Franczy

A chipset piacon felgyorsulnak az események

Különböző források szerint a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel minden eddiginél magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, már ami a cég következő generációs chipseteinek, illetve buszrendszerének fejlesztési munkálatait illeti, ugyanis az utóbbi időkben az olyan nagyobb tajvani chipgyártó cégek, mint például a (Silicon Integrated Systems) SiS, vagy a VIA Technologies olyan komoly konkurenciát jelentenek az Intel számára, hogy azt az óriáscég nem hagyhatja sokáig válasz nélkül.

Ennek értelmében az Intel az eredetileg tervezettnél korábban, már a jövő év második negyedévében forgalomba kívánja hozni az 533 MHz-es rendszerbusz frekvenciával rendelkező új Pentium 4-es processzorait, valamint az i845E típusjelzésű alaplapi chipkészlet fejlesztési munkálatait is felgyorsították a cégnél, melynek köszönhetően ezen chipset is a korábban tervezettnél hamarabb lát majd napvilágot. Szakértők egybehangzó véleménye szerint az Intelnek normál körülmények között nem kellene ennyire sietnie, azonban a jelenlegi piaci körülmények rákényszerítik a céget a sietségre, és csak reménykedni lehet abban, hogy ennek a nagy sietségnek nem éppen mi, azaz az egyszerű felhasználók isszuk meg a levét.

A konkurenciáról tudni lehet, hogy mind a VIA Technologies, mind a SiS olyan alaplapi chipseteken dolgozik, melyek már támogatják az imént említett, és az új Intel roadmap szerint már a jövő év első felében debütáló 533 MHz-es FSB-vel rendelkező Pentium 4-es processzorokat, valamint a 333 MHz-es frekvenciájú DDR SDRAM memóriamodulokat. Az Intel képviselői egyébként egyelőre nem kívánták kommentálni a cég közeljövőben debütáló chipseteit, így ez ügyben egyelőre csak találgatni lehet.

Egyes források szerint az Intel bármennyire is siethet az új termékek piacra dobásával, a SiS valószínűleg még így is megelőzi, ugyanis az új, magasabb rendszerbusz frekvenciájú Pentium 4-es chipeket támogató SiS chipkészlet már a jövő év első negyedévében kapható lesz, így akár már az új Intel processzorok debütálása előtt beszerezhetőek lesznek a vadonatúj SiS chipsetre épülő, DDR SDRAM memóriákat támogató alaplapok, ez pedig komoly fegyvertény lehet a SiS számára.

A VIA Technologies a sokak által várva várt Apollo P4X333-as chipsetet kicsit megkésve, a jövő év közepén kívánja hadrendbe állítani, mely chipsetről jelenleg csak annyi biztosat lehet tudni, hogy támogatni fogja az 533 MHz-es rendszerbuszú új Intel processzorokat, valamint a DDR333-as memóriákat. Természetesen az Acer Laboratories (ALi) sem szeretne nagyon lemaradni az élmezőnytől, így az ALi is piacra dobja a fentebb ismertetett chipsetekhez hasonló termékeit, előreláthatólag a jövő év második vagy harmadik negyedévében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!