JohnnyCage

Apró Napster győzelem a lemezkiadók perében

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) Napster elleni perének bírója úgy véli, a kiadók megpróbálták monopolizálni a digitális audiofelvételek internetes terjesztési piacát.

Marilyn Hall Patel szövetségi bírónő szerint mindez komoly kárt okoz a Napsternek, és a közérdeknek egyaránt. A birónő a napokban további haladékot adott az egykor tízmilliók által használt zenefájl-csere szolgáltatást működtető Napsternek, hogy az bizonyítékot gyűjthessen a lemezkiadók ellen, mielőtt a végleges, összefoglaló ítélet megszületne. A Napster szerint a lemezkiadók visszaélnek szerzői jogaikkal, hogy monopolizálják a digitális zeneforgalmazói piacot.

"A felperesek jelenlegi, állítólagosan méltánytalan viselkedése komoly károkat okozhat a közeljövőben" - áll Patel bírónő 32 oldalas határozatában. "Amennyiben a Napster igazat állít, a felperes lemezkiadók megkísérlik monopolizálni a digitális zeneforgalmazói piacot." A gyanú középpontjában a lemezkiadók két előfizetés-alapú online zeneszolgáltatása áll, névszerint a Pressplay, és a MusicNet, amelyek eszközként szolgálhatnak a versenytársak elnyomására. "Ezek a szolgáltatások ártalmasnak látszanak, ártalmasnak hangzanak, és annak is tűnnek" - írta a bírónő.

A határozat egy január 23-ai meghallgatást követett, amelyen Patel bírónő 30 nappal elhalasztotta az ítélethozatalt, amely idő alatt a két fél megegyezésre juthatott volna. A határidő az elmúlt napokban azonban lejárt, megegyezés pedig nem született.

A Napster vezetői természetesen üdvözölték Patel bírónő döntését. Elmondásuk szerint a társaság tovább küzd a per ellen, miközben megpróbál egyezségre jutni a kiadókkal. "Örülünk, hogy a bíróság eleget tett a Napster kérésének, és lehetővé teszi két kritikus kérdés kivizsgálását. Ezek a lemezkiadók tulajdonjoga az előadók szerzői joga felett, valamint a szabad verseny akadályozása szerzői jogaikkal való visszaélés keretében" - mondta Jonathan Schwartz, a Napster főügyvédje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Genesis #6
    proba
  • Csatti #4
    Arrol nem is beszelve, hogyha ez precedensertekuve valik vmely korlatozas a kiadok ellen, az kesobb kisse akadalyozhatja oket, hogy megszopassak a tobbi filecserelgeto szolgaltatast