JohnnyCage

KaZaA, a Vírus Desktop

A KaZaA Media Desktop a Napster szolgáltatásának leállítása után az egyik legismertebb, és legnépszerűbb internetes fájlcsere hálózattá nőtte ki magát, amely azonban a vírusoktól sem mentes.

Miután a lemezkiadókkal való hosszas pereskedést követően a Napster leállította szolgáltatását, rövid időn belül több új fájlcsere hálózat is napvilágot látott. Jelenleg a zene-, és videófájlok, dokumentumok, képek, illetve szoftverek felhasználók közötti terjesztésében a KaZaA Media Desktop szoftver a legismertebb.

A letöltött zenék mintegy 6 százaléka azonban nem is zene, hanem annál inkább egy vírus. A korábbi híresztelésekkel ellenben nincsen olyan vírustechnológia, amellyel egy mp3 fájlt meg lehetne fertőzni. A KaZaA meglehetősen laza szűrőrendszere azonban lehetővé teszi, hogy egy vírust tartalmazó fájlt bárki például .mp3.vbs kiterjesztésűre nevezhessen át. Amennyiben például a fájl neve Metallica.mp3.vbs, a "Metallica" szóra keresve a KaZaA megjeleníti a fájlt, mint "Metallica.mp3", a második, .vbs kiterjesztést pedig elhagyja.

A Hacker's Digest Labs. a közelmúltban megvizsgálta a problémát. Az eredmény szerint a hírhedt Love vírus például számos formában, mint például futtatható fájlként, videó- és képfájlnak álcázva is megtalálható volt a KaZaA hálózatán. A kérdésre, hogy a KaZaA Media Desktop használatával szerezhető-e számítógépes vírusfertőzés, a KaZaA egy GY.I.K.-ben (Gyakran Ismételt Kérdések) a következőket válaszolta:

"Mint minden esetben amikor fájlokat töltünk le az internetről, célszerű óvatosnak lenni. Bizonyos fájltípusok vírusokat, illetve trójai falovakat tartalmazhatnak. Az ilyen fenyegetések ellen ajánlatos olyan, rendszeresen frissített antivírus szoftverekkel védekezni, mint a Norton Antivírus, illetve a McAfee Viruscan. Mindkét szoftver elérhető 30 napos ingyenes próbaverzióban is, amelyek letölthetőek a társaságok weboldaláról (www.norton.com, illetve www.mcafee.com). Nem minden fájltípus tartalmazhat vírusokat. A zene-, videó- és képfájlok, valamint számos egyéb fájl általában védettek a vírusfertőzéstől. Ilyenek például az .mp3, .wav, .mpg, .avi, .mov, .bmp, .pdf, és .txt kiterjesztésű állományok. A futtatható fájlok (.exe), illetve a Microsoft Word és Excel dokumentumok (.doc, .xls) már veszélyesek lehetnek. Ezek a fájlok egy ikonnal vannak megjelölve a KaZaA.com weboldal keresési listáján."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kis-Bob #12
    Nem értem... Ha tudják, hogy mi a baj, akkor miért nem próbálják orvosolni?
  • CSOCSO #11
    nekem is win mx em van és jobb is
  • CSOCSO #10
    nem azért gyerekek egy virus pár aszáz kilóbájt!!melyik barm tölt le egy megás mp3 at? vagy legyen 2 de az már valami nagyon zoral virus lehet!!!