Franczy

AMD Thoroughbred a második negyedévben

Az elmúlt napokban egyre több információ látott napvilágot az Advanced Micro Devices (AMD) közeljövőbeli terveit illetően, melyekből nem egyszer szemezgettünk már, most azonban tekintsük át röviden, hogy mik a legfrissebb információk, félinformációk és pletykák!

Immár egymástól független források is megerősítették, hogy az AMD háza táján minden a legnagyobb rendben folyik, már ami a 0,18 mikronosról a 0,13 mikronos gyártási technológiákra történő átállást illeti, ami úgy vélem, egyáltalán nem meglepő, hiszen az AMD a közelmúltban már bemutatott egy ilyen csíkszélességgel rendelkező Thoroughbred (Telivér) magos processzort, az AMD pedig nemrégiben hivatalosan is bejelentette, hogy megkezdődött az új Athlon processzorok gyártása. A legfrissebb AMD roadmap, azaz ütemterv szerint a Thoroughbred magos Athlon processzorok, valamint az ezen chipekre épülő új számítógépek valamikor az idei év második negyedévében látnak majd napvilágot. Ahogy egyébként már jó ideje tudni lehet, a Thoroughbred magos új processzorok architektúrális szempontból lényegében megegyeznek a jelenlegi Palomino magos AMD chipekkel, így például elődeikhez hasonlóan "csak" 266 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkeznek majd.

Az imént leírtakból egyébként kiderül, hogy az AMD eredeti terveihez képest némileg csúszásban van, ugyanis a 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező AMD processzorok eredetileg az idei év első negyedévében jelentek volna meg, azonban vélhetően a jelenlegi Athlon XP processzorok óriási sikere miatt a cég vezetői néhány héttel, esetleg hónappal eltolták a Thoroughbred debütálási időpontját. Ez egyébként sokak szerint azt jelenti, hogy az idei év második negyedévéig az AMD már nem jelent be új processzort, vagyis addig a 0,18 mikronos gyártási technológiával készülő, Palomino magos Athlon XP 2000+ lesz az AMD csúcsprocesszora.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy elképzelhető, hogy a Thoroughbred mag még ebben a negyedévben napvilágot lát majd, azonban ennek mi, azaz az átlagfelhasználók nem nagy hasznát vesszük majd, ugyanis az első ilyen új Athlon processzorok vélhetően a hordozható számítógépek piacára pozícionált mobil chipek lesznek. A legfrissebb AMD ütemterv szerint egyébként az asztali számítógépekbe szánt 2600+ jelzésű Thoroughbred magos AMD processzorok az idei év harmadik negyedévében kerülnek piacra, és egyre biztosabb, hogy az SOI technológiára épülő Barton magos AMD chipek is még ebben az évben napvilágot látnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • marlowe #2
    Hé mi ez a lassulás? Tessék egymást gyilkolni kedves AMD és Intel! Hogy lesz nekem így olcsó gyors procim? :D