Franczy

MS: a Windows nélküli gépek tönkretehetik az emberek életét

[Register] Régebben a Microsoft boldog lehetett, hiszen a nagyobb PC gyártó cégektől - attól függetlenül, hogy az adott gépen ténylegesen volt-e gyárilag Windows operációs rendszer telepítve - minden egyes eladott számítógép után meghatározott összeget kapott. Mostanában azonban csökkeni fog a szoftveróriás ezen területről származó bevétele, hiszen egyre több cég kívánja gyárilag Linux-szal ellátni új gépeit.


A kérdés tehát adva van: hogyan tudná elérni a Microsoft, hogy minden új gépet valamilyen Windows-zal lássanak el? A legegyszerűbb, ha felhívják a figyelmet arra, hogy milyen "veszélyes" is lehet az, ha nem ilyen operációs rendszert telepítenek egy számítógépre. A Microsoft egy kifejezetten az OEM ügyfeleknek készített propaganda anyagában megpróbálja teljesen befeketíteni az úgynevezett "meztelen" PC-ket (Naked PC). Meztelen PC-knek azokat a rendszereket nevezik, amelyeket operációs rendszer nélkül lehet megvásárolni.

"Képzeljék csak el, egy ilyen meztelen PC vásárlása olyan, mintha egy tető nélküli házat vennénk." - áll a Microsoft által kiadott, OEM gyártóknak szánt anyagában. "Amennyiben olyan gépeket kezdenek árusítani, amelyeken nincs Windows operációs rendszer, akkor ezzel csak a kalóz operációs rendszerek számát növelik. Ezenkívül így olyan nagy kockázatokat jelentő dolgoknak teszik ki a felhasználókat, mint a vírusok, vagy a frusztráló technikai problémák (vagy mint a háborúk, az éhínség... (a szerző)).


Egy korábbi Microsoft anyagban pedig ez állt: "Világosítsák fel vásárlóikat, hogy a meztelen, operációs rendszer nélkül árult PC-k a kalóz szoftverek melegágyát jelentik. Magyarázzák meg nekik, mik lehetnek ennek a következményei: technikai- és upgrade problémák, vírusok, törvénysértési eljárások megindítása, stb.. Gátolják meg, hogy vásárlóik ilyen, és ehhez hasonló bajokba keveredjenek."
Mivel ezt a szöveget több OEM gyártó is úgy értelmezte, hogy lényegében ők maguk is a kalózok segédei, ezért a későbbi hasonló Microsoft propaganda anyagot már kicsit kedvesebb hangnemben fogalmazták meg.

Arra persze nem gondoltak a Microsoft szakértői, hogy akadnak esetleg olyan felhasználók is, akik mondjuk nem Windows-t, hanem például Linux-ot kívánnak gépeikre telepíteni, azokról nem is beszélve, akik egyszer már megvették a Windows valamelyik verzióját, és az új gépükre is azt szeretnék feltelepíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!