Franczy

Intel Plumas és Cayuse chipsetek

Az Egyesült Államokbeli San Franciscoban február 25. és 28. között megrendezendő Intel Developer Forum keretein belül a rendezvény házigazdája a várakozások szerint számos új processzora mellett több új alaplapi chipkészletéről is érdekes előadásokat tart majd. Az egyik ilyen előadás központi témája az a - jelenleg Plumas fejlesztési kódnevet viselő - chipset lesz, melynek a közeljövőben a Broadcom Corporation érdekeltségi körébe tartozó ServerWorks-féle szerverekbe szánt chipsetekkel kell majd felvennie a harcot.

A Plumas chipsetről jelen pillanatban még nem túl sokat lehet tudni, annyi azonban már most is bizonyosnak látszik, hogy az Intel ezen új chipkészlete a 400 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező Pentium 4 Xeon processzorok támogatására lett felkészítve, valamint, hogy a legfeljebb két processzort és két DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriabankot támogató Plumasban helyet kap egy PCI-X bridge is. Az Intel a belépőszintű szerverekre vágyó felhasználókra is gondolt, ugyanis a jövő héten várhatóan ugyancsak lehull a lepel az olcsóbb Plumas chipsetről, név szerint a Plumas LE-ről, mely bátyjától a PCI-X bridge hiányában, illetve a kettő helyett csak egy DDR SDRAM memóriabank támogatásában különbözik. Különböző források szerint, ha minden jól megy, akkor az idei év második negyedévében mind a Plumas, mind a Plumas LE gyártása megkezdődhet. Az Intel a február végi fejlesztői konferencián a várakozások szerint a Plumas utódjáról, a jelenleg Cayuse fejlesztési kódnevet viselő alaplapi chipkészletről is említést tesz majd, mely az első olyan, szerverekbe szánt Intel gyártmányú chipset lesz, mely 3GIO támogatással fog rendelkezni, és immár az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4 Xeon processzorokat is támogatni fogja.

Manapság egyébként egyre több szakértő vélekedik úgy, hogy a világ legnagyobb chipgyártójának a szerver számítógépekbe szánt professzionális chipkészletek piacára történő betörése elég lassan és nyögvenyelősen folyik, így az Intelnek nagy szüksége van az olyan újgenerációs chipsetekre, mint amilyen például a Plumas, vagy a Cayuse. A szerverekbe szánt chipsetek piacáról egyébként szinte mindent elmond, hogy az említett ServerWorks cég több mint 80 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik, vagyis az Intelnek e tekintetben van még mit fejlődnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Borg #3
    Látszik h azt se tudjátok miről van szó...