Franczy

Kis fogyasztású integrált chip az NEC-től

Az NEC Electronics Inc. képviselői tegnap egy olyan új, ultra-alacsony áramfelvételű VR sorozatú mikroprocesszort jelentettek be, mely a cég reményei szerint villámgyorsan nagy népszerűségre tesz majd szert az olyan különböző hordozható eszközök, valamint ipari számítógépek piacán, melyek esetében a minimális fogyasztás rendkívül fontos. Az NEC képviselői nem győzték hangsúlyozni, hogy a vadonatúj mikroprocesszor esetében a minden korábbinál alacsonyabb fogyasztás nem jár együtt alacsony teljesítménnyel. A 64 bites NEC VR4181A típusjelzésű processzor specifikációit tekintve kiderül, hogy az újdonság VR4121 jelzésű processzormagja 131 MHz-es frekvencián működik, miközben alig 500 mW-ot fogyaszt, annak ellenére, hogy nem 0,13, vagy 0,18 mikronos, hanem még a jó öreg 0,25 mikronos gyártási technológiával készül. Az NEC VR4181A chip érdekessége, hogy a már említett 131 MHz-es frekvenciájú VR4121-es processzormagon kívül még nem kevesebb, mint tizennyolc egyéb perifériát tartalmaz egy tokozáson belül, mely perifériáknak köszönhetően az NEC VR4181A egy igazi multimédiás, telematikai és internetes "mindent tudó" chip.

"Az új, VR4181A típusjelzésű NEC mikroprocesszor felhasználási köre lényegében korlátlan, azonban úgy vélem, hogy elsősorban olyan helyeken fogják majd alkalmazni, ahol elsődleges szempont a lehető legkisebb áramfelvétel, fogyasztás, illetve hőtermelés. Tény, hogy manapság lehet hasonló árú és tudású integrált chipeket kapni a piacon, azonban egyetlen konkurens gyártó sem kínál ilyen alacsony fogyasztású integrált mikroprocesszort" - nyilatkozta a bejelentés kapcsán Arnold Estep, az NEC VR processzorok fejlesztésével foglalkozó Santa Clara-i (Kalifornia) központjának az igazgatója.

Estep elmondta, hogy az NEC a közelmúltban komoly eredményeket ért el a 0,13 mikronos gyártási technológiákat illetően, azonban a cég fejlesztőmérnökei végül úgy határoztak, hogy az NEC VR4181A típusjelzésű chip esetében nem a legfejlettebb gyártási technológiákat alkalmazzák, hanem a már jól bevált 0,25 mikronos technológiákat. Estep szerint a VR4181A-hoz hasonló, számos perifériát magában tartalmazó chipek tervezése és gyártása rendkívül bonyolult és összetett folyamat, és az NEC a VR4181A esetében végül is azért döntött a 0,25 mikronos csíkszélesség mellett, mert így az új chip sokkal hamarabb elkészülhetett, ráadásul fogyasztása még így is rendkívül kevdezően alakult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!