Franczy

Microsoft: nem adjuk a Windows forráskódokat

A Microsoft működésével úgymond nem szimpatizáló amerikai államok jogi képviselői továbbra sem adják fel elveiket, és most újfent arra kérik a szövetségi bíróságot, hogy kötelezze a szoftvercéget arra, hogy hozza nyilvánosságra szoftvereinek forráskódját. A Microsofttal pereskedő államok úgy vélik, hogy a Microsoft állítólagosan tisztességes szándékaiban csak oly módon lehetne teljes mértékben megbízni, ha az óriáscég közkinccsé tenné operációs rendszereinek forráskódjait, mely kódok egyébként lényegében a világ legdrágább szellemi tulajdonai közé tartoznak, hiszen a Microsoft rajtuk keresztül óriási bevételre tesz szert.

"Úgy vélem, meg kellene akadályozni, hogy a Microsoft szoftverei titkos forráskódját a jövőben is úgymond várfalként használja, mely mögé senkinek nincs betekintési joga. Tarthatatlan, hogy a Microsoft minden, a szoftverei belső architektúrájával kapcsolatos vizsgálatot megtagad" - áll a szoftvercéggel pereskedő államok által a napokban kiadott hivatalos nyilatkozatban. Az ügyben érintett államok jogi képviselői kedden Colleen Kollar-Kotelly-nek, a Microsoft-üggyel foglalkozó bírónőnek is eljuttatták beadványukat.

A mostani forráskód nyilvánosságra hozási ügy mozgatórugója az, hogy a pereskedő amerikai államok már hosszabb ideje azon dolgoznak, hogy a bíróság kötelezze arra a Microsoftot, hogy jelentessen meg egy olyan minden eddiginél olcsóbb és egyszerűbb Windows operációs rendszert, mely többek között mentes az olyan sallangoktól, mint például az integrált webböngésző, vagy internetes levelező program. A Microsoft az eddigiekben határozottan ellenállt az ilyen javaslatoknak, mondván, hogy a Windows operációs rendszer forráskódja olyan összetett, hogy lényegében nem lehet az államok által javasolt, úgymond kiherélt Windows-t képviselni. Az államok szakértői és jogi képviselői a Microsoft ezen állítását nem tartják hitelt érdemlőnek, és most azért kérik, hogy a szoftvercég hozza nyilvánosságra a Windows operációs rendszerek forráskódját, mert azokból egyértelműen kiderülhetne, hogy a Microsoft igazat mondott, vagy esetleg hazudott.

A pereskedő államok szerint a Microsoft rázós ügyeit csak úgy lehetne lezárni, ha a Microsoft teljesítené az államok nyílt forráskóddal kapcsolatos kéréseit, ugyanis amennyiben csak a szoftvercég saját alkalmazottjai tekinthetnek bele a Windows rendszerek lelkébe, a független bíróság és a felperesek számára lényegében nincs megadva a szabad vizsgálódás lehetősége. A Microsoft képviselői egyébként az üggyel kapcsolatban a napokban mereven elutasítóan nyilatkoztak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #24
    vegigolvastam a forumot. azert ennyire nem kene..meg a vegen lesznek ertelmes hozzaszolasok is az anyazas meg a hajrazas kozott..
    reszemrol annyit hogy nem lattam meg ms kodot, nem is biztos hogy egyhamar rajonnek mi mit jelent, de szerintem nem rosszabb mint a felhasznaloi :)) szal ezalatt azt ertem hogy minden kis hulyegyereknek az kell hogy minden szart szepen grafikus menubol atbuzeralhasson _ami egy kicsiket sem fontos_ pl ablak-animalas meg minden szir-szar. meg hogy az emailbe rakhasson mozgo bizbaszokat stb stb. meg hogy (!) tavolrol jelszoval iranyithassa a gepet, hozzaferjen a cuccaihoz. az ilyen alkalmazasok mar papiron megtervezve ontjak a hibakat, ez ellen nem lehet mit tenni. ms hibaja ott van hogy szerinte mindenkinek kellenek ezek a vackok, es mindenki html-t akar generalni a konyvtaraihoz hogy ikont rakhasson az alkonyvtarakhoz stb stb.
  • Pheel #23
    Újabb intelligens hozzászólás egy névtelen ismerősünk tollából. Remélem nem is zavar, hogy mekkora egy paraszt vagy...
  • sztavrosz #20
    Te megőrültél!
  • b #18
    > az óriáscég közkinccsé tenné operációs rendszereinek forráskódjait

    ez így nem teljesen igaz, szeretnének _csak_ az államok bepillantást nyerni a kódba. nagy különbség! ez utóbbi minden következmény nélkül kivitelezehető volna.
  • Bekomman #12
    Nincs semmi magyarázata mért ne, nyilván rejtegetnek valamit.
  • Veriel #7
    A lentiekkel egyetertek, de en sem hagynam, hogy mindenki megnezze a forraskodot.
    Arra kellene kotelezni oket, hogy szakertoknek megmutassak.
    De azt atnezni 5 ev lenne legalabb.. tobb millio sor.
  • [HUN]kwega #5
    Magyar win xp prof-to használok. Hol kell ezeket a beállításokat átállítani? Én nem találom. Pls. help.