Franczy

Itt az új Nvidia chipset, az nForce 415-D

Ahogy mondani szokás, evés közben jön meg az étvágy, mely mondást most az Nvidia kapcsán hoztam fel, ugyanis az eddigiekben kizárólag különböző grafikuschipjeiről ismert óriáscég csak nemrégiben vetette meg a lábát az alaplapi chipkészletek piacán, és ebben a számára új piaci szegmensben már azonnal tovább is szeretne terjeszkedni. Az elmúlt év második felében pár hónapnyi késést követően napvilágot látott az Nvidia két integrált alaplapi chipsete, név szerint az Nvidia nForce 420 és az Nvidia nForce 220, most pedig a cég képviselői hivatalosan is bejelentették az Nvidia nForce 415-D névre keresztelt diszkrét chipsetet.

Az Nvidia nForce 415-D esetében a már jól ismert MCP-D déli híddal (South Bridge) és az új SPP (System Platform Processor) északi híddal (North Bridge) találkozhatunk, mely annyiban különbözik az integrált IGP-420-tól, hogy nincs benne integrált grafikus mag. Magyarul ez azt jelenti, hogy a most bejelentett nForce 415-D típusjelzésű új Nvidia chipkészlet nem más, mint egy "kiherélt", azaz integrált grafikus magjától megszabadított nForce 420-D chipset, mely egyébként lábkiosztás szempontjából is kompatibilis a tavaly debütált elődjével. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az új Nvidia chipkészlet is támogatja a TwinBank architektúrát (két PC1600/PC2100-as DDR SDRAM csatorna), a DASP-t (Dynamic Adaptive Speculative Pre-processor), van egy APU-ja (Audio Processing Unit), mely integrált Dolby Digital dekóderrel rendelkezik, ezenkívül pedig értelemszerűen támogatja az AGP4x-es interfészt is.

Az Nvidia chipset termékcsaládjának többi tagjához hasonlóan a friss-ropogós nForce 415-D északi és déli hídja között is a HyperTransport technológia felelős az összeköttetésért, mely egyébként 800 MB/s-os sávszélességet biztosít a két híd között. Az Nvidia képviselői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy lényegében már egy teljesen kész termékről van szó, vagyis az Nvidia már javában gyártja az nForce 415-D chipsetet, és az első ilyen új Nvidia chipsetre épülő alaplapok megjelenése január végén esedékes, vagyis a bejelentés és a valós piaci debütálás között most várhatóan nem kell majd olyan sokat várnunk, mint a korábbi Nvidia chipsetek esetében. Az nForce 415-D áráról egyelőre nincsenek pontos információink, azonban annyi biztosra vehető, hogy jóval olcsóbb lesz az nForce 420-as chipsetnél, hiszen az integrált grafikus mag hiánya kedvezőbb árú chipsetet eredményez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #10
    olvastam hogy mire ez eljut alaplap szintjere nem sokkal lesz olcsobb mint amiben benne van az a turbos mx mag is, szal nem fogja nagyon felkavarni az alaplaphelyzetet. tovabbra is a via es a sis cuccok lesznek eleg olcson eleg jot megoldasok, amugymeg 1 jo hangkartya, esetleg halozat, modem, video nekem "evelo" eszkoz, szal inkabb legyen kulon kartyan es akkor vihetem a kovetkezo gepembe is, nekem egeszen mas a csereciklusa mondjuk 1 alaplapnak meg 1 vidkartyanak stb.
  • Gabest #5
    "van egy APU-ja"

    Olyan nekem is van egy :)