JohnnyCage

Hibát találtak a VIA chipkészleteiben

Egyes hírek szerint a tajvani VIA Technologies alaplapi chipkészleteiben egy olyan, komoly probléma rejtőzik, amely drasztikusan visszafogja a rendszerek teljesítményét az Ultra ATA-133 és SCSI rendszerek alkalmazása során.

A vélhetően tervezési problémára a tecChannel.de weboldal munkatársai bukkantak egy átfogó teszt során, amely kimutatta, hogy a VIA chipkészletre épülő alaplapok, legyenek azok Intel vagy AMD processzorhoz való változatok, jelentősen visszafogják az Ultra ATA-133 -as és SCSI alrendszerek teljesítményét. A tecChannel.de erre a következtetésre a rivális Intel, SiS, és ALi cégek hasonló chipkészleteinek sokkalta jobb teljesítménye miatt jutott.

A merevlemezek teljesítményét jelentősen visszafogó probléma miatt a tecChannel.de óvatosságra int a VIA chipkészletes alaplapok választását illetően. "Jelenleg nem ajánljuk, hogy a nagy merevlemez teljesítményt igénylő, illetve RAID konfigurációt kialakítani szándékozó professzionális felhasználók VIA chipkészletes alaplapot válasszanak" - olvasható a weboldalon.

A hírek szerint a VIA chipkészletek jelenleg nem képesek kihasználni a PCI busz teljes teljesítményét, ezért például Ultra ATA-133 vezérlők alkalmazása esetén a nagyteljesítményű merevlemezek nem tudják maximális adatátviteli sebességüket nyújtani. A német weboldal a tesztek során Promise és HighPoint Ultra ATA-133 vezérlők teljesítményét vizsgálta különféle alaplapokban. A vizsgált Maxtor D540X és D740X merevlemezek pufferelt adatátviteli sebessége Intel, SiS, és ALi chipkészletek esetében 95-117 MByte/s volt, amíg a VIA chipkészletes alaplapok csak 63-78 MByte/s sebességet tudtak elérni.

A tesztek szerint a helyzet hasonló SCSI rendszerek alkalmazása esetén is. Egy Adaptec RAID-2100S vezérlővel vizsgálva az Intel i845-alaplapok mintegy 30 százalékkal nagyobb merevlemez adatátviteli sebességet nyújtottak, mint a VIA P4X266A-alapú lapok. A tecChannel.de szerint a VIA megerősítette a PCI vezérlőben rejlő tervezési hibát, és dolgozik a megoldáson

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • braindance #16
    Attól még hogy az űrkutatás nem volt benne a felsorolásban, arra se ha lehet.

    ;)
  • braindance #15
    Aki csillagászati vagy mikrobiológiai, esetleg meteorológiai adattárolásra használja a gépét, Cray-t, és ne VIA alaplapos PC-t használjon.

    Különben lehet hogy lassú lesz. :)
  • RpPRO #13
    Egyesek milyen kitarto SG fanok, meg szilveszter elott 50 perccel is ezt olvassak, masok meg az ujev hajnalan mar irnak is par sort...
  • Gabest #8
    HDTach D540X+KG7

    random access time: 20.3 ms
    burst: 69.1 mbps
    max: 35877.0 kbps
    avg: 26957.9 kbps
    min: 7568.0 kbps

    Ha a cikk a burst-ra célzott, akkor stimmel.
  • item #3
    na kihitte volna .... szegény pára !