azt vesz, ettől nem ember vagy mi?
 • braindance #25
  Mondjuk az őszintét bevallva, én nem kötelezném az MS-t, hogy adja ki a forráskódot, ez olyan, mintha a bűvészt arra kötelezed, hogy a bíróságon mutassa meg, hogyan csinálja a trükkjeit, aztán ha ez kijön videón, akoor már csak azoknak lesz új, akik nem látták.

  Amerikában, a szabadság országában hogy a francba történhet meg ilyen?
 • Gabest #24
  Ugyan már, semmi szükség ilyesmire. Forráskódot még a szerzője sem érti meg pár hét pihentetés után, nem hogy egy kivülálló :)
 • b #22
  > Csak két szó. MAC OS.

  húú, ezért kár volt. nagyon kaka. a másik csöbör. :)
 • Walentino #21
  A forráskódot nem lehetetlen gyakorlatilag használhatatlanná tenni, de legalábbis igen nehezen megérthetővé.
  Pl.: 1.Fogd az összes kommentet, és véletlenszerűen cseréld fel őket.Vagy rendezd tartalmukat abc szerint (alma -> aalm), vagy egyszerűen töröld őket.
  2. Nevezd át a változókat és a függvényeket véletlen nevekre, vagy pl.:__l__,_Il_ es hasonló olvashatalan alakúakra.
  A forráskód érvényes marad, hiszen lefordítva megkapjuk az eredeti programot.
  Pusztán ezzel a két egyszerű lépéssel eléggé olvashatatlanná lehet tenni a programok forrását ahhoz, hogy sokáááig elhúzódjon a kiértékelés és így a per is.