JohnnyCage

Új fegyverek a lemezkiadók kezeiben

Egyes hírek szerint több olyan új technológia is bevezetés alatt áll a lemez- és filmkiadók részéről, amely az internetes kalózokat közvetlenül támadná a népszerű fájlcsere szolgáltatások használata esetén.

A lemezkiadók a közelmúltban egyre drasztikusabb lépéseket tettek az interneten keresztüli illegális zenemásolás megfékezésére, és e trendnek még koránt sincs vége. Miután a RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) harca sikerrel járt a Napster és számos hasonló szolgáltatás leállításáért, a szövetség most új célpontok után kutat. Mint korábban megírtuk, a RIAA pert indított a fájlcsere szolgáltatások új generációjának képviselői ellen is, ez a küzdelem azonban nehezebbnek igérkezik az előzőnél, a felhasználók ugyanis az adott szoftvert készítő cég közreműködése nélkül is tovább tudják használni a hálózatot.

A RIAA, valamint számos egyéb szervezet ezért újabb fegyverhez folyamodott: a fájlcsere hálózatok felhasználóit vette célba. Az elv meglehetősen egyszerű, bár a megvalósítás már nehézkesebb. A kiadók egy új rendszer segítségével beazonosítják azokat a felhasználókat, akik nagymennyiségű zenefájlt kínálnak illegális letöltésre, és felszólítják internetszolgáltatóikat a kapcsolat megszüntetésére.

Mivel azonban a szolgáltatók saját jóhírük megvédése érdekében csak ritkán tesznek eleget a kérésnek, ez a megoldás önmagában nem bizonyult megfelelőnek. Egyes új rendszerek azonban képesek felhasználóként feljelentkezni a fájlcsere hálózatokra, majd miután potenciális fájlforrásra bukkantak, blokkolják azok elérését.

A hálózatok részleges vagy teljes blokkolásának módja azonban több szakértő szerint kényes helyzetbe juttathatja a kiadókat. Az Egyesült Államokban ugyanis várhatóan elfogadásra kerül az a törvénytervezet, amely a számítógépes betöréseket terrorcselekményeknek minősítené. A lemezkiadók szolgáltatásblokkoló rendszere pedig könnyen a számítógépes bűncselekmény kategóriába sodródhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TV #18
    Ez a bejelentés bizonyára lélektani fegyver lama userek ellen.
  • MaDFoX #16
    Ez nem a "személyes szabadság" porba tiprása?
    Mert rendben, ha zenét tölt le vki blokkoljanak, de ha közben mást is csinál AZ menjen ám mert ha nem, csúnya kis per lesz az eredménye.... ;)
  • MZ/X #15
    De mekkora poen lenne dollarmilliardokra beperelni a kocsog RIAA-t, 1bol tonkremennenek, mert lenne 'nehany' ember aki szivesen kiperelne beloluk az uccso filleruket is. :)
  • MZ/X #14
    "Az Egyesült Államokban ugyanis várhatóan elfogadásra kerül az a törvénytervezet, amely a számítógépes betöréseket terrorcselekményeknek minősítené. A lemezkiadók szolgáltatásblokkoló rendszere pedig könnyen a számítógépes bűncselekmény kategóriába sodródhat."

    :)))))))))))))))
  • TV #12
    Hát, azért ti sem mondanátok le olyan könnyen pár tíz milliárd dolláról évente, nem? :))))
  • WGL #9
    majdcsak csodbe megy...es akkor remeljuk helybol ugy adjak ki a cuccot hogy grabbelni sem kell :))))
  • AnarchoiD #7
    valamit mindig elfelejtenek : nezzuk csak meg a pre release -ket... nem az adathordozo masolasaval terjed a masolat... hanem meg a kiadoktol....;) mesterlemezrol/elott
  • skorpio7 #6
    Az volt a RIAA legnagyobb eredménye , hogy tönkretette a Napster-t .De ez egyben az utolsó is volt , mert lett helyette 3 nagy és több kisebb file-csere szolgáltatás , amit még csak ki sem tudnak iktatni , mert nincs központi működtető cég .Ez az igazi szopás a RIAA-nak ! :)))
  • JTBM #4
    Szegény RIAA szélmalom harcot folytat. A zene gyakorlatilag szabadon hozzáférhető a neten. A filmek ma még kicsit körülményesen, de szintén letölthetőek. Át kell állniuk más bevételi forrásokra, mert ezt a harcot egyszerűen nem nyerhetik meg, ma már olyan rossz a helyzetük, hogy igazából lassítani sem tudják a fejlődést.
  • MuldR #2
    BOMBAZZUK LE RIAA-t
    Rohadt terroristak !
    :))