Franczy

A Windows NT 4.0 nyugdíjba vonul

A Microsoft képviselői pénteken hivatalosan is bejelentették a szoftveróriás Windows NT Server 4.0 operációs rendszerre vonatkozó nyugdíjaztatási tervezetét, melyek szerint 2003 júliusáig teljes mértékben felhagynak a szoftver forgalmazásával, valamint ezzel párhuzamosan az ilyen operációs rendszert használó vállalatoknak fizetniük kell majd a Microsoftnak, amennyiben a jövőben is folyamatos NT 4.0 támogatást szeretnének.

Erre a bejelentésre egy ideje már számítani lehetett, ugyanis a Microsoft október 1-től kezdve felhagyott a Windows NT Server 4.0 Standard, valamint Enterprise változata licencének nagy volumenű árusításával, valamint ugyancsak október folyamán felhagyott a Windows NT 4.0 kliens verziója licencének a forgalmazásával is. A most bejelentett tervezet szerint a Windows NT Server 4.0 Standard és Enterprise változatának dobozos verziói még 2002 július 1-ig lesznek kaphatóak a kereskedésekben, ezzel egy időben pedig a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek is felhagynak az említett, illetve a Terminal Server Edition verziójú Windows NT 4.0 szoftverek árusításával. Ezt követően pedig 2003 július 1-ig a rendszerépítő cégek is befejezik majd a Windows NT 4.0 Server használatát, vagyis lényegében ezen dátumig a Windows NT 4.0 Server forgalmazása minden formában megszűnik majd.


Ahogy azt már említettem, a Microsoft október elején felhagyott a a Windows NT Server 4.0 Standard, valamint Enterprise változata licencének nagy volumenű árusításával, azonban a nagyvállalatok számára létezik egy kiskapu, melyet kihasználva egy darabig még hozzá lehet jutni a kívánt számú NT Server 4.0 licenchez, persze az már más kérdés, hogy van-e értelme. Ehhez ugyanis az érintett cégeknek azt kell tenniük, hogy megfelelő számú Windows 2000 licencet vásárolnak, majd ezeket úgymond "downgrade"-elik Windows NT Server 4.0-ra.

Szakértők szerint vállalati szinten nagyon sokan felháborítónak tartják a Windows NT Server 4.0 általuk korainak tartott nyugdíjaztatását, ugyanis úgy vélik, hogy az immár öt éves operációs rendszer a mai napig jól bírja a kiképzést, és egyszerűen nem szeretnék, hogy a Microsoft megszüntessen egy olyan szoftvert, melybe ők az elmúlt évek folyamán komoly összegeket fektettek be. Ezen cégeknek érthetően nem tetszik túlságosan, hogy a Microsoft 2003 január 1-től már csak pénzért ad javítócsomagokat a 4.0-s NT-hez, ráadásul a cég 2004 január 1-ig teljesen felhagy a hot fixek készítésével, majd ezt követően 2005 január 1-ig teljesen felhagy az NT 4.0 online támogatásával is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AnarchoiD #14
    eger ? :) te most mirol beszelsz ?

  • radical #13
    Pontosítanék: ha megveszed a Win2k-t azt nem kell downgradelni NT-re. A downgrade azt jelenti hogy ha megveszel egy terméket akkor HELYETTE használhatod az alatta lévő verziók közül bármelyiket. Win2k helyett NT4 vagy NT3.5, WinME helyett W98 vagy W95.
    Ez a terméktámogatás megszüntetése meg általános az MS-nél mert mindig 2 verzióra visszamenőleg nyújt supportot. Úgyhogy W95-t és NT4-et lehet hanyagolni...
    Az MS hadware cuccok tényleg állat jók, lásd Intellimouse Explorer.
  • Kenny #12
    amugy annyit a fagyasrol hogy nekem folyamatosan fagyott a win95, 98, 98se, me.lehet hogy most majd valami hardware gondot hoztok fel de mondom hogy amd 300 van. nem kell lenezni szep kis szerkentyu ez ;)
    2 ev alatt az nt5 kb 3-4 szer fagyott szarra es vannak kisebb progi fagyasok de abbol meg meg lehet "menteni". a winme -rol meg annyi velemenyem van hogy akkor inkabb 95. azt 10 ujrainditasbol 9 szer fagyas miatt inditottam ujra...
  • Kenny #11
    mind a ketten hulyek vagytok mert az ms legjobb huzasa az az eger volt (most nem jut eszembe a neve de kurvajo...) a masik kicsit "rosszabb", de igy is jo huzasa a winnt5 volt. a tobbi mind halvaszuletett otlet, meg az xp is ;>
    ha akarod odaveheted a 98 se -et de az azert lett valamellyest jobb mert 2. nekifutas, es parezer hiba javitas ;]
  • AnarchoiD #9
    en voltam (ceg kuldott) winme tanfojasokon , es mind1iknel kitert az eloado hogy az ME - HIVATALOSAN - nem kivan 100% -osan - compatible lenni az elozo/kesobbi windoz valtozatokkal.

    errol ennyit ... ;)
  • b #7
    én, mint programmierer csak jót tudok mondani a znt-ről. a zms legjobb és egyben utolsó valamire használható oprenccere.
  • tomcs #5
    a millenium a win95 vonal UTOLSO valtozata, az xp mar nt-re alapul, szoval me nem sok fejlesztesre jo, az egesz arra kellett, el lehessen meg 1x adni a lassan mar 3 eves 98-at. mas kerdes hogy sok mindent atpakoltak benne, restore van akinek jo, meg tenyleg vannak benne ujdonsagok, de akkor is egy eroteljesen rancfelvarrott win98 az egesz.
    mellesleg nekem me nagyon nem jott be, most 98am van de xpre azert kivancsi vagyok
  • Blackman #2
    A windows me egy nagy rakás szemét! Ami jó, az a 2000 és az XP... tehát az NT sorozat, a többit el kell felejteni...