Csabi

Négy új Intel chipkészlet

Az Intel Pentium 4 processzoraihoz készülő chipkészletek piacán egyre nagyobb rivalizálás alakul ki a gyártók között. Többek között a SiS, a VIA és az Intel is újabbnál újabb lapkakészletekről számol be, amelyekből így az alaplapgyártóknak a jövőben is bőséges választék fog a rendelkezésükre állni.

Az Intel a következő időszakban négy új Pentium 4 kompatibilis chipkészletet fog bemutatni. Ezek közül az i850E és az i845E nem hoz sok újdonságot, ugyanis ezek a jelenleg is elérhető i845/i850 lapkakészletek kicsit módosított változatai. A chipkészletek közötti legfontosabb különbség, hogy az újabb modellek már támogatják az 533 MHz-es Quad Pumped Bus-t is. Ezek mellett az i850E a PC1066 RDRAM memóriákkal is kompatibilis. Az i845E-hez az ICH4 déli híd fog tartozni, és támogatja majd az USB 2.0 interfészes meghajtókat.

Az Intel ugyancsak új, i845G típusú chipkészlete annyiban különbözik az i845E-től, hogy kompatibilis a PC133 SDRAM memóriákkal is, valamint egy integrált grafikus vezérlővel rendelkezik. A cég szerint az új vezérlő négyszer nagyobb teljesítményt nyújt, mint az i815-ben megtalálható elődje. Azonban az alaplapgyártók nem osztják az Intel véleményét, ugyanis szerintük az új grafikus vezérlő körülbelül a GeForce2 MX400 hatékonyságával ér fel.

Az Intel az i845G kisebb teljesítményű verziójának az i845GL nevet adta. Ez a lapkakészlet elsősorban a Willamette-128 processzormagra épülő Pentium 4 Celeron processzorokhoz lesz ideálisan használható. Az i845GL nem támogatja az 533 MHz-es Quad Pumped Bus-t.

Az Intel hosszabb távú tervei szerint 2003-ban fog megjelenni a Springdale chipkészlet, amely a 0,09 mikronos, Hyper-Threading technológiát támogató Prescott magra épülő processzorokkal lesz kompatibilis. A hírek szerint AGP 8x, Serial-ATA, vezetéknélküli LAN és Gigabit Ethernet támogatással fog rendelkezni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!