JohnnyCage

Viharos évet zárt a Future of Music konferencia

A zeneiparban tapasztalt egyévnyi, folyamatos címlapsztorikat szolgáltató zűrzavar ellenére rengeteg zenész, technikai szakértő, médiavezető, és jogász látogatott el a 2. Future of Music konferenciára.

Az idei, hétfőn megrendezett konferencia mottója akár az is lehetett volna, "Sok mindent meg kell még oldanunk", mivel az elmúlt év heves vitái ellenére számos, a zeneipar érintő kérdésben továbbra sincs megoldás, illetve válasz. Az elmúlt évben a lemezkiadóknak sikerült elérniük, hogy számos népszerű, ingyenes zenefájl-csere szolgáltatást, mint például a Napstert, bezárjanak azok működtetői. Mindemellett a 2001-es év végefelé, hosszas késések után megjelentek a kiadók saját, előfizetés-alapú zeneszolgáltatásai, amelyek várható sikereiről megoszlanak a vélemények.

A legnagyobb veszélyforrást a kiadók zeneszolgáltatásai számára az újgenerációs ingyenes fájlcsere hálózatok jelentik, mint például a KaZaA és a Morpheus, amelyek nyomon követése, illetve felszámolása már korántsem olyan egyszerű, mint volt az a Napster esetében.

A jogi szakértők szerint a zenei előadók megnyerték a csatát az internetes zenesugárzás utáni jogdíjakért, ugyanakkor továbbra sem állnak irányításuk alatt az általuk készített zenék. A zeneiparban tevékenykedő technológiai cégek számára sem telt felhőtlenül az elmúlt év. A társaságok rengeteg új, digitális zenei eszközt adtak ki, illetve számos online zeneszolgáltatást indítottak, az igazi sikerek azonban a gyengélkedő gazdaság, valamint az állandó pereskedések miatt elmaradtak.

A 2. Future of Music konferenciát szervező Jenny Toomey szerint az ipar megfizette az árát annak, hogy túl drágán adta a zenei CD-ket. A zeneipar nehézségei azonban alkalmat adnak arra, hogy a vezetők újból átgondolják üzleti stratégiájukat, és megtegyék a szükséges lépéseket, mondta Toomey. - Amikor a vízvezetékrendszer szivárogni kezd a fürdőszobádban, kísértést érzel, hogy csak a csöveket javítsd meg. Amikor azonban már a fal is leomlik, építhetsz új fürdőszobát magadnak - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!