Csabi

Új VIA chipkészlet notebookokhoz

A notebookokhoz készülő chipkészletek piacán is óriási rivalizálás folyik a cégek között. A gyártók igyekeznek olyan lapkakészleteket kifejleszteni, amelyek megfelelnek a hordozható számítógépekkel kapcsolatos elvárásoknak. Így például a megfelelő teljesítmény mellett sokat számít a kis méret és az alacsony fogyasztás. A VIA a ProSavageDDR KN266 fejlesztése során természetesen figyelembe vette ezeket a szempontokat is.

A VIA ProSavageDDR KN266 chipkészlet az AMD Athlon 4 és a mobil AMD Duron processzorokat támogatja. Nagyon fontos jellemzője, hogy kompatibilis a DDR SDRAM memóriákkal, ami a szakemberek szerint az eddigi PC133 SDRAM memóriákat támogató megoldásokhoz képest jelentős teljesítménynövekedést biztosít. Az új chipkészlet az elődjeihez képest kevesebbet fogyaszt és a hőkibocsátása is alacsonyabb. Mindez azt jelenti, hogy a notebookok akkumulátorának élettartama fokozható, és a kisebb hűtésigény miatt vékonyabb számítógépek alakíthatók ki.


A VIA ProSavageDDR KN266 lapkakészlethez a VT8372 North Bridge és a VT8233 South Bridge tartozik, amelyek között a 266 MB/másodperces adatátvitelt lehetővé tevő V-Link tartja a kapcsolatot. Tartalmaz egy integrált S3 Graphics ProSavage8 2D/3D grafikus vezérlőt, amely a notebookok esetében nagyon hatékony megjelenítést tesz lehetővé. Ez többek között a belső AGP 8X busznak és a különböző DVD lejátszást segítő megoldásoknak köszönhető. A cég szerint a grafikus gyorsító a Windows XP operációs rendszerrel együtt is kiválóan használható.

A VIA új lapkakészlete olyan megoldásokat és eszközöket is támogat, mint például az ACR (Advanced Communications Riser), az AC'97 és az MC'97 Audio/Modem valamint az ATA 33/66/100 interfész. Ezek mellett hat USB port használatát teszi lehetővé, és egy integrált 3Com 10/100Mb Ethernet hálózati vezérlővel is rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!