JohnnyCage

A héten jelenik meg a VIA KT333 chipkészlete

A tajvani VIA Technologies a tervek szerint ezen a héten fogja kiadni KT266, illetve KT266A típusjelű Socket-A alaplapi chipkészleteinek utódját, a KT333-at, amely nevének megfelelően már a DDR333-as SDRAM memóriákat is támogatja.

A társaság nagy riválisa, a szintén tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) már a tavalyi év utolsó negyedében kiadta saját, SiS745 típusjelzésű, DDR333 támogatású Athlon chipkészletét, méghozzá jókora felhajtással. A SiS745-alapú Socket-A alaplapok azonban azóta sem adtak hírt magukról, így a VIA tulajdonképpen nem késett el a KT333 megoldásával, amely hivatalosan ezen a héten jelenik meg.

A VIA Technologies a KT333-mal tehát egy újabb jelentős lépést tett a Socket-A chipkészletek piacán. Hogy az új chipkészlet teljesítménye mire lesz elég a rivális SiS745-tel szemben, azt egyelőre nem tudni, a KT333 azonban számos fontos újítást tartalmaz a PC2700 DDR-SDRAM-ok (DDR333) támogatása mellett. Ezen újítások egyike az AGP 8x, amely a GeForce4 megjelenésének közeledtével egyre nagyobb jelentőséggel bír. A VIA KT333-ban emellett, az Intel Pentium 4-alapú P4X333-hoz hasonlóan, már az 533 MByte/s adatátviteli sebességű V-Link busz található, amely szintén jelentős teljesítménynövekedés forrása lehet. A chipkészlet Ultra ATA-133 támogatása nem okoz meglepetést, az új technológia pluszteljesítménye egyelőre azonban csak a Maxtor legújabb merevlemezeivel használható ki, és több merevlemezgyártó nem is tervezi a szabvány alkalmazását.

A VIA Technologies KT333 chipkészlet másik riválisa a SiS745 mellett az nVidia napokban bejelentett nForce 415-D megoldása lehet, amely már nem tartalmaz integrált grafikus magot, megtalálható benne ugyanakkor a korábbi nForce változatok összes újítása, köztük a kétcsatornás DDR memóriavezérlő is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laxxus #18
    Szasztok! Nekem régen mindig noname alaplapjaim voltak(pl.: Tomato, Acorp), és nem igazán működtek! Mostanában csak ASUS lapot veszek, mert ez az egyedüli lap, amelyik nem fagy le 1 átlagos felhasználástól. Az abitról meg ne is beszéljünk, mert a Be6-rev 2-es szériából 6 azaz hat darabot vittem vissza, mert mind XAR volt!

    Pá!!!

    ASUS RULEZ!
  • marque #12
    Ez a 333 vmi aszinkron dolog? A proci marad 133-on, de a RAMot 166-on hajtja?
  • braindance #10
    De jó hogy nem vettem karácsonykor KT266A-s alaplapot. Nagyon káromkodnék most...
  • Nyiri #5
    hoppa :]
    Elszor egy kt266a-s lapra gondoltam nem a 133-ra
  • Nyiri #4
    Hat ez nem igaz :'[
    Most szeretnem lecserelni a regi de meg jo abit bh6-s lapomat és eloszor egy kt133as lapra gondoltam + xp, de az a gondom, hogy felmentek a ram arak és a nehezem osszekuporgatott 80 ezer forintom nem eleg ra. Ezert maradtam egy megbizhato kt133a-s lapnal. De akkor mar az elavult? Ok, tudom hogy a ddr jobb, de mar netom hogy dontsek... Kerjek kolcson :], azt meg nem szeretnem... Ez a hardver frissites mar idegesito
  • AnarchoiD #1
    anyam, en itt nyaladzok hogy kene venni 266-os vasat erre jonnek itt a 333-al ... torkom osszeszorul ;)