Franczy

A VIA minden fronton támad

A tajvani VIA Technologies eggyel magasabb sebességi fokozatba kíván kapcsolni, már ami a cég chipset-fejlesztési terveit illeti, ugyanis a legfrissebb információk szerint már az idei év második felében megkezdődik a Pentium 4-es alaplapok piacára szánt P4X800-as chipkészlet gyártása. A cég ezen újdonságát azonban megelőzi még a közeljövőben debütáló P4X600 típusjelzésű chipset, mely, mint azt egy ideje már tudni lehet, a 400 MHz-es, és az 533 MHz-es (Quad Pumped) Pentium 4-es processzorokat is támogatni fogja. A VIA természetesen az AMD frontvonalat sem szeretné elhanyagolni, olyannyira nem, hogy állítólagosan már idén áprilisban megkezdődik annak a K8HTB típusjelű új chipsetnek a próbagyártása, mely az AMD vadonatúj 64 bites Hammer processzoraihoz készül. A VIA K8HTB chipset 8X-os sebességű V-Link technológiával és AGP4x-es, illetve 8x-os támogatással rendelkezik majd.

Visszatérve a VIA Pentium 4-es újdonságaihoz, a P4X600-as chipsetről jelen pillanatban annyit lehet tudni, hogy a 128 bites 266, illetve 333 MHz-es frekvenciájú DDR (Double Data Rate) SDRAM memóriákat támogatja majd, ezenkívül pedig a K8HTB chipkészlethet hasonlóan AGP4x-es, illetve 8x-os interfésszel, valamint 8x-os sebességű V-Link technológiával lesz ellátva. A VIA P4X600 gyártása valamikor az idei év második negyedévében kezdődik majd meg, ezt követően pedig az év második felében debütál az immár DDR II memóriatámogatással rendelkező vadonatúj P4X800-as Pentium 4-es chipset.

A VIA Technologies az integrált alaplapi chipkészletek piacán is számos újdonság bemutatására készül, így többek között említést kell tennünk a VIA P4M333-ról, melynek már a nevéből is sejteni lehet, hogy már a 333 MHz frekvenciájú DDR memóriák kezelésével is elboldogul. A P4M333-ról ezenkívül annyit lehet még tudni, hogy próbagyártása heteken, sorozatgyártása hónapokon belül megkezdődik, az integrált grafikusmag pedig megegyezik a P4M266-ban megtalálható Zoetrope nevű grafikus megoldással. A VIA ugyancsak a közeljövőben tervezi a P4M266A típusjelzésű integrált chipkészlet piacra dobását, mely elődjétől eltérően már a ProSavage8 típusú grafikusmagra épül, valamint a 400 és 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciájú Intel Pentium 4-es processzorokat is támogatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MuldR #5
  En is megerdemelnek egy VIA KT266A chipetes alaplapot, csak sajna nincs most ra penzem hogy csereljek. Pedig az olyan jooooo lenne
 • Laalee #4
  viszont van hozza amd meg nvidia :)

  en nem veszek tobbet via-t, a specialisabb hw eket utalja, ha csak azt nezem hogy atlagos gep akkor tokeletesen megy...
 • Veriel #1
  Aki VIA-t vesz, meg is erdemli.