Csabi

Új processzorok a VIA-tól

A VIA a legújabb processzorait elsősorban nem úgy alakította ki, hogy azok minél magasabb frekvenciával működjenek. Wenchi Chen, a cég egyik vezetője elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy a CPU-k hatékonyságát nem csak a frekvencia határozza meg. Többek között ezért a VIA fejlesztői inkább arra törekedtek, hogy az új processzorok minél alacsonyabb fogyasztásúak legyenek. Az Eden CPU-k további előnye, hogy a használatukhoz nincs szükséges hűtőventilátorra, ugyanis a hőkibocsátásuk alacsony.

A VIA összesen négy új Eden processzort mutatott be. A VE1400 és a VE1500 típusú modellek elsősorban a vékony kliensekben, a set-top boxokban és a routerekben kaphatnak helyet. A VE2400 és a VE2500 nevű CPU-k pedig legelőnyösebben az elektronikus könyvek és a Tablet PC-k esetében használhatók fel.

Az új Eden chipek mindegyike egy módosított x86-os processzormagra épül, amelyet a cég a C3 CPU-iban is felhasznál. A VIA képviselője sajnos nem kívánta ismertetni az egyes processzorok órajelére vonatkozó adatokat. Annyit azonban lehet tudni, hogy az új CPU-k 192 KB cache-t tartalmaznak, és a működésükhöz 1,05-1,2 V-ra van szükség. Kompatibilisek az MMX és a 3DNow! utasításkészletekkel. A hírek szerint az Eden chipek esetében a VIA 0,15 illetve 0,13 mikronos gyártási technológiákat alkalmaz.


Mivel az új processzorokhoz integrált chipkészletek is tartoznak, ezért olyan megoldásokat és technológiákat is támogatnak, mint például az AC97 audio, az MC97 modem és a 10/100 Mbps Ethernet. Az integrált 2D/3D grafikus gyorsító maximum 32 MB memóriát képes kezelni, és a CRT, a TFT illetve a DSTN kijelzőkkel is kompatibilis.

Az Eden processzorok jelenleg még csak a PC133 SDRAM memóriák használatát támogatják, de a VIA tervei szerint a jövőben megjelenő (VE4x00) CPU-k már a DDR SDRAM memóriákkal is képesek lesznek együttműködni. Ezek várhatóan a jövő év harmadik negyedévében fognak piacra kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!