Franczy

Intel: 5 GHz-es 0,13 mikronos chip

A napokban San Franciscoban megrendezésre kerülő, ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) névre hallgató összejövetelen az Intel a várakozások szerint többek között olyan új technológiákról rántja majd le a leplet, melyek alkalmazásával akár még a jelenlegi 0,13 mikronos gyártási technológiák révén is legyárthatók lesznek olyan processzorok, melyek működési frekvenciája elérheti, sőt akár meg is haladhatja az 5 GHz-et. Az Intel várhatóan több olyan, úgymond "építőelem"-ről is említést tesz majd, melyek a jövőben külön-külön, vagy akár együtt alkalmazva minden korábbinál nagyobb frekvenciájú, kisebb áramfelvételű és kisebb hőtermelésű processzorokat eredményeznek.

Justin Rattner, az Intel egyik vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy hamarosan megismerkedhetünk az Intel azon új megoldásaival, melyek révén akár már a 0,13 mikronos csíkszélességű újgenerációs processzorok esetében is elérhetővé válik az 5 GHz-es működési frekvencia, mégpedig szobahőmérsékleten, teljesen hétköznapi hűtési megoldások mellett. Rattner utalt arra, hogy ezen újfajta megoldások már a 0,13 mikronos gyártási technológiák esetében is alkalmazásra kerülnek, azonban igazán nagy szerepük majd csak a pár éven belül napvilágot látó 0,09 mikronos (90 nanométer), illetve 0,065 mikronos (65 nanométer) gyártási technológiával készülő processzorok esetében lesz. Mint az köztudott, az Intelnél éppen mostanság folyik a gyártósorok 0,18-ról 0,13 mikronos gyártási technológiákra történő átállása, mely egyébként az Intel szerint a legnagyobb rendben történik, valamint a legfrissebb Intel ütemtervből azt is tudni lehet, hogy, ha minden jól megy, akkor a chipgyártó 2003-ban áll át a 0,09 mikronos csíkszélességű processzorok gyártására, majd ezt követően várhatóan 2005-ben kezdődik meg a 0,065 mikronos csíkszélességű chipek sorozatgyártása.

Az Intel vezetői úgy vélik, hogy a csúcskategóriás Intel processzorok működési frekvenciája az évtized végén 10-20 GHz körül alakul majd, addig azonban a cég fejlesztőmérnökeinek még számos problémát ki kell küszöbölniük. Az Intel első lépésben várhatóan áttér a SOI (Silicon On Insulator) gyártási technológiákra, melyeket nem is olyan régen még élesen kritizáltak a cég vezetői, akik ma azonban már teljesen más állásponton vannak ez ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csövi #45
    Igen én is szívtam a Via-val Acorp alapi cerka procival... gusztustalan volt!
    Most hála az istennek AMD tibi+AMD (epox 8k7a)chipsettel kiválóan működik minden. Megvagyok elégedve. A pure 1.4-es proci vigan megy 1.6-on ha kell, szal tök jó ajánlani tudom minden olyan sebességőrültnek, mint amilyen én vagyok... :)
  • Pheel #42
    Ha Moore törvényére gondolsz, márpedig arra gondolsz, akkor azt mondta az öreg, hogy a számítási kapacitás 18 havonta megduplázódik. Ebben sehol sincs órajel említve és a 12 hónap sem stimmel.
  • Pheel #38
    Volt már pár topic erről, hogy kinek mi baja a Via-val.
  • Pheel #36
    Szerintem kevés ember dönt az Intel mellett a video láttán. Inkább a problémák lehetséges volta dönti a mérleget a nagyobb cég pártjára. Már bocs, de én csak sajnálni tudom a Via chipsettel szívó felhasználók igencsak nem elhanyagolható táborát. Tudom, nem csak a Via van, de azért a legtöbb ember azt használja, akinek AMD-je van. A proci igencsak jól teljesít mindenhol, ez tény.
  • Borg #32
    Van aki népbutitonak tartja, van aki meg nem ereszti el a füle mellett, hogy utána az AMD hivatalosan is beismerte hogy igy van, elég a proci.
    Ennyit meg ehhez. Egy dolog AMD flamer valaki, de hogy a tényket is görbiti ehhez már..
  • braindance #27
    Jesszusom, eddig még csak AMD-Intel flame szokott itt lenni, most bejött a Mac (elnézést Motorola RISC) is az anyázásba?
    :)
    Nemsokára jönnek a SGI-sek, vigyázzunk... ;-)
    Aztán röhöghetünk amikor egy 350 Mhz-s proci ver itt majd mindent.
    Náluk most az asztali gépekben mennyi is a max. működési frekvencia?
    Asszem 500 MHz a Fuel-ben...
  • Laalee #24
    gratulalunk ön volt a 505995-ik aki bedölt a nepbutito videonak...
  • Pheel #16
    Ha már megvették, akkor valamiféle kényszert éreznek arra, hogy igazolva legyenek abban, hogy jól döntöttek. Minél hangosabban és többen ordibálnak, annál valószínűbb, hogy elhiszik. Személy szerint jobban bízom a nagyobb nevű cégben, nem is bántam meg még soha. Engem eddig nem vert át az Intel sosem. Először volt Cyrix-em, aztán AMD-m, mióta Intelem van, azóta igaz a harmadik alaplapom van, de mind BX-es, SLOT-os volt. A teljesítménnyel elégedett vagyok, az árral szintúgy. Nekem nem kell a 2 GHz még, nem ezzel rajolok a haverok előtt. A kis 900-as Celkám 1100-on tökéletesen megfelel arra, amire használom, bár se DVD-t nem rip-elek, se 3DStudio-t nem használok. Aki meg megvette a P4-et, az megérdemli.
  • bubernyak #13
    már megint egy nagy vitába csöppentem ami nem igazán a cikk tartalmi mondanivalójával foglalkozik, hanem sokkal inkább a mék a jobb proci az Amd vs Intel. Az tünt fel, hogy az Intel tulajdonosok, kevésbé fikáznak, csendben vannak. No nem igy az Amd-sekk. Ők melldöngetve bizonygatják, hogy az Amd jobb. Kérdés: jutalékot kapnak valahonnan?, mert akkor én is fikázni fogok.
    A cikk arrol szolt, hogy technológiai ujitások következnek, amitöl azonos csikszélességgel magasabb órajel érhető el. majd meglátjuk:)
  • Scintillation #8
    A piacon mindenki az IBM-et masolja. Ezeket az ujitasokat csak addig tamadja az Intel, amig nem sikerul neki is ellopni/lemasolni. A marketing amugy is jol jovedelmez, a birka userek csak a szamot nezik a dobozon.