Franczy

Jönnek a 64 bites Windows-ok

A legújabb információk szerint a szoftveróriás Microsoft az Intel első IA-64 architektúrára épülő processzorának, vagyis az Intel Itaniumnak a megjelenésével egyidőben kívánja majd piacra dobni a Whistler Server és a Windows XP operációs rendszerek 64 bites verzióját. Az Itanium utódjaként ismert, második generációs IA-64-es chipnek, a McKinleynek a megjelenésével egyidőben pedig megjelentetnek majd egy - kifejezetten ehhez a processzorhoz készített - operációs rendszert is, erre egyébként várhatóan valamikor 2002 folyamán kerül majd sor.

Paul Otellini, az Intel igazgató alelnöke az IDF-en (Intel Developer Forum) egy olyan bemutatót tartott, melynek keretében Microsoft Whistler operációs rendszer segítségével demonstrálta négy darab négyprocesszoros Intel McKinley rendszer teljesítményét. Ez volt egyébként az első alkalom, amikor nagyközönség előtt olyan Intel McKinley alapú rendszert mutattak be, melyen már 64 bites Windows operációs rendszer működött.

"A ma megtartott bemutató kiválóan demonstrálta az IA-64-es architektúrában és a következő generációs Intel mikroprocesszorokban rejlő lehetőségeket. Az Intel mellett a Microsoft is óriási összegeket fektetett be az új vállalati rendszerek infrastruktúrájának kifejlesztésébe, és kijelenthetem, hogy a Microsoft lényegében már el is kötelezte magát az Intel Itanium processzorok és a 64 bites Intel architektúra mellett. Most kezdtük el az első 64 bites kódok leszállítását, így lényegében már beindult a 64 bites operációs rendszereink első, még szűkkörű bétatesztje. Bizton állíthatom, hogy amikor az első Itaniumos rendszerek napvilágot látnak majd, már mi is készen leszünk a kifejezetten ezekhez a hardverekhez írt operációs rendszerekkel." - nyilatkozta Michael Stephenson, a Microsoft cég vállalati szoftverekért felelős vezető termékmenedzsere.

Ez a nyilatkozat két lehetséges elképzelést vetett fel bennem. Az egyik szerint az Intel még mindig kotlik egy jó darabig az Intel Itaniumon, így amire az megjelenik, addigra már tényleg meglesz a hozzávaló 64 bites Microsoft operációs rendszer is. A másik forgatókönyv szerint az Itanium most már tényleg hamarosan megjelenik, ebben az esetben azonban már nem túl sok ideje lesz a Microsoft fejlesztőinek arra, hogy gatyába rázzák a 64 bites operációs rendszereiket, melyek jelenleg még kezdeti béta fázisban lehetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!