Franczy

Új integrált chipset az ALi-tól

A nagyobb tajvani chipsetgyártó cégek közé sorolt Acer Laboratories Inc. (ALi) és a különböző grafikuschipjeiről ismert Trident Microsystems képviselői a napokban lerántották a leplet arról a közös fejlesztési projekt keretein belül megalkotott vadonatúj integrált alaplapi chipkészletről, mely a keresztségben a CyberAladdin-P4 nevet kapta. Habár a Pentium 4-es platformra szánt új integrált chipsetet immár hivatalosan is bejelentették, a bejelentés kapcsán szó esett arról is, hogy a CyberAladdin-P4 chipsetre vágyóknak még pár hónapig várniuk kell az alaplapvásárlással, ugyanis az ALi csak az idei év második negyedévének végén kezdi meg a chipkészlet sorozatgyártását.

Mivel az integrált alaplapi chipsetek piacán az ALi legalább két-három hónapos lemaradással követi a botrányos termékeiről hírhedt VIA Technologies-t, illetve az egyre sikeresebb Silicon Integrated Systems-t (SiS), az ALi vezetői úgy döntöttek, hogy a CyberAladdin-P4-gyel sokkal inkább a hordozható számítógépek piacát célozzák meg, mintsem az asztali számítógépek piacát. A mostani bejelentés kapcsán többek közt szó esett arról is, hogy az ALi az elmúlt hetekben-hónapokban minden segítséget megadott az OEM (Original Equipment Manufacturer) és ODM (Original Design Manufacturer) partnereinek, hogy azok mielőbb minél kiválóbb minőségű ALi-alapú termékekkel jelenhessenek meg a piacon, és az ALi a jövőben is hasonlóan segítőkész kíván lenni a partnereivel, persze ez tökéletesen érthető, hiszen a saját érdekéről van szó.

Az ALi képviselői elmondták, hogy könnyen elképzelhető, hogy a cég hordozható számítógépekbe szánt integrált alaplapi chipkészletei idővel sikeresebbek lesznek, mint az asztali számítógépek piacára pozícionált ALi chipsetek, ebben persze az ALi-n kívül mindenképpen nagy szerepe lesz az ALi-val jó kapcsolatokat ápoló IBM, Toshiba és Acer cégeknek, mely cégek a közeljövőben számos ALi chipsetes notebookot kívánnak forgalomba hozni. Az persze már más kérdés, hogy az ALi-nak az integrált mobil chipseteivel nem lesz nehéz túlteljesítenie az asztali számítógépekbe szánt diszkrét chipkészleteivel eddig elért eredményeit, ugyanis ebben a piaci szegmensben az ALi chipsetek manapság nem igazán vehetik fel a versenyt a VIA és a SiS különböző chipseteivel.

A 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő CyberAladdin-P4-ről az ALi képviselői elmondták, hogy a cég által használatos SMA (Shared Memory Architecture) technológiára épül, valamint hogy megtalálható benne a közelmúltban debütált Aladdin-P4 chipset északi hídja (North Bridge) és a Trident által kifejlesztett CyberBLADE XP2 grafikus mag, mely teljeskörű DirectX 7.0 kompatibilitással rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!