Franczy

Jön az első duálprocesszoros P4-es chipset

Mint az köztudott, a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel a duálprocesszoros szerverek piacára immár évek óta a speciálisan felkészített Xeon processzorokat szánja, azonban az utóbbi időkben egyáltalan nem lepődtünk meg azon, hogy egy-egy alaplapgyártó cég piacra dobta a Pentium III, illetve Celeron processzorokhoz készített duálproceszoros alaplapjait. Magyarul: habár az Intel ezen processzorokat az egyprocesszoros asztali számítógépeke szánta, hallgatólagosan beleegyezett abba, illetve nem tiltakozott az ellen, hogy ilyen Intel chipekre alapozva is készítsenek duálprocesszoros rendszereket.

A helyzet most is hasonló, leszámítva, hogy most nem a Pentium III, vagy Celeron chipekről, hanem a Pentium 4-es processzorokról van szó, ugyanis a közelmúltban debütált 2 GHz-es, illetve 2,2 GHz-es Intel Pentium 4-es chipek tökéletesen alkalmasak arra, hogy duálprocesszoros szerverszámítógépeket építsenek rájuk, hiszen többek között például a Hyper-Threading technológiát is támogatják. Felvetődik a kérdés, hogy akkor eddig vajon miért nem jelentek meg olyan alaplapok, melyekbe két darab Intel Pentium 4-es processzort is be lehet tenni, vagy legalább olyanok, melyek BIOS-ában a Hyper-Threadinget engedélyezni lehet? A válasz nagyon egyszerű: azért, mert jelenleg még nincs forgalomban olyan alaplapi chipkészlet, mely elboldogulna két darab Pentium 4 kezelésével, illetve amely támogatná a Hyper-Threading technológiát. Pontosabban létezik egyetlen ilyen chipset, név szerint az i860, azonban az i860 chipsetes alaplapok kizárólag Socket603-as foglalatokkal rendelkeznek, melyekbe elég nehéz lenne belepasszírozni a Pentium 4-es processzorokat.

Ez ügyben mindenképpen jó hír, hogy valószínűleg már idén tavasszal megjelennek az első Hyper-Threading kompatibilis duálprocesszoros Pentium 4-es alaplapok, ugyanis különböző források szerint Tajvan egyik legnagyobb chipsetgyártó cégénél, a VIA Technologies-nél gőzerővel folynak azon fejlesztések, melyek gyümölcseként hamarosan megjelenik egy VIA gyártmányú, két darab Pentium 4-es chip kezelésére képes új chipkészlet. Ez a chipset egyébként nem más, mint a sokak által várva várt VIA P4X333, mely AGP8x-os slottal és DDR333 memóriatámogatással rendelkezik majd, és ha minden jól megy, akkor a márciusban megrendezendő német CeBIT szakkiállításon már jelen is lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #15
    ha veszel magadnak xeon processzort, amiben engedélyezve van...
  • mir #13
    1 VIAnak nincs licensze a p4buszra, de az általa felvásárolt S3nak meg van(a p2x266ra még most sincs odanyomtatva, hogy VIA, hanem az áll ott, hogy Sonicblue, azaz S3)

    a hyper-threading nem az, hogy 2 processzort 1 DIEre, csak a pipeline első és utolsó egysége van megduplázva, és az összes belső regiszter. ennek az a lényege, hogy egyszerre 2 processz fut, ezek között 3-4 órajel közövv vált, és hogyx ne legyen annyi holt-idő, ha bedugult az 1ik processz, vagy nncs itt a megfelelő adat, akor csak az egyik megy. ezzzel a technológiával olyan 15%ot lehetne nyerni optimáli esetben.(az intel valamit elbaltázott, mert neki csak olyn 5-10% jött össze.) IBM: a rájuk jellemző módon nem cicózva ők sokkal brutlisabb eszközhöz nyúltak: rögtön felpakoltak 2 processzormagot(komplett 2 magot, azaz nem csak 2 bemenet és kimeneti egységeket+regisztereket) a DIEre, és mindehhez tartozik minden regiszterbő 5. tehát egyszerre 5 processz fut azonos időben, és ebből 2n történik munkvégzés. ez az IBM féle tipikus "ne cicózzunk" hozzáállás, mit én nagyon becsülök:D:D:D

    a p4től sose várjatok hasonló teljesítménynövekedést ha 2 procit teszel az alaplapba, mintha 2db. K7est tennél oda(mert ugye osztott a rendszerbusz)
  • Danzig #12
    Athlonhoz meg már jó ideje van dual chipset, amit akár otthonra is meg lehet fizetni.
  • _HABLA_ #9
    Mint az köztudott, a világ legnagyobb chipgyártója, az Intel... Jé erről még nem hallottam! Te vagy az Franczy??
  • mir #2
    ja, és még 1 dolgot nem is említettm:
    a 2processzoros rendszerek ISZONYATOSAN INSTABILAK, HA A CHIPSETNEK AKÁR CSAK 1 ICIKE-PICIKE HIBÁJA IS VAN. Minden elimerésem a VIAé, mert az új chipsetjei már nem fagynak, a BIOS is elég korrekt, és a sebességre sem lehet semmi panasz, de hibátlannak semmiképp sem merném nevezni. meglehetősen össze kell magukat szedni, hogy ez a dualp4es alaplap ne legyen valami hasonlatos ahhoz, amit pl. 5-6 éve gányoltak össze chipset néven...
  • mir #1
    oké.
    mondjuk én csak annyit nem értek, hogy a hyper-threadingnek mi köze van a multiprocessinghez... de mind1