Franczy

Jönnek az új integrált chipsetek

A chipset piacon mostanság tapasztalható minden korábbinál keményebb konkurenciaharc arra kényszeríti az ebben a piaci szegmensben érdekelt gyártókat, hogy folyamatosan, szinte hónapról hónapra új termékekkel álljanak elő. Kétségtelen, hogy a legnagyobb konkurenciaharc a diszkrét alaplapi chipkészletek piacán tapasztalható, azonban nem szabad megfeledkeznünk a gyártók számára ugyancsak komoly bevételi forrásokat jelentő integrált chipsetek piacáról. A két legnagyobb tajvani chipsetgyártó cég, a VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems (SiS) éppen ezért vadonatúj integrált chipkészletekkel rukkol elő az idei év második negyedévében, valamint mindenképpen említésre méltó, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel-féle i845G chipsettel kapcsolatban is nagyon komolyak az elvárások. Végül pedig a világ két legnagyobb grafikuschip gyártó cégéről, az ATI Technologies-ről és az Nvidiáról is említést kell tennünk, ugyanis mindkét cég új integrált chipseteket piacra dobását fontolgatja, vagyis nyugodtan állíthatjuk, hogy az integrált alaplapi chipkészletek piacán is pezseg az élet.

Visszatérve a tajvani chipsetgyártókra, és a VIA Technologies közelmúltbéli tevékenységeit tekintve kijelenthetjük, hogy az S3 felvásárlását követően megszerzett Savage grafikus mag nem igazán lett sikeres az integrált chipsetek piacán. Igaz, hogy nem kevés, ilyen grafikus magot tartalmazó chipsetet adtak el a közelmúltban, azonban a Savage mag korántsem nagy grafikus teljesítménye miatt volt kelendő. A VIA Technologies vezetői ezért nemrégiben úgy határoztak, hogy az S3-féle Savage megérett a váltásra, és különböző források szerint a sokak által várva várt vadonatúj Zoetrope grafikus mag már az idei év második felében napvilágot lát. A Zoetrope specifikációiról egyelőre nem túl sokat lehet tudni, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy az újdonság 0,15 mikronos gyártási technológiával fog készülni, és hogy grafikus teljesítményét tekintve jelentősen jobb lesz, mint elődje.

A konkurens SiS háza táján is gőzerővel folynak a fejlesztések, és a legfrissebb információk szerint a cég vadonatúj SiS330-as grafikus magja az idei év második negyedévére már érett lesz a sorozatgyártásra. Szakértők úgy vélik, hogy az integrált chipsetek piacán először az idei év harmadik, illetve negyedik negyedévében debütáló SiS660-as, valamint SiS760-es integrált chipkészletek esetében találkozhatunk majd a SiS330-as grafikus maggal. A SiS330 grafikus teljesítménye a várakozások szerint egyébként nagyjából az Nvidia-féle GeForce2 chipek teljesítményével lesz egy szinten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!