Franczy

A Be beperelte a Microsoftot

A szebb napokat is látott operációs rendszer fejlesztő cég, a Be kedden bejelentette, hogy az amerikai szövetségi bíróságon beperli a Microsoftot, mondván, hogy a szoftveróriás a közelmúltban különböző, a szabad piaci versenyt előíró törvénybe ütköző praktikát vetett be a Be operációs rendszer térnyerésének megakadályozása érdekében, vagyis a Microsoft jogászai és ügyvédei mostanság lényegében egy percig sem pihenhetnek. A San Francisco-i kerületi bírósághoz beadott peranyagában a Be szó szerint azzal vádolja a Microsoftot, hogy a szoftvercég különböző illegális és a szabad piaci versennyel szöges ellentétben álló múltbeli cselekedete révén komoly károkat okozott a Be-nek. Ezen károkról, illetve a károk anyagi vonzatáról nem szól a peranyag, a Be képviselői azonban elmondták, hogy egy alapos vizsgálat minden bizonnyal fényt derít majd ezen részletekre is.

A Be-ről röviden annyit érdemes tudni, hogy Jean-Louis Gassee, az Apple Computer egyik korábbi magas beosztású munkatársa alapította a céget még 1990-ben, és, hogy a szoftvercég operációs rendszere a '90-es évek folyamán folyamatos fejlődésen ment keresztül, azonban az utóbbi hónapokban nehéz időket kellett átélnie a Be-nek. A Be az általa fejlesztett különböző technológiákat eladta az elsősorban kéziszámítógépeiről ismert Palmnak, és jelen pillanatban ott tartunk, hogy a Be szépen lassan feloszlóban van.

"Azt hiszem nem tévedek, ha azt mondom, hogy a Be által kezdeményezett peres ügy sem a felhasználóknak, sem a számítógépes iparnak nem tesz jót. Mind a felhasználóknak, mind az iparnak az az érdeke, hogy folyamatosan új és egyre nagyobb tudású innovatív termékek kerüljenek piacra" - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Jim Dessler, a Microsoft egyik szóvivője, aki elmondta, hogy a Microsoft egyelőre még nem kapta meg a peranyagot, azonban az azzal kapcsolatos előzetes információk egyértelműen azt mutatják, hogy a Be minden alap nélkül vádolta meg a Microsoftot.

A Be a bírósági peranyagban többek között azt kifogásolja, hogy a Microsoftnak a számítógépgyártó cégekkel kötött szoftverlicenc szerződései törvénybe ütközőek voltak, ugyanis azok lényegében meggátolták a gyártókat, hogy a Microsoft operációs rendszerrel telepített számítógépek mellett Be operációs rendszerrel telepített rendszereket is forgalmazzanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • whitehawk #9
    nincsenek gamek, de azért elég sok minden van BeOS alá. Kurva jó progik, mint a soundplay, vagy a robin hood. Van alá real player is, Blender, Opera, és még sok minden más is. A fejlesztés nem áll meg...
  • Pheel #8
    Nincs ellentmondás. Hiába a jó koncepció, ha a kutya sem fejleszt alá semmi olyat, amivel el is lehetne adni. Régen a Microsoftnál is pont ez volt a gáz (anno DOS), de aztán kijöttek a megfelelő programok és eladták azt a béna PC-t. :)
  • galocza #6
    az a baj, hogy ha mindenki (beleértve az észak-koreai Barátság Gyökérgyűjtő Szövetkezetet is) beperli őket, a végén azért sem marasztalják el őket, amiért illet volna. másrészt érvényesülhet a sok lúd disztnót győz elv. harmadrészt - bár nem vagyok valami fanatikus m$ rajongó - nem elegáns ilyen össztüzet zúdítani valakire...
  • Pheel #3
    Naja. Atomkirály. Csak nincs alá semmi, ami miatt érdemes lenne felrakni.
  • whitehawk #2
    Be még megvan, a Palm tulajdona, a BeOS meg atomkirály ;)