JohnnyCage

Jelentés: Gyorsan nő a Napster-klónok népszerűsége

A Napster szolgáltatásának júliusi leállítása óta az alternatív hálózatok felhasználóinak száma drasztikusan megnőtt, és az októberben letöltött mintegy 1,81 milliárd médiafájl túlszárnyalja a Napster bezárása előtti időket.

A Webnoize piackutató cég jelentése szerint az alternatív fájlcsere hálózatokon, mint például a KazaA, a MusicCity, és a Grokster rendszere, októberben mintegy 20 százalékkal több médiafájlt töltöttek le a felhasználók, mint egy hónappal korábban. Szeptemberben 1,51 milliárd fájlletöltés futott keresztül a hálózatokon.

A három legnépszerűbb Napster-klón kivétel nélkül az amszterdami központú FastTrack peer-to-peer (p2p - egyenrangú hálózat) technológiáját alkalmazza, és egyazon hálózaton működik. - A FastTrack hálózat népszerűségének növekedése megdöbbentő - mondta Matt Bailey, a Webnoize egyik elemzője. - Az elmúlt négy hónapban a felhasználók száma 480 százalékkal emelkedett, és az egyszerre feljelentkezett felhasználók száma novemberben várhatóan átlépi az 1,57 milliót, a Napster rekordját. Októberben átlagosan 1,3 millió felhasználó használta egyidőben a hálózatot, ami jelentős növekedés az októberi 1 milliós értékhez képest.

A fájlcsere hálózatokon a zeneszámok mellett egyre inkább megjelennek a filmek is. Október elején 28 film- és zeneiparbeli társaság összefogott, és beperelte a hálózat, illetve a szoftverek készítőit. A Webnoize azonban úgy véli, a jogsértési per csak növelni fogja a hálózat ismertségét az emberek körében, és tovább emelkedik majd a felhasználók száma, akár a Napster hálózat egykori méreteit többszörösen meghaladva.

A Jupiter Media Metrix felmérése szerint Európában február, vagyis a Napster fénykora óta, a felére csökkent a fájlcsere szolgáltatások felhasználóinak száma. Az Egyesült Államokban azonban március és október között ötszörösére nőtt a fájlcsere hálózatokat alkalmazók száma, amely a Napster alternatívák terjedésének tudható be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KIP #8
    Addig jó még rá nem szállnak a filmgyártók a
    kazaa-ra, mer akkor azt is elfelejthetjük...bár
    ez engem nem érintene mer nincs szükségem rá, amúgy is dől afilm 1000-el...
  • Joe #5
    A Kazaa-nak van egy hibája: a 300MB-nál nagyobb file-okat gyakran korruptá teszi és megszakítja a letöltést, illetve a végén jelzi, hogy korrupt az állomány. (És tényleg az) Tud valaki egy javításról?
  • _HABLA_ #4
    Igen ez a kazaa valóban kurva jó, jobb mint annak idején a napster, egyszerűen kurvagyors.
  • dewdew #2
    http://www.fasttrack.nu
  • Lacc #1
    Nem tudja valaki hogy honnan lehet letölteni ezt a FastTrack-ot?