JohnnyCage

Korlátozza a szólásszabadságot a Network Associates?

New York állam legfőbb államügyésze a napokban pert indított a biztonsági szoftvereket fejlesztő Network Associates ellen, mivel állítása szerint a társaság korlátozza a szoftverit felhasználók szólásszabadságát.

A per, amelynek középpontjában a társaság McAfee leányvállalata által készített antivírus és tűzfal szoftverek állnak, egy olyan cenzúrúzási feltételre épül, amely a szoftverek dokumentációjában található. Az előírás szerint a felhasználók nem hozhatnak nyilvánosságra termékismertetőt, illetve teszteredményeket a szoftverekről a társaság engedélye nélkül.

Eliot Spitzer legfőbb államügyész szerint ezek a kikötések korlátozzák a felhasználók alkotmányos jogait a szólásszabadsággal kapcsolatban. - Legyen szó akár politikai vitáról, vagy akár szoftvervásárlást befolyásoló információról, meg kell védenünk a szólásszabadságot azok elől, akik meg akarják félemlíteni az embereket - mondta Spitzer egy nyilatkozatában.

Bár a Network Associates központja Santa Clara-ban (Kalifornia) van, a New York-i felhasználókat fokozottan érintették a korlátozások, ezért indult a per New Yorkban, mondta Brad Maione, Spitzer irodájának szóvivője. - A szoftver már egy ideje elérhető volt, így a kikötések sokakat érintettek. Mindezek miatt úgy döntöttük, elindítjuk a pert - tette hozzá a szóvivő.

A New York-i Legfelsőbb Bíróságon bejegyzett per szerint a Networks Associates törvénytelenül használt cenzúrázási feltételt ahhoz, hogy visszavonassa a Network World online és nyomtatott magazin negatív hangvételű ismertetőjét a McAfee Gauntlet tűzfal szoftverről.

Kent Roberts, a Network Associates jogi képviselője azt válaszolta a felhozott vádakra, a társaság a vitatott kikötést azért kapcsolta a dokumentációhoz, hogy az ismertetők és tesztek mindig a szoftver legfrissebb verziójáról készüljenek. - Célunk az volt, hogy a leendő felhasználók mindig a legfrissebb, és legpontosabb információt kapják a szoftvereinkről. Egyes elemzésekben a szoftvereink régebbi verzióit vetették össze a rivális termékek legújabb változataival - mondta Roberts.

A jogi képviselő elmondta, a társaság megváltoztatta a szoftverek dokumentációjában található kikőtéseket, amelyek szerinte ezidáig sem tartalmaztak törvénysértő feltételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!