Franczy

VIA KT333 - KT333A mizéria

A VIA Technologies vezetői a napokban úgy döntöttek, hogy korábbi terveikkel ellentétben végül mégsem kerül forgalomba az AMD platformra szánt, DDR333-as SDRAM memóriákat kezelő VIA KT333-as alaplapi chipkészlet, azonban a VIA "rajongóknak" nem kell megijedniük, ugyanis a jövőben sem maradnak új VIA chipsetek nélkül. Arról van szó ugyanis, hogy a VIA egyszerre kettőt kíván előrelépni akkor, amikor nem dobja piacra a KT333-as chipsetet, viszont helyette megkezdi a KT333A, tehát a frissített KT333 forgalmazását. VIA-hoz közeli források szerint erre azért kerül sor, mert a VIA vezetői ráébredtek arra, hogy az alap KT333-as chipset a mai körülmények között talán már nem is lenne olyan versenyképes, mint amilyennek korábban remélték, így pedig szükségessé vált az eredeti KT333 átugrása, és a KT333A közeljövőbeli bemutatása.

Az eredeti VIA Technologies roadmap, azaz ütemterv szerint a VIA a tavalyi év végén kezdte volna meg a KT333-as alaplapi chipkészlet próbagyártását és az alaplapgyártó cégekhez történő leszállítását, majd ezt követően valamikor február elején kellett volna megkezdenie a KT333 sorozatgyártását. Ezzel szemben a dolgok kicsit másképp alakultak, ugyanis a KT333 próbagyártása csak idén januárban kezdődhetett meg, mely csúszás természetesen egyben a sorozatgyártás megkezdésének csúszását is előrevetítette, ez a késedelem pedig ugyancsak arra ösztökélte a VIA vezetőségét, hogy hagyjon fel az eredeti KT333-as chipsetre vonatkozó terveivel, és foglalkozzon inkább a KT333A-val.

Azért, hogy a történet ne legyen túl könnyen követhető, a VIA Technologies csavar még egyet a dolgon, ugyanis milyen dolog lenne az egy cégtől, hogy egy termék elsőgenerációs változatát nem dobja piacra, hanem kapásból a frissített változattal száll harcba a vásárlók kegyeinek elnyeréséért? A lényeg a következő: a VIA Technologies a február 20-án megrendezendő VIA DDR333 konferencián hivatalosan is bejelenti a fizikailag KT333A chipkészletet, azonban nem ezen a néven, hanem KT333 néven. Végül pedig néhány szót ejtsünk magáról a KT333 típusjelzéssel forgalomba kerülő KT333A chipsetről is, melyről jelenleg annyit lehet tudni, hogy a DDR333-as SDRAM memóriákat támogatja, integrált USB 2.0 és ATA-133-as kontrollerrel rendelkezik, és immár az AGP8x-os szabvánnyal is kompatibilis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #10
    Nos a VIA4in1 drivercsomag és nem feltétlenü azért kell feltenni, hogy a hibákat javítsa (bár ez is benne van a pakliban), hanem azért kell, hogy a hülye Windowsod tudja kezelni a chipset-et az alaplapon és az ahoz kapcsolódó dolgokat pl. AGP, IDE, USB, memóriakezelés, stb.
    Ugyanúgy mint ahogy kellet a driver az Intel810-815-820-840-850-860-845 chipsetekhez is, sőt régen még a sima 440FX-TX-VX-hez is!!! (Pentium1 időben ...)
    Mert ugye gyengébbek kedvéért, ezeknek a specifikációi NINCSENEK benne az OS-ben, hiszen az elöbb készült mint az alaplapi vezérlő ... annélkül meg szarul vagy sehogy se kezeli.
    Egyébként a 693-694 sorozat és a KT133 után készült chipkészletek elég korrektül müködnek, bár én mondjuk ennek ellenére sem tennék szívesen VIA-t a gépembe ... :)
    (Miér' nem lehet SiS648-as alaplapot kapni még??? :D )
  • _HABLA_ #5
    Engem ez a dolog kicsit arra emlékeztet mikor az intel a megnem jelent ill csak papíron létező processzorainak csökkentette folyton az árát, szerencsére ennek már vége, elég nevetséges volt az biztos. Én a VIA helyében gondolkodnék rajta, hogy ugyanazt B jelzéssel lássam el mire az üzletekbe kerül. Egyébként nem akarok élcelődni a VIA-n, nekem is egy KT266A van, és fasza.
  • Turmoil #3
    Mondjuk szerintem eleg ertelmetlen piacra dobni valamit, ha kozel ugyanazert az arert hamar piacra dobjak a jobbat...
    En figyelem a hireket, es ha vennek VIA-s cuccot, akkor az ujabbat vennem. Persze sok embernek goze sincs, hogy mit jelent az az 'A' es kifizeti a sok lovettat az 'elavult' termekert:)
    Eljen a fogyasztoi tarsadalom!