Franczy

Jönnek az új ServerWorks chipsetek

A kiváló minőségű termékeiről híres ServerWorks az Intel Developer Forum keretein belül hétfőn bejelentette legújabb alaplapi chipkészletét, mely a keresztségben a ServerWorks Grand Champion LE (GC-LE) nevet kapta. Akinek esetleg nem cseng ismerősen a ServerWorks cég neve, annak el kell mondanom, hogy a Broadcom mamutcég érdekeltségi körébe tartozó vállalat különböző professzionális termékeivel immár huzamosabb ideje uralja az Intel processzoros, szerverekbe szánt chipsetek piacát, melynek ékes bizonyítéka, hogy többek között olyan nagy és neves számítógépgyártó cégek használják szervereikben a ServerWorks chipseteket, mint például a Dell Computer, a Compaq Computer, az IBM, vagy a Hewlett-Packard.

A mostani bejelentés kapcsán a ServerWorks képviselői elmondták, hogy a ServerWorks Grand Champion LE típusú újgenerációs chipset legfontosabb újdonságai közé tartozik a két PCI-X híd (bridge), melyek adatátviteli sebessége nem kevesebb mint 3,2 GB/s. Ezen hidak négy olyan, nagy sávszélességű csatornát valósítanak meg, melyek a processzorok és a hálózati kártyák, adattároló eszközök, valamint az egyéb perifériák között teremtenek kapcsolatot. Ugyancsak a most debütált ServerWorks chipset újdonságai közé sorolható a korábbiaknál nagyobb sebességű, DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriák támogatása, valamint mindenképpen említésre méltó a chipset memóriatükrözési képessége, melynek köszönhetően az ilyen chipsettel szerelt alaplapok két, egymástól független memóriabankjában található memóriamodulok tartalma mindig megegyezik, így ha az egyik bankban elromlik egy memóriamodul, a rendszer ettől függetlenül továbbra is üzemképes marad. A ServerWorks Grand Champion típusú chipset egyébként azon újgenerációs, Prestonia fejlesztési kódnevet viselő Intel Xeon processzorokhoz készült, melyekben az Intel végre engedélyezi az úgynevezett hyper-threading technológiát, és amely chipek a napokban debütálnak majd a piacon. A mostantól tehát már a Pentium 4-es alapokon nyugvó új Xeon processzorok esetében is elérhető hyper-threading technológia lényege, hogy a processzor ennek a megoldásnak köszönhetően úgy működhet, mintha nem egy, hanem két processzor lenne, persze nagyfokú naivság lenne ettől a megoldástól kétszeres teljesítményt várni.

Ide kapcsolódó hír, hogy a ServerWorks márciusban tervezi annak a Grand Champion HE típusjelzésű chipkészletnek a bejelentését, mely a Foster MP fejlesztési kódnevű Intel Xeon processzorokból négy darabot tartalmazó szerver számítógépek piacára lesz pozícionálva, és amelyről Raju Vegesna, a ServerWorks vezérigazgatója azt állítja, hogy a nagyobb számítógépgyártó cégek szervereinek piacán százszázalékos piaci részesedéshez fog jutni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!