JohnnyCage

Célkeresztben a Kazaa, a Grokster, és a Music City

A Napster elleni per sikerét követően a zene- és filmipar a napokban újabb népszerű internetes fájlcsere szolgáltatásokat, illetve azok kifejlesztőit vette célba.

A Hollywood-i filmstúdiók, valamint a zeneipar a közelmúltban együttes támadást indított a milliók által használt Music City, Kazaa, illetve Grokster online szolgáltatások ellen. A cél a zeneszámok és filmek interneten keresztüli illegális másolásának visszaszorítása, illetve felszámolása. Az ipar korábbi célpontjait, a Napster, Aimster, illetve Scour társaságokat illetve szolgáltatásokat már sikerrel "hatástalanította".

Az újgenerációs fájlcsere szolgáltatások felszámolása azonban korántsem lesz olyan egyszerű, mint annak idején a Napster kiiktatása volt. A Napsterrel ellenben az új szolgáltatások nem igényelnek központi rendszert, amelyen az elérhető fájlok listája megtalálható. Az érintett társaságok elmondása szerint a szolgáltatások még akkor is tovább élhetnek, ha maguk a cégek el is tűnnek a Föld színéről.

Mindez azonban nem tartja vissza a RIAA-t (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) valamint az MPAA-t (Motion Picture Association of America - Amerikai Filmkiadók Szövetsége) attól, hogy célba vegyék a "21. század kalózbazárjait". - Nem nézhetjük tétlenül, hogy ezek a szolgáltatások tovább üzemeljenek, főként mivel a legális szolgáltatások hamarosan megjelennek - mondta Hilary Rosen, a RIAA vezérigazgatója.

Kérdéses, hogy a zene- és filmipar előbbre jut-e a szolgáltatásokat működtető társaságok beperelésével, mivel amennyiben a szolgáltatásokat sikerülne is felszámolni, minden bizonnyal újabbak lépnének a helyükbe. Ugyanakkor az sem biztos, hogy az ingyenes fájlcsere szolgáltatások esetleges megszűnésével a felhasználók hajlandóak lennének fizetni az internetről letöltött filmekért és zenékért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #6
    Ha elolvasnád amit a kezdőoldalra írtak, akkor világos lenne hogy a Morpheus kilépett a triászból és új kliens írnak, aminek megérkezése napokon belül várható. Addig szünet.
  • PyRex #2
    Ehh, a legjobb az, hogy a WinMX-et beken hagyjak :)

    PyRex