Franczy

i845 B-step: gyors siker, hullámzó memóriaárak?

A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel a napokban hivatalosan is bejelentette az i845-ös alaplapi chipkészlet második generációját, az i845 B-stepet, ami az első olyan Intel chipset, mely DDR SDRAM memóriatámogatást valósít meg a Pentium 4-es platformon. Aki esetleg az elmúlt egy évben nem követte volna a Pentium 4-es frontvonal eseményeit, annak röviden elmondom, hogy az Intel a tavalyi év végén piacra dobott Pentium 4-es rendszerekhez eleinte kizárólag Rambus DRAM memóriákat támogató chipsetet kínált, név szerint a jó öreg i850-et, majd az idei év közepén debütált a jóval olcsóbb SDR SDRAM memóriákat támogató i845-ös chipset. Ez utóbbi chipkészlettel szerény teljesítménye miatt azonban leginkább csak az irodai felhasználók lehettek megelégedve, így az Intel a korábban kötött exkluzív Rambus szerződéseket maga mögött tudva most végre valahára forgalomba hozta a DDR SDRAM memóriákat támogató i845 B-stepet.

Az első i845 B-step chipsetes alaplapok az elmúlt napokban-hetekben már megjelentek egyes kereskedések polcain, mostantól és főleg a jövő év elejétől azonban tömeges megjelenésükre lehet számítani, és hát arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az i845 B-step hivatalos debütálásával egy időben az olyan nagy számítógépgyártó cégek is piacra dobják ezen új chipsetre épülő rendszereiket, mint például a Dell Computer, a Gateway, vagy a Hewlett-Packard, vagyis az i845 B-step a várakozások szerint szépen lassan utat tör magának, és hamarosan kisöccse, az SDRAM támogatású normál i845 helyébe lép. Ez ügyben említésre méltók még a VIA Technologies és a Silicon Integrated Systems által gyártott, és immár több hónapja piacon levő DDR-es Pentium 4 chipsetek, és kérdéses, hogy az i845 B-step milyen sikerrel tudja majd felvenni a harcot ezen tajvani gyártók termékeivel, de ez már akár egy külön cikk témáját képezhetné.


Szakértők szerint az i845 B-step megjelenése akár rövid távon is jó hatást gyakorolhat a már amúgy is nagyon nyomott árakkal operáló memóriapiacra, ugyanis az Intel első DDR SDRAM támogatással rendelkező Pentium 4-es chipsetének debütálása minden eddiginél több felhasználót késztethet új számítógép, és ezzel együtt természetesen új memória vásárlására, mely memória ebben az esetben értelemszerűen a DDR fajtából származhat csak. Érdekesség, hogy a legfrissebb előrejelzések szerint januárban akár jelentős mértékben is emelkedhetnek a különböző memóriamodulok árai, mely egyébként abból a szempontból érthető, hogy a memóriagyártók úgy vélik, hogy az i845 B-step esetleges sikere esetében a felhasználók még a drágább DDR memóriákat is hajlandóak megvásárolni az év elején. Az előrejelzések szerint a memóriaárak szerencsére csak egy-két hónapig maradnak magasabban, ezen időszakot követően pedig a memóriák ára a várakozások szerint a jelenleg tapasztalható árszint alá esik majd vissza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Franczy #4
    Elnézést, de véletlenül kimaradt az az egy szó, hogy "szerint", amit mindjárt ki is javítok. (...várakozások szerint szépen...)

    Ralf S.: miért lennétek Ti hülyék? Ha esetleg hiba van, szóltok, és amint lehet kijavítjuk. Ez ilyen egyszerű.