Franczy

Az Intel áttér a 300 mm-es szilíciumszeletekre

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel a chipgyártási költségek csökkentésére hivatott fejlesztési projekt keretein belül szépen lassan teljes mértékben átáll a 300 milliméteres szilíciumszeletek használatára. Az Intel szóvivője a napokban azt nyilatkozta, hogy a chipgyártó az idei év első negyedévében kezdi meg a termelést az első olyan gyártóüzemében, mely már kizárólag 300 milliméteres szilíciumszeletekből készít majd különböző processzorokat. Az Intel ezen high-tech gyártóüzeme, a D1C az oregoni Hillsboroban található, az üzemben pedig immár kizárólag 0,13 mikronos csíkszélességű processzorokat fognak gyártani a 300 milliméteres szilíciumszeletekből.

A Santa Clara-i székhelyű Intel vezetői a közelmúltban számtalanszor nyilatkoztak arról, hogy milyen óriási jelentőséget tulajdonítanak a 300 milliméteres szilíciumszeletekből történő processzorgyártásnak, így többek között kihangsúlyozták, hogy a korábbinál nagyobb méretű szeletekből jóval alacsonyabb gyártási költségek mellett lehet majd többek között Pentium 4-es processzorokat gyártani. Az Intel ily módon egyébként nem titkoltan az ár szempontjából is fel szeretné venni a versenyt legnagyobb konkurensével, az AMD-vel (Advanced Micro Devices), mely cég mostanában kiváló ár/teljesítmény mutatóval rendelkező processzorokat dobott piacra, ez a jelenség pedig károsan hathat az Intel amúgy nem kis piaci részesedésére.


Az elmúlt héten egyébként az Intel meglepte a szakértőket azzal, hogy bejelentette, hogy az Intel 2002-ben megközelítőleg 25 százalékkal kevesebb pénzt kíván fordítani a különböző fejlesztésekre, mint a tavalyi évben, amikor is az Intel rekordösszeget, egész pontosan 7,3 milliárd dollárt fordított fejlesztésekre. Az Intel szerint azonban a fejlesztésre szánt költségek az idei évben is éppen elegendőek lesznek, és a chipgyártó úgymond nagyot durrant majd azzal, hogy a korábban használatos 200 milliméteres helyett immár 300 milliméteres szilíciumszeletekből gyártatja processzorait. Az Intel képviselői akkor és most is elmondták, hogy amennyiben minden rendben megy, akkor már a jelenlegi negyedévben beindul a gyártás az Intel első, 300 milliméteres szeleteket alkalmazó üzemében. Az Intel vezetői ezen túlmenően a cég távolabbi terveiről is említést tettek, melyek szerint a chipgyártó az előttünk álló néhány évben legalább hat üzemben kíván áttérni a 300 milliméteres szilíciumszeletek alkalmazására. A már említett oregoni D1C üzemet követően egyébként az Új-MexikóiFab 11x-ben térnek majd át a korábbinál nagyobb szilíciumszeletek alkalmazására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _HABLA_ #5
    Hát igen, erről már írtam én is, leagalább ötven cikk kezdődik ezzel a mondattal. Már a tököm kurvára kezd telelenni vele.